Perussuomalaiset

Mari Rantanen

Helsinki leikkaa rajusti omaishoitajilta –ilman poliitikkoja

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto on 26.1.2017 antanut virastopäällikön PYSY021-ohjeen liittyen omaishoidon tuen kriteereihin. Kyseinen asiakirja leikkaa rajusti helsinkiläisten omaishoitajien rahallista tukea ja vapaapäiväoikeuksia. Muutamia esimerkkejä mainitakseni, työssäkäyvät omaishoitajat tippuvat alimmalle tukitasolle ja kahteen vapaapäivään kuukaudessa riippumatta hoidettavan hoidon vaativuudesta ja sitovuudesta. Koulua käyvien hoidettavien omaishoitajat tippuvat alemmalle tukitasolle jos hoidettava käy koulua 2-5 päivää viikossa (ja siis suorittaa oppivelvollisuuttaan). Jos henkilö saa palveluita, tippuu omaishoidon tuki jne. Kaikki tämä ilman poliittista päätöksentekoa, demokraattista eikö vain?

http://www.jaatinen.info/files/Omaishoidon_tuen_pysyvaisohje_18_1_2017.pdf

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt olla ottamatta virastopäällikön ohjetta käsittelyyn 31.1.2017 kokouksessaan. Herää tietysti kysymys, ovatko lautakunnan jäsenet saaneet riittävän infon ohjeen sisällöstä? Onko lautakunta saanut riittävän selvityksen ohjeen vaikutuksista? Kaupunginhallitus voisi käyttää kuntalain perusteella otto-oikeuttaan, mutta Helsingissä kaupunginhallitus on rajannut 1.12.2014 , ettei se käytä oikeuttaan lautakuntien alaisten viranhaltijoiden päätöksiin. Näin ollen koko massiivinen omaishoidon tuen leikkaus on tehty vain ja ainoastaan virkamiestyönä. Aika uskomatonta. Tai oikeastaan ei, sillä vuoden 2017 talousarviossa oli tekstimaininta, jossa kustannusten nousun vuoksi esitettiin omaishoidon tuen kriteerien tarkistusta. Tätä kohtaa yritimme ponnen avulla muuttaa, joka valitettavasti ei saanut kannatusta. Tuskin kukaan aivan tällaista esitystä saattoi kuitenkaan odottaa.

http://83.136.252.91/archive/kvsto-2016-21/fi/pdf/aanestys-2016-11-30-3-…

Helsingin kaupungin virkamiehet ovat perustelleet muutoksia sillä, että omaishoitolaki muuttui 1.7.2016. Laki toi kaikille omaishoitajille oikeuden vähintään kahteen vapaapäivään kuukaudessa. Lain absoluuttinen tarkoitus oli parantaa omaishoitajien asemaa, mutta kuinka kävikään? Sopimukset irtisanotaan ja jos ylipäänsä sopimusta uusitaan, on se heikompi kuin aiemmin.

Helsinki käyttää omaishoitoon tänä vuonna 38 miljoonaa euroa. Hoito on inhimillistä ja edullista. Jos Helsingin kaikki 4000 omaishoitajaa päättäisivät irtisanoutua (mitä ilmeisimmin kohtuuttomia etuja sisältävästä työstään), olisi seuraukset ja kustannukset mittavia. Jos jokaisen hoidettavan vuorokausimaksu olisi 100 euroa kodin ulkopuolisessa hoidossa, olisi kustannus 140 miljoonaa euroa kaupungille vuodessa. Jos taas 1500 hoidettavaa olisivat korkeimman hoitoisuusluokan vuorokausimaksulla ja loput 2500 voitaisiin hoitaa 100 eurolla per vuorokausi, olisi kustannus noin 400 miljoonaa euroa Helsingille vuodessa. Herää siis kysymys, mikä järki on leikata näin riskialttiista ryhmästä? Missä nämä ihmiset hoidettaisiin ja toisaalta onko kaupungilla siihen varaa? Vai onko kenties joku haistanut tässä ryhmässä hyvän bisneksen? En löydä yhtään järkevää syytä, miksi omaishoitajien asemaa pitäisi saati kannattaisi heikentää? Varsinkaan kun lisärahaa toimintaan on saatu 8 miljoonaa enemmän kuin edellisvuonna.

