Perussuomalaiset

Sanna Antikainen

Home- ja kosteusvauriot ovat riski kansanterveydelle

Huolestuttavinta mielestäni on, että huono sisäilma vaivaa myös kouluja ja päiväkoteja. Yhteiskuntamme kivijalka, omat lapsemme, altistuvat mikrobeille, itiöille ja sienille pahimmillaan päivittäin.

On arvioitu, että 600 000–800 000 suomalaista altistuu päivittäin home- ja kosteusvaurioille. Suorien terveydenhoitomenojen arvioidaan olevan 200 miljoonaa, ja kokonaistaloudellisten kulujen nousevan eräiden lähteiden mukaan jopa yli kolmeen miljardiin. Ongelma on laaja, ja tämän alkuvuoden aikana myös itse olen joutunut kokemaan sen, mitä huono sisäilma voi terveydelle aiheuttaa. Neljän kuukauden työpesti (ainakin) kosteusvaurioituneessa työpaikassa aiheutti minulle jatkuvan infektiokierteen ja hengitysvaikeuksia. Oli lähdettävä pois huonosta sisäilmasta, jotten sairastuisi vakavammin, vaikka pidin työstäni.

Huolestuttavinta mielestäni on, että huono sisäilma vaivaa myös kouluja ja päiväkoteja. Yhteiskuntamme kivijalka, omat lapsemme, altistuvat mikrobeille, itiöille ja sienille pahimmillaan päivittäin. Jopa joka kuudes päiväkoti tai koulu kärsii home- tai kosteusvarioista. Voimme siis odottaa mittavia terveyskustannuksia tulevaisuudessa. Inhimillistä kärsimystä terveysongelmien kanssa ei myöskään tule sivuuttaa.

Pahinta on, että nykyinen hallitus lopettaa homekoulujen ja päiväkotien korjaustuet ensi vuoden alusta. Kuntien taloudellisen tilanteen tiedämme olevan ahdingossa, ja noin 60 prosenttia valtion menojen säästöistä on kohdistunut kuntien valtionosuuksiin.

Työllisyystilanteen parantamiseksi olisivat nyt tehtävät kosteus- ja homekorjaukset hyvää elvytystä. Pidemmällä aikajänteellä tällainen toimenpide ei tietenkään ole meidän pelastajaksi, tarvitsemme erityisesti viennin piristymistä. Lisäksi kosteusvaurio- ja homekorjaukset tulisi osata tehdä oikein, sekä valvoa ja suunnitella kunnolla. Vaihtoehtoisesti huonoja rakennuksia voidaan purkaa ja rakentaa tilalle uudisrakennuksia. Onko meillä tämän asian suhteen kuitenkaan mitään hävittävää, kun korjauksia tai vaihtoehtoisesti uudisrakentamista on kuitenkin jossain vaiheessa tehtävä?

Lopuksi haluan toivottaa jaksamista kaikkien kosteus- ja homeongelmista aiheutuvien sairauksien kanssa kamppaileville.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000