Perussuomalaiset

Sanna Paasikivi

Kesä on liian pitkä

Nyt on syytä istuttaa a-studioon yksi helsinkiläinen kesälomilta palannut byrokraatti, yksi yleistä ymmärrystä huokuva nuorisopsykologi sekä vähän kankea, televisiostudion lamppuja arasteleva poliisiviranomainen. Yhdessä Ylen juontajan kanssa nämä haastateltavat päätyvät lähetyksen aikana siihen tulokseen, että Vuosaaren kaupunginosan yllätti – kesäloma.

”Koululaisten kesäloma on muuttunut vuosikymmenten saatossa ja asettaa nykyään haasteita niin lapsille kuin vanhemmillekin. Enää ei ole nuorisolle rikkaruohojen kitkemistä porkkanapenkissä, lannan luontia pellolla, heinätöitä eikä herukoiden poimintaa. Ruohoa ei pääse leikkaamaan kerrostalon pihalle, koska huoltoyhtiö hoitaa homman. Kesätöitä ei ole. Se on tämä yhteiskunnan muutos, kaupungistuminen, elämä asfaltilla, virikkeettömyys.

Entä kaupungin nuorisotoimi? Kyyy-llä on paljon ohjelmaa järjestetty, mutta ei ole onnistuttu tavoittamaan kaikkia lapsia ja nuoria siten kuin on ideana ollut, eli kyllä tässä on
nuorisotyöllä nyt peiliin katsomisen paikka. Entistä enemmän on satsattava etsivään nuorisotyöhön etenkin kesäloman aikana.

Entä vanhempien vastuu? Toki vanhemmilla on vastuu, mutta yhteisön kannalta tulee pohtia, olisiko koulujen kesäloman suhteen mietittävä jonkinlaisia muutoksia. Että tuettaisiin myös lomaa viettävää nuorta kaupungin puolesta vaikkapa ihan taloudellisesti. Pidemmän päälle nämä satsaukset kuitenkin tuottavat.

Ketä Vuosaaressa ja Aurinkolahdessa sitten oikein hengailee? Kyyy-llä tietojen mukaan aivan tavallisten perheiden tavallisia lapsia, joiden aika tulee pitkäksi. Kesäloma ON pitkä ja siinä sitten sosiaalisen kontrollin puuttuessa keksitään kaikenlaista. Sinänsä jengiytyminen, jos nyt sellaisesta edes tässä tapauksessa voidaan puhua, on tuttu ilmiö jopa sieltä agraariyhteiskunnan ajoiltakin. Sillan pielessä ja markkinapaikoilla on Suomessa aina nuoriso kokoontunut. Poliisissa ei olla huolissaan.

Kiitos haastateltaville ja katsojille.”

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


13 kommenttia
Nimetön
Utelias
#1

Nythän olisi valveutuneella vihervasemmistolla näytön paikka. Turha tänne on Thaimaasta asti raahata, ilmastoa kuormittaen, porukkaa tuhat määrin.
Virikkeelliselle nuorisolle ämpäri käteen ja mustikkametsään. Saa liikuntaa, rahaa ja ilmastokin tykkää. Lisäksi saattaisi kirkastua eräitä elämän lainalaisuuksia mm. kaikkea ei voi hoitaa kännykällä tai läppärillä.
Siinähän olisi kunnalliselle viranhaltijalle tuottavaa duunia, kun organisoisi tuon prosessin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Ilmasto tykkää monista asioista, mm. viulunsoitosta, Ylen esittämä viulukonsertti muka oli hyvää ilmaston kannalta. Myös maahanmuutto johtuu ilmastosta, eikä maahanmuutto olisi edes mahdollista ilman maahanmuuttajia. Voisi mieluummin kysyä mikä ei johdu ilmastosta. Ilmaston lämpeneminen johtuu tuulensuunnista, onhan etelän tuulet kuumia ja pohjoisen tuulet kylmiä. Mitä tekemistä tuossa on sitten ihmisen toimissa? Ihmisen on vaikea kuvitella, että auringon säteily saisi maan tai kelit lämpenemään, josta syystä myös tuulet käynnistyvät. Se vaan on niin vaikeaa. Jos säteily osuu vaikka pohjoiseen Suomeen, tuulet ovat korkean paineen alueelta etelästä, ja aivan kuin juuri tuulet olisivat kuumia, vaikka tuulet tehostavat tuulen vaikutuksia, ilman olematta sen lämpöisempää tai kylmempää, puhutaan esim. tuulen purevuudesta talvisin. Tuo on jo ymmärretty, mutta paljon on vielä ymmärtämättä, paljon enemmän, kuin ymmärretään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

