Perussuomalaiset

Mari Rantanen

6955 päivää

Tänään olen ollut 6955 päivää vaikeavammaisen tyttäreni omaishoitajana ja tässä tärkeimmässä luottamustehtävässä, joka minulle on suotu. Olla siis äiti ja omaishoitaja.

Omaishoitajuus tarkoittaa läheisen ja usein kaikkein rakkaimman ihmisen huolenpitoa. Arkisessa mielessä omaishoitajuus on kaikkea tätä: ruoanlaittoa, pyykinpesua, kenties syöttämistä, pesemistä, vaipanvaihtoa, lääkkeiden antoa, reseptien uusimista ja hakua, lääkärikäyntejä, sairaalajaksoja, apuvälineiden hakua ja huoltoa, lapsilla koulun ja päivähoidon kanssa asiointia, hops ja hojks palavereja, hakemusten täyttämistä, hakemuksista valittamista, tilapäishoidon järjestämistä ja jos sellainen löytyy sinne viemistä ja hakemista, kuljetusten järjestämistä, hoitotarvikkeiden tilaamista ja hakemista, öisin kääntämistä eli huolenpitoa ja hoitoa siis ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Se on surua menetetyistä asioista, tuskaa toisen puolesta, mutta myös iloisia asioita. Naurua, riemua ja rakkautta.

Voi kuulostaa raskaalta ja sitä se osittain onkin. On kuitenkin niin, että mitäpä ihminen ei rakkaansa hyvinvoinnin eteen tekisi. Ilman tätä elämänkokemusta en minä olisi tällainen kun olen ja toisaalta en välttämättä olisi myöskään kiinnostunut politiikasta.

Omaishoitajuus on myös kustannus kunnalle. Mutta enemmän se on säästöä jos vain tämä asia nähtäisiin laajemmin. Nuo 6355 päivää meidän perheen tapauksessa on tarkoittanut ainakin 3 477 500 euron säästöä kunnalle! Tällaisia asioita ei omaishoitajan näkökulmasta mitata luonnollisestikaan rahassa, mutta haluan avata myös tätä puolta, koska kunnat tällä hetkellä säästökiimassaan vähentää niin omaishoitajien lepopäiviä kuin tukiakin. Katsonkin, että kuntien venkoilu maksatuksessa ja vapaiden järjestämisessä on suorastaan alentavaa kunnan varoja säästäviä omaishoitajia kohtaan.

Näin vaalien alla monista poliittisista puolueista ja vaaliehdokkaista kuoriutuu lukuisa joukko omaishoitajien puolustajia. Se on aina ilo kuulla, mutta toivoisin näkeväni konkreettisia ehdotuksia ja vielä enemmän tämän asian esillä pitämistä myös vaalien välillä. Teot kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Omaishoito on maailman parasta hoitoa, tuetaan sitä! Minun ajatuksiani omaishoidosta voit lukea täältä: http://marirantanen.fi/ajatuksiani/

Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry on haastanut kansanedustajat ja eduskuntavaaliehdokkaat tutustumaan omaishoitajien arkeen kevään aikana. Eri paikallisyhdistyksissä on omaishoitoperheitä, jotka ottavat ehdokkaita vastaan tutustumaan päiväksi omaishoitajan arkeen. Suosittelen lämpimästi tämän haasteen vastaanottamista sillä se avaa silmiä kummasti millaista arki on. Lisätietoa haastekampanjasta löydät http://www.omaishoitajat.fi/haastekampanja.

Maailmassa on vain neljänlaisia ihmisiä:

heitä, jotka ovat olleet omaishoitajia,

heitä, jotka ovat omaishoitajia,

heitä, joista tulee omaishoitajia,

heitä, jotka tarvitsevat omaishoitajia

         Rosalyn Carter

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000