Perussuomalaiset

Mari Rantanen

Hyvää omaishoitajien viikkoa!

Tällä viikolla vietetään omaishoitajien viikkoa. Juhlistamme siis niitä, jotka arvioidusti säästävät yhteiskunnan varoja noin 3 miljardia vuosittain ja jotka ovat jokaisen huulilla aina ennen vaaleja. Johonkin se omaishoitajan arvostus aina häviää vaalien välillä, kun pitäisi helpottaa omaishoitajan elämää suuntaamalla tähän yhteen kustannustehokkaimpaan ja inhimillisimpään hoitoon lisää rahaa.

Ikäihmisten palvelut ja omaishoito on ollut Sipilän hallituksen yksi kärkihankkeista. Miten tämä on näkynyt tavallisen omaishoitajan elämässä? Ei mitenkään. Seminaarit, webinaarit, juhlaseminaarit, muutosagentit, videot ja työpajat, joita tämä kärkihanke tuottaa, ei auta piirun vertaa tavallista omaishoitajaa. Kiva kun virkamiehillä ja poliitikoilla riittää tapahtumia, mutta pitäisikö olla jotakin konkreettista eikä vain taas juhlapuheita?

https://stm.fi/hankkeet/koti-ja-omaishoito

Valitettavasti palautteena omaishoitajilta tulee yhä pieneneviä omaishoidon palkkioita ja väheneviä vapaapäiväoikeuksia. Omaishoitolain uudistuksen myötä kaikille taattiin 2 vapaapäivää kuukaudessa, mutta käytännössä tämä laki on tiputtanut osalta omaishoitajilta 3 vapaapäivää 2 vapaapäivään. Tämä kehitys voi pahimmillaan johtaa yhä suurenevaan tarpeeseen ympärivuorokautista hoitoa, joka ei voi olla yhteiskunnan eikä hoidettavien etu. Ihmettelen suuresti miksi kuitenkin päätöksentekijät ajavat tilannetta vääjäämättä huonompaan suuntaan.

Yksi konkreettinen omaishoitajia helpottava asia olisi työssäkäyvien omaishoitajien oikeus tilapäiseen hoitovapaaseen omaishoidettavan sairauden vuoksi. Tämä sama palkallinen neljän päivän vapaaoikeus on alle 10-12 vuotiaan lapsen kanssa. Jos halutaan tukea työssäkäynnin ja omaishoidon yhdistämistä, olisi tässä yksi ehdotus helpottamaan sitä. Nythän omaishoitaja joutuu jäämään palkattomalle vapaalle, joka osaltaan voi aiheuttaa taloudellista ahdinkoa, jota ei pieni omaishoidon palkkio korvaa.

Esimerkkinä omaishoitajien taloudellista ahdinkoa helpottava ehdotus löytyi taannoin Perussuomalaisten varjobudjetista, jossa omaishoidon palkkiota esitettiin verottomaksi. Tämä helpottaisi suoraan omaishoitajien tilannetta.

Voitaisiinko välillä puhua konkreettisista ehdotuksista omaishoitajien tukemiseksi juhlapuheiden fraasien ja latteuksien sijaan?

Hyvää omaishoitajien viikkoa!

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Seppo Muurinen
#1

Niin – ja onko pakko tuotakin vielä verottaa,siis omaishoidontukea – pienestäkin ?
Ääliömäistä kuten keliaatikkojen korvauksenkin poisto,joka oli muutoinkin tosi pieni.

Haloo porvaripuolueet Keskusta/Kokoomus !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000