sen verran pitää korjata edellistä; siis ilmastonmuutos ei ole mahdollista ilman maahanmuuttajia. Ilmastonmuutos on siis maahanmuuton seurausta. Jos se olisi päinvastoin, eli maahanmuutto olisi ilmastonmuutoksen seurausta, suurin säteilypaine on ennen kaikkea päiväntasaajan seuduilla ja etelämpänä. Vai väittääkö joku, että päivänsaajalla olisi esim. Suomea viileämpää?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Se on juuri näin, säteily leiskuu taivaalta, kuumentaa alustaa, ja on vain vuoden- ja vuorokauden ajasta kiinni. Säteily voi muuttaa kylmänkin lämpimäksi, muuttaa pohjoistuulen eteläiseksi, tulla pilvien läpi, hitaasti virtaavilla ilmamassoilla olisi aikaan ”lämmetä”, jos kyse olisi vain ilmamassojen lämpötiloista. Asian ymmärtää, tutustumalla meri- ja maatuuliin, molemmat ovat hyviä lämpö- tai ”kylmävarastoja”, joka on oikeasti lämpövärähtelyä, säteilyä. Ilma on huono lämpöeriste, kuten lämpövarasto. Pohjoistuulissa on vähän lämpövärähtelyä, tai siihen vaikuttaa heikko säteily. Maailmankaikkeus on absoluuttisen kylmä paikka, ilman säteilyn siirtämää energiaa. Osa lämpösäteilystä tulee maapallon sisältä, kuoren noin 45 000 suuren ydinvoimalan tehon verran, on joskus laskettu. Tuo lämpösäteily tulee myös jäätiköiden alta, ikisulaa ei ole olemassakaan, mutta ikijäätiköityminen on mahdollista, joskin nestemäinen vesi tarvitsee paineen, kuten ihminen tarvitsee ilmanpaineen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Pitää korjata, siis ilma on huono säteilyeriste, hyvä lämmöneriste. Säteilylämpö ei kuitenkaan liiku juuri tuulten mukana, vain atomeihin varastoitunut lämpövärähtely. Tuo loppuu kuitenkin millisekunneissa ulkopuolista säteilylähdettä tai energiaa, atomilla ei ole ”vauhtipyörää”. Siksi myöskään kylmät tuulet eivät ole varsinaisesti kylmiä, vaan niistä puuttuu säteilylämpöä. Ilmavirtaukset tuntuvat iholla paineen vaikutuksena, ilman ”värähtelynä”, jossa lämpötilan ollessa alhaalla, lämpövuon (säteily) suunta on ihosta ilmakehään. Ilmakehän hiilidioksidi ei lämmitä ilmakehää tai maata, sen tekee suora säteily, auringon säteily. Hiilidioksidilla ei ole mitään tekemistä ilmaston lämpenemisen suhteen. Hiiliatomit ilmakehässä leikkaavat saapuvaa auringonsäteilyä sen saapuessa maan kaasukehään, eli toimii ilmaston viilentäjänä, fotonien törmätessä hiiliatomiin jo korkeammalla ilmakehässä. Hiilidioksidi ei ”vangitse” lämpösäteilyä alailmakehässä, kuten virheellisesti annetaan ymmärtää.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#9

