Perussuomalaiset

Jouni Tirkkonen

Pitäisikö eutanasia sallia Suomessa?

Sanomalehti Keskisuomalainen julkaisi uutisen 21.9.2014, jonka mukaan joitain Suomalaisia parantumattomasti sairaita olisi matkustanut Sveitsiin tekemään avustetun itsemurhan. Sveitsissä eutanasia on kielletty, mutta itsemurhan tekemiseen voi saada apua. Sveitsissä avustettua itsemurhaa hakevat sairastavat mm. parkinsonin tautia, reumaa, MS- tautia ja neurologisia sairauksia. Olen kollegaltani kuullut että Sveitsissä toimii yksityisiä klinikoita, joissa potilas tekee itse kuolemaan johtavan teon.

Valmistuin toukokuussa sairaanhoitajaksi ja olen alkanut pohtia pitäisikö Suomessakin ottaa ns. Sveitsin malli käyttöön. Suomessa eutanasia on tällä hetkellä kielletty. Mikäli avustettu itsemurha otettaisiin käyttöön, niin ensin olisi ratkaistava tiettyjä käytännön ongelmia, juridisia ongelmia ja eettisiä ongelmia.

Ymmärtääkseni lääkärikunnassa ei juuri ole halukkuutta toteuttaa eutanasiaa Suomessa. Mistä siis saataisiin lääkärit tälläiselle klinikalle? Toinen käytännön ongelma on kuka seuloo vastaanotolle tulevat masentuneet henkilöt pois. Tällä hetkellä Suomessa ei ole tarpeeksi psykiatreja diagnosoimaan edes keskivaikeaa masennusta.

Juridiset ongelmat liittyvät lähinnä siihen, että nykyistä lainsäädäntöä olisi muutettava, mikäli avustettu itsemurha otettaisiin käyttöön. Eettinen ongelma puolestaan liittyy siihen, onko itsemurhassa avustaminen oikein vai väärin. Lääkärit lupaavat valassaan kunnioittaa elämää eikä tuhota sitä. Sveitsissä olevat klinikat ovat yksityisiä ja tästä seuraa toinen eettinen ongelma. Onko oikein että vain rahalla saa tälläistä palvelua?

Minusta avustettu itsemurha voitaisiin ottaa käyttöön Suomessa, kun ensin käytännön ongelmat, juridiset ongelmat ja eettiset ongelmat on ratkaistu. Itse en kyllä olisi lainkaan varma, haluaisinko työskennellä tuollaisella klinikalla.

(Kirjoitus on kirjoittajan oma mielipide, eikä näin ollen välttämättä edusta puolueen kantaa).

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Joku satunnainen lukija
Utelias
#1

Kyllä, eutanasia pitää sallia.
Kun eutanasian mahdollistavia lakeja aletaan laatia, valmistelussa ei saa huomioida minkään uskonnon pyhiä kirjoituksia tai uskomuksia. Ei minkään. Kiitos.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Kansalaisoikeus
Hämmentynyt
#2

Tottakai Suomessa voidaan ottaa Sveitsin malli käyttöön. Jätetään vaan kaksinaismoraalinen jahkailu ja laaditaan asianmukaiset lait valvontoineen. – Jokaisella on kansalaisoikeus lähteä täältä ilman kipua arvokkaasti.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Juha
#3

Hollannissa ja Belgiassa tapetaan jo vauvoja eutanasialla. Tähän Suomikin vajoaa. On turha enää huutaa torilla fasisteja. Eurooppa ja Suomi elävät jo kansallissosialismissa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Joku satunnainen lukija
#5

Tehdään asiat paremmin täällä Suomessa. Eutanasian voi saada henkilö joka sairastaa sellaista sairautta jota ei voida parantaa ja jonka vuoksi asiakas todennäköisesti kärsii kovista kivuista pitkään ja kuolema on vääjäämätön. Täten karsimme kirjoittajankin mainitsemat masennuspotilaat yms. pois tämän palvelun piiristä.
Toivon itse, että minulla olisi mahdollisuus valita eutanasia jos sairastuisin vaikkapa vakavaan syöpään tai ikävästi etenevään keuhkoahtaumatautiin. En halua kärsiä kuukausia (tai ehkä jopa vuosia) kestävistä kovista kivuista ja henkisestä kärsimyksestä siksi, että joku taho esim. vetoaa uskontoon kieltäessään minulta inhimillisen tavan kuolla. Lopetetaan myös sellaisten termien käyttö kuin itsemurha tai armomurha. Ne ovat liian tunteikkaasti värittyneitä asialliseen keskusteluun.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#4

Nyt kun te olette hallituksessa leikkaamassa lääkekorvauksia, yksityispuolen kelakorvauksia ja vielä eläkeläisen asumistuki poistetaan, lisäksi kaikki muu asumiseen liittyvätät kulut nousevat. Tässä ei ole sairaalla muuta mahdollisuutta kuin omatoiminen eutanasia. Vai haluatteko että sairaat kituu lääkkeuden ja terveydenhoidon puutteessa lopun lyhyestä elämästään, voihan toki sitä ennen kuolla kylmyyteen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000