Uusi ohje on erikoinen jos sitä vertaa muuhun työtä muistuttavaan tehtävään. Ohje tarkoittaa käytännössä sitä, että jos pidät vapaita, palkkasi laskee. Jos pidät lomaa, palkkasi laskee. Jos pidät vapaita tai lomaa, sinun on palkan alentamisen lisäksi maksettava näistä päivistä. Eri reilun kuuloinen diili? Päiväpalkka on noin 17 euroa. Ja hei, jos hoidat vain 16 tuntia päivässä, palkkaasi joudutaan laskemaan. Ottaisitko sinä tällaisen työn vastaan? Olkoonkin, että omaishoitajuus on myös luottamustehtävä, on se silti monesti ympärivuorokautista hoitotyötä.

Mitä tulee uuteen ohjeeseen, on se saatettava poliittiseen päätöksentekoon. Ei voi olla niin, että kaupungin virkamieskunta tekee ohjeen, joka vaarantaa koko järjestelmän ja voi aiheuttaa kaupungin taloudelle suuriakin rasituksia jos omaishoitajat luopuvat tehtävästään tai uupuvat tehtävässään. Eikä voi olla niin, että ohje menee poliittisen tahdon yli. Omaishoito on myös hallituksen kärkihanke ja näin ollen tämän hoitomuodon heikentäminen olisi lähes tulkoon asiatonta. En tohdi uskoa, että kovin moni Helsingin kaupunginvaltuutettu edes tietää koko ohjeesta tai varsinkaan sen vaikutuksista.

Olen ollut useamman omaishoitajan kanssa yhteydessä ja he ovat totaalisen tyrmistyneitä näistä linjauksista. Nyt on aika poliitikkojen kantaa vastuu ja edellyttää, että asia saatetaan uudelleen arvioitavaksi, siten että se käy läpi asianmukaisen demokraattisen päätöksenteon ja noudattaa poliittista tahtoa tukea ja edistää omaishoitoa. Kuka on mukana?

Maailmassa on ainoastaan neljänlaisia ihmisiä:

heitä, jotka ovat olleet omaishoitajia

heitä, jotka ovat omaishoitajia

heitä, joista tulee omaishoitajia

heitä, jotka tarvitsevat omaishoitajia.

Rosalynn Carter

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
Hämmentynyt
#1

Tietysti se on helppoa valtakunnan tasolla sanoa, että meidän ansiosta taattiin vapaapäivät ja että omaishoidonpalkkioita korotettiin.

Tosta korotuksesta sen verran, että jos lasketaan, että omaishoitaja tekee työtään omaishoitajana esim. 6 tuntia/vrk (ja useimmissa tapauksissa 6 tuntia on pelkkä unelma) muistaakseni hänen tuntiliksa nousi kokonaista 1,7 sent tunnissa. Siinäpä kehumisen aihe, mielestäni ennemmin pitäisi hävetä.

Tiedä sit mitä ajatuksia kaupungin herroilla päässä liikkuu, mutta se on kyllä todettava, ettei taso ainakaan päätä huimaa.

Tulkaa kokeilemaan.

Lahti on hyvä esimerkki hölmöydestä kun lokakuussa todetaan, ettei omaishoitajiksi voi päästä enää tänä vuonna, kun määrärahat ovat loppu. Tiedä sit montako sairaala yötä on tullut sen takia lisää. Tokkopa ne ainakaan vähentyneet ovat.

Meidän perheellä onneksi ainakin vielä on tukitaso ollut kohdallaan, ->emäntä voi tehdä osa-aikatyötä ja 36 päivää lomaa vuodessa pyörii kuin korttipelikirjassa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Siellähän ne vihreet ja vassarit sekä kokoomus ovat voimissaan…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Kuten Kepu ja Kokoomus hallituksessa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000