Aivan, ilma poikkeaa selvästi kiinteästä lämpöä värähtelevästä ja johtavasta aineesta. Esimerkkinä vanha ”Newtonin kehto”. Säteily menettää energiansa osuessaan värähtelevään aineeseen, pääasiassa maaperään ym. Tuolloin säteilyenergia muuttuu lämmöksi, ja maasta lämpösäteilynä jatkava lämpö on jo menettänyt teränsä, eikä jatka jälleen ilmakehään samana säteilynä, mitä suora neitseellinen suurienerginen aurinkoenergia on. Myöskään Newtonin kehtoa ei synny, joskin jäätikön albedo on sen verran korkea, että osa säteilystä katoaa avaruuden äärettömyyksiin. Maapallon keskialbedo on kuitenkin se verran alhainen, että suhteellisen pienet pölykerrokset napajäätiköillä ei muuta keskilämpöjä. Tuo johtuu myös siitä, että jäätiköt ”puhdistautuvat” jatkuvasti, peittäen mm. tulivuorten tuhkat. Merien albedoissa tuhkat katoavat massaan, eli napojen mustat eivät muuta keskilämpöjä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#10

Meteorologeilla on ”säätilakartat” edessään, mutta eivät huomaa omaa virhettään, joka ei ole vähäinen. ”Lämpimät ilmavirtaukset”, yöllä kylmää ja päivällä lämmintä. Jos lämmin ilmavirtaus on peräisin Saharasta, se on matkallaan Suomeen öisin jäähtynyt, ja päivällä jälleen lämmennyt (huulipunalla värjätyt lämpimät hetket päivällä), kyse ei ole enää Saharan lämmöistä. Kartat punastuvat vain päivisin, ja on aina säteilyn aikaan saamaa. Ilmavirtaukset voi lämmetä myös meriä ylittäessään, mutta koskee vain rantavyöhykkeitä. Tuhannen kilometrin matkalla pohjoisesta eteläiseen Suomeen, ilma on siis voinut päivisin lämmetä päivällä, mutta jos auringonsäteily puuttuu, se meteorologien käsityksen mukaan on navalta tullutta kylmää ilmavirtausta. Asiaa sotkee luonnollisesti paine-erot, joka ohjaa tuulia, muodostaa Suomelle ominaiset polaarivirtaukset, maapallon normaalissa ilmakehän kierrossa. Ilmavirtauksen suunta ei siis kerro lämpötiloista, auringonsäteily voi lämmittää myös pohjoistuulet.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#11

Käytännössä se on täsmälleen näin, ei virtaa lämmintä tai kylmää, vain ilmaa. Päivisin säteily kurkistaa Suomen kamaralle, pidemmälle tai lähemmäksi, tai jopa paikallisen ”säteilykuuron” muodossa, ja meteorologit ymmärtävät sen lämpimäksi ilmavirtaukseksi. Kuluu varmasti vuosia, ennen kuin meteorologit kehtaavat myöntää erehtyneensä, perinpohjaisesti. Tällä hetkellä Suomessa virtaa polaarisia tuulia, jotka ovat etelämpänä nousevien ilmavirtauksien aikaan saamaa. Nyt ollaan menossa kohden syksyä, ja säteily vähenee päivä päivältä, tai säteilyn tulokulma muuttuu, jolloin säteilyala muuttuu soikioksi ja pituus kasvaa. Neliömetriä kohden watit vähenee syksyn edetessä, kunnes napaseudulla ei aurinkoa nähdä ennen kevätkautta, kaamosaika. Talvi voi tulla aikaisemmin, tai myöhemmin, riippumatta hiilidioksidin määrästä, vain säteily pintaan ratkaisee. Talvisin pohjoista lämmittää hiukkasvirtaukset. Silläkään ei hiilidioksidin kanssa ole mitään tekemistä, mitenkä olisi, kun säteily puuttuu.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#7

