Perussuomalaiset

Vuokko Hämäläinen

Koronaepidemian vaikutus hoitajien työhön

Koronakurimus on saanut usean alan työntekijät kiristelemään hampaitaan mutta etenkin terveydenhuoltoalalla kulunut vuosi on ollut haastava. Sairaanhoitajaliiton kyselyn mukaan yli puolet liiton jäsenistä on harkinnut alan vaihtoa kevään jälkeen.

Osaajista alkaa olla pula koska alan vaihtamisen lisäksi hoitajien sairauspoissaolot ovat lisääntyneet. Esimerkiksi raskas vuodeosastotyö ei houkuttele työntekijöitä, tämän lisäksi naispuoliset sairaanhoitajat kokevat työssään enemmän työpaikkakiusaamista ja jopa henkistä väkivaltaa, kuin mieshoitajat.

MTV:n uutisissa (10.12.2020) sairaanhoitaja Meilahdesta kertoi kokemuksistaan, kuinka COVID-19-tilanne on tuonut tehohoitotyön hoitajille normaalista poikkeavat työolot. Nyt hoitajat joutuvat esimerkiksi käyttämään raskasta suojavarustusta, mikä ei helpota jo muutenkin haastavaa työtä.

Useimmissa yksiköissä henkilökunta on mitoitettu normaalikuormituksen mukaan. Kotihoito- ja vuodeosastotyössä suojavarusteiden pukeminen ja riisuminen vie aikaa, ja se on pois varsinaisesta hoitotyöstä. Hoitoajat ovat monessa toimipaikassa jo muutenkin liian lyhyet. Lisäksi fyysisessä työssä esimerkiksi maskin tai hengityssuojaimen käyttö koko työvuoron ajan, on epämiellyttävää.

Varsinkin COVID19-tilanteen alussa, suojaimista tuli pulaa ja osa hoitohenkilökunnasta joutui toimimaan puutteellisin suojavälinein. Hoitotyössä työntekijän riski altistua koronaviruksellekin on varsin suuri. Kuka hoitaa avun tarpeessa olevat, jos hoitajat sairastuvat? Toisin kuin muissa ammattiryhmissä, hoitajat eivät voi tehdä etätöitä, vaan hoitotyö vaatii fyysisen läsnäolon. Työnantajan puolelta tulee saada selkeä ohjeistus, kuinka toimitaan turvallisesti poikkeustilanteissa.

Hoitajien työssäjaksamiseen tulee panostaa. Raskaasta työstä kuuluu saada kunnollinen palkka, joka kannustaa työtä tekemään. Tällä hetkellä hoitotyö kuuluu matalapalkkaisiin aloihin. Palkka ei tietenkään ole ainoa motivaattori, vaan työssä viihtyminen, työilmapiiri, esimiehen ja työtovereiden tuki ovat myös työssäjaksamisen kanssa tärkeässä asemassa. Lisäksi työn kehittämisen mahdollisuus (esim. Lean-ajattelumalli) tekee työstä mielekästä.

Työnantajan tulee tarjota tarvittavien työ(suoja-)välineiden lisäksi hoitohenkilökunnalle mahdollisuus palautua raskaista työvuoroista. Tässä ensiarvoisen tärkeää on onnistunut työvuorosuunnittelu, johon työntekijälle tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa. Vuosiloma-ajoista tulee pitää kiinni ja työntekijän pitää saada sovitettua yhteistä aikaa myös perheen parissa.

Vuokko Hämäläinen (ps)

TTM, sairaanhoitaja (eläk.)

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


6 kommenttia
Lasse Hietanen
Iloinen
#4

Hei. Kiitos Vuokkokin. Jos missä ammatissa; niin sairaanhoidossa olisi ensisijaisen tärkeää 🏫 kouluttaa koko henkilökunta: Elävään; Jeesukseen Kristukseen uskoviksi. Rohkeuskin tulisi heille: Hänen laisekseen: Mennä lepraisen luo; ei työläitä suojavarusteita; tunnuslauseena: ”Elän taikka kuolen: Jeesus Kristus: pitää minusta, ja Rakkaistani huolen.”
Häneen, kun uskoo: Ei kuolekkaan. Vaikka se on hulluutta heille, jotka kadotukseen joutuvat. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Nyt on Lassella lähtenyt laukalle pahemman kerran!!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#5

Kiitos, Vuokko, hyvin kiteytetystä katsauksesta.