Anna Pusunen

Ilmasto on viilenemässä rajulla nopeudella, ja johtuu auringonsäteilyn jyrkästä laskusta. se on ihan sama, mistä tuulee. Kylmästä on tulossa ”uusvakio”, ja pohjoisen magneettisen navan toipumisesta merimatkansa jälkeen. Tästä se uusi pienjääkausi alkaa, ja se ei pysähdy vuosisatoihin. Aurinko voi hulmahtaa silloin tällöin, mutta se on selkeästi rauhoittumassa. Talvista tulee äärimmäisen kylmiä, ja sähköt tulevat käymään vähiin, käytön rajua rajoittamista. Vahinko vaan, että jopa uusimmat miljardeja maksaneet hiilivoimalat puretaan, romutetaan varavoimakin. Vain suomalainen poliittinen järjestelmä voi olla näin typerää.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Aivan oikein, ilmavirtaus tuntuu viileällä, koska ilmamolekyylit ottavat ihon kanssa kontaktia, jossa toimii ihon atomivärähtelystä osa siirtyy ilman atomeihin. Tuo vähenee, jos on vaatetusta riittävästi. Suora auringonsäteily tuntuu polttavalta, koska se kiihdyttää ihon, lähinnä hiiliatomien värähtelyä. Tuota voidaan estää kahdella tavalla, ihon kautta tapahtuva neste haihtuminen ja vaaleat vaatteet, jotka heijastavat säteilyä pois iholta. Mustat pinnat säteilyvaikutuksessa imevät lämpösäteilyä, sitovat sitä, ja lämpösäteilevät pitkään. Tuota nimitetään lämpimäksi ilmaksi. Ilma ei kuitenkaan ole tuota mustaa pintaa lämmittänyt, vaan pinnat materiaalista riippuen lämpenevät eritasoisesti aina säteilystä. Ilmat eivät siis ole lämmenneet, varsinkaan viimeisten 150 vuoden aikana, vai väittääkö joku, että meillä on 150 vuotta vanhaa lämmintä ilmaa? Tuskin, lämpövaraumia syntyy, mutta se ei ole ilma, vaan ihmisen rakentamat rakennukset, asfaltoidut tiet, kaupunkilämmöt jne., ja aurinko..

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#12

Siperian metsäpaloalueella lämpötilat ovat samaa tasoa, kuin Intian eteläisessä kärjessä, noin 25-30 C astetta. Puolet Siperiasta on kuitenkin 7-8 C asteen ”kourissa”. Tuosta saas vihreät aktivistit mukavia lämpöjen keskiarvoa nostavia lukuja, turistitko sytyttivät palot, kuten Portugalissa? Vihreät luottavat siihen, että venäläiset eivät sammuta metsäpalojansa, joten tilanne jatkuu. Lisähiili ei kuitenkaan vanhene kauan ilmakehässä, se katoaa samassa tahdissa puuston kasvun kanssa, ei jää lepäilemään ilmakehään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#13

Juuri näin, mm. saunassa ihon lämpö laskee haihtumisen seurauksena, eli veden haihtuminen sitoo lämpöä. Löylyä heitettäessä kosteus sisältää lämpövärähtelyä, joka ihokontaktissa jakaa ihon lämpövärähtelyä suuremmasta värähtelystä pienempään, kunnes balanssi saavutetaan, kun kuivan lämmitetyn saunan lämpö on lähinnä säteilyenergiaa kiukaasta. Auringon rauhallisuus tai rauhattomuus ei ole ihmisen käsissä, ja tällä hetkellä aurinko on varsin rauhallinen, jos ei jopa säteily ole hiljentymässä, kuten viime pienen jääkauden aikana. Lämpötilat eivät ole tuulista kiinni, parinkymmenen asteen lämpö Lapissa ja noin 17 C astetta lounaisessa Suomessa osoittaa tämän. Olisihan se ihmeellistä, että kylmä jäämerialueelta saapuva ilmavirtaus pohjoisessa olisi lämpimämpää, kuin etelässä. Kuitenkin, määritelmä kylmät tuulet ovat saaneet sijansa sääennusteissa, vaikka tuulet johtuvat normaalista ilmakehän kiertoliikkeestä, jossa polaarivirtaukset ovat Suomessa normaaleja. Pilvisyys jäähdyttää.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Seppo Muurinen
#2

Etsivä nuorisotyö kunniaan, ihan perustasolta !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000