Uskon, että kaikille ajatteleville tahoille on selvää, että nyt koronan aikana fyysisen kuormituksen lisäksi (suojavaatteiden pukeminen yms.) on henkinen kuormitus alalla kasvanut.

Olisin kiinnostunut kuulemaan ajatuksiasi siitä, miten näitö kuormituksia voitaisiin purkaa? Toisivatko palkankorotukset, jotka ovat tarpeellisia, alalle sieltä jo kerran lähtenyttä henkilökuntaa?

Entä työhönohjaus eli mahdollisuus purkaa työssä koettua henkistä painetta keskustelujen avulla (jonkinlainen debriefing), onko tätä vielä missään, ja jos, niin onko havaittu hyödyt?

Sitten olisin vielä kysynyt yksikköjen koosta, mikä merkitys sillä on? Olisiko tässä korona-ajassa hyötyä uusien hoitoyksiköiden perustamisesta? Esim. Lapinlahden sairaala Helsingissä seisoo tällä hetkellä tyhjillään käyttämättömänä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Vuokko Hämäläinen Terveystieteiden maisteri, sairaanhoitaja
#8

Kiitos arvokkaista kommenteista!
Palkkakannustin on tärkeä tekijä, mutta sekään ei ratkaise hoitajien työssä jaksamisen ongelmaa. Palkka pitää olla kohdallaan, mutta myös muita ratkaisuja tulee tehdä. Työilmapiirillä ja esimiestuella on suuri merkitys, että työntekijä viihtyy työssä.
Debriefing pitäisi olla käytössä vaativan hoitotyön yksiköissä. Palautekeskustelu on todella tärkeää, jotta esimerkiksi henkisesti raskaan hoitotapahtuman (potilaan kuolema, väkivallalla uhkailu) jälkeen työntekijä pääsee keskustelemaan asiasta työnohjaajan, kollegoiden tai esimiehen kanssa. Tarvittaessa työntekijälle on tarjottava myös terapiaa.
Kuten mainitsit, työyksikön koolla on merkitystä työhyvinvoinnin kannalta. Kunnilla on varmaankin tyhjillään olevia tiloja, joita voitaisiin käyttää poikkeusaikana terveydenhuollon tarpeisiin. Ottamalla käyttöön näitä väistötiloja saataisiin työyksiköiden kokoja pienemmiksi ja sote-palveluja hajautettua laajemmalle alueelle.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#9

Kiitos vastauksista.

Ja tässä samalla terveisiä Lasselle 🙂

Lassen kommentti näköjään monisti itsensä. Voit, Vuokko, poistaa ylimääräiset, identtiset kommentit painamalla kommentin alalaidassa olevaa komentoa ”Piilota kommentti”.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#12

Hei. Kiitos Johanna terveisistä. Minä olen syyllinen kommentin monistukseen, koska olen sillä halunnut varmistaa kommentin perille menon, sinne minne sen olen ajatellut, että se pitäisi saada menemään, koska siellä on joku sellainen, kai, nettipoliisi, joka laskee merkkimäärän väärin ja ❤️ karsastaa Hengellisiä kirjoituksia. Olen varmistamis-syystä kirjoittanut, sekä älypuhelimeen, että tietokoneeseen ja tämä on tehnyt niitä monistuksia. Jos kirjoittaa vain toiseen, niin jumalattomasti ajatteleva poliisi voi jättää kirjoituksen pois toisesta paikasta: Tietokone,-älypuhelin. Jeesuhan Sanoo: Evankelioiva kansa. Eikös meillä ole pakanoita, jo aivan liikaa, ja niiden Ensisijaisesti Evankelioimisen tarpeellisuudesta: ei piispatkaan puhu: halaistua sanaa. Ennenhän ne ensin Evankelioitiin viidakossa: Ennenkuin he olivat: Isän toivomuksen mukaisia kansalaisia. Eihän: Vauhkoa eläintäkään voi oikein pitää, lankalaitumella. Vaatii: Vaativammat toimenpiteet. Siksi Jeesus tuli

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000