Perussuomalaiset

Timo Härkönen

Kannabiksen laillistamisesta

Aluksi kysymys, kuinka päihdekannabiksen laillistamien, dekriminalisointi tai depenalisoiminen hyödyttäisi alle 18-vuotiaita nuoriamme? 

Väitän, että päihdekannabiksen laillistuessa saisivat nuoremme sitä entistä helpommin käyttöönsä. Kannabiksen mahdollinen laillistamien koskettaa satojatuhansia nuoria, joista kasvaa aikanaan aikuisia. Lain miettiminen pelkästään aikuismaailmaa katsoen on mielestäni vähintään vastuutonta tai jopa moraalitonta. Kannabis on yleisin päihde, jonka vuoksi alle 20-vuotiaat hakeutuvat mielenterveyspalveluiden piiriin. Suomessa nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat alueellisesti täysin ala-arvoisella tasolla jo nyt. Entäpä mahdollisen laillistamisen jälkeen?

Teini-ikäinen ei saa ensimmäisestä hallussapidosta tai polttelusta sakkoa, seuraa puhuttelu, hoitoon-ohjaus ja huomautus. Alle 15-vuotias ei saa sakkoa muutoinkaan. Jos hoitoonohjaus tai puhuttelu ei tuota toivottua tulosta nuoren tai aikuisen osalta, tulee tuolloin rangaistus kyseeseen. Joten vallitseva lainsäädäntö on mielestäni melko liberaalilla tasolla jo nyt.

Puhutaan ”H-merkinnöistä”. Väitän, että se on enemmänkin kannabispositiivisesti ajattelevien provosointia, kuin todellisuutta. Sanan varsinaisessa merkityksessä ”H- merkintää” ei ole olemassakaan. Nuoren on kyettävä tekemään valintoja alle 18-vuotiaana. Onpa mikä tahansa päihde ongelmaksi, tulee sillä olla yhteyskunnalliset vaikutuksensa. Jos nuoren haave on vaikkapa sotilasura ja hänellä on taustalla useita käyttörikosjuttuja, niin lienee ihan järkevää, että häntä ei valita opiskelemaan vastuunalaiseen ammattiin.

On vaikea käsittää kannabispositiivisesti ajattelevien aikuisten kiihkoa verrata Suomea joidenkin maiden liberaaleihin huumausainelainsäädäntöihin. Nämä netissä leviävät tutkimukset saatetaan tehdä hyvin asenteellisesti tutkimuksen tilaajan ehtojen mukaan. Ameriikan kannabistutkimuksissa on mukana kannabikseen kasvatukseen ja myyntiin erikoistuneita bisnesvoimia. Tulokset saadaan näin kyllä palvelemaan kannabistuotantoa, mutta tuskin nuorten mielenterveyspalveluita.

Tietysti tutkimuksilla saatu tieto tulee analysoida ja huomioida. Se mikä toimii miljoonakaupunkien nuorille, ei välttämättä toimi Suomessa tai toimiikin päinvastaisesti erilaisissa yhteiskunnissa. Siksi noita esim. Ameriikan tutkimuksia ei minusta tulisi verrata suoraan Suomen nuoriin.

Katsotaan vaikka lähinaapuriimme Ruotsiin. Ruotsi on kuta kuinkin Suomea vastaava yhteiskunta, ainakin osittain. Siellä syrjäytymisvaarassa tai jo syrjäytyneet nuoret ovat jengiytyneet ja näitä jengejä yhdistää väkivaltainen huumekulttuuri, jossa kannabiskin näyttelee isoa roolia. Vaikuttaa, että sinne on kehittynyt kaksi vallitsevaa yhteiskuntajärjestelmää, laillinen ja laiton. Siitäkin huolimatta, että Ruotsissakin on kannabis laitonta.

Vaikea ymmärtää yhtälöä, että laillistaminen vähentäisi käyttökokeiluja nuorten osalta kun kannabiksen saatavuus kasvaisi tuolloin huomattavasti. Samalla kasvaisi myös laiton myynti ja jengien määrä joka alkaisi myydä nuorille kannabista päihdekäyttöön ja pahanolon itselääkintään. 

Jos Suomeen putkahtaisi 300 uutta Alkoa, niin kuinka alkoholin kulutus pienenisi nykyisestään? On myös vaikea käsittää myös kuinka kannabiksen laillistaminen vapauttaisi millän tavalla poliisin resursseja? Kannabiksella ei ole juurikaan merkitystä huumausainevalvontakokonaisuudessa, jota poliisi valvoo. Poliisille tietoon tulleet kannabiksen käyttörikokset liittyvät lähes aina johonkin isompaan kokonaisuuteen, jonka takaa löytyy useasti joitain muutakin useita rikoksia: varkauksia, petoksia rahanpesua, väkivaltaisuuksia, jotka kaikki jäisivät varmuudella muutoin selvittämättä.

Arvelisin, että ne tapaukset joihin puututaan aktiivisemmin on lähtökohtaisesti sellaisia, joissa jokin taloyhtiö patistaa poliisia aloittamaan kerrostaloissa rikostutkinnan, koska koko talo haisee kannabikselta ja monenkirjava porukka ramppaa talon käytävissä häiriköimässä. Ja laillistaminenko vähentäisi häiriköintiä taloyhtiöissä?

Lainvastaisilla teoilla on oltava seurauksensa. Yhteiskuntamme perusta on, että lainvastaisilla teoilla on seuraamuksensa nyt ja tulevaisuudessa. Kyse on myös nuoren itsensä asennoitumisesta kannabikseen.

Jos hoitoonohjaus, puhuttelu tai huomautus eivät katkaise nuoren kannabiksen käyttöä, on tuoloin luonnollista saada rangaistus. Jos nuorella ei ole haluja sitoutua yhteiskunnan normeihin, niin tuolloin mielestäni on tiettyjen ovien sulkeuduttavakin tulevaisuuden osalta.

Näillä voimassa olevilla normeilla pyritään suojelemaan etenkin nuoriamme. Vaikka kannabis päihteenä laillistettaisiin, olisi se edelleen laitonta alle 18-vuotiaille. Joten olisi järkevintä jatkaa sellaista huumausainepolitiikkaa, jolla suojataan nuoriamme kasvamaan suoraselkäiseksi aikuiseksi.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


22 kommenttia
Nimetön
#1

Huumeet on isoin osa Suomen Harmaata taloutta joka kustannetaan Sosiaalikuluista (70 Miljardia vuodessa).

Huume kauppiaat murhaa uhrinsa myymällä ainetta joka lyhentää elinikää.

Persujen on sanottava ehdoton ei Huumeille ja vaadittava kovempia rangaistuksia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Mukana ollut
#2

Härkönen puhuu kannabiksen laillistamisesta täyttä asiaa.
En voi ymärtää vihervasemmiston puheita kannabiksen laillistami-
sesta, kun he samaan lauseeseen lisäävät, että näin voidaan panostaa
enemmän hoitoonohjaukseen. Eli he myöntävät, että kannabis aihe-
uttaa ongelmia.
Kun vielä ottaa huomioon, että kannabis on lähes aina nuoren ensim-
mäinen huume ja kun tiedetään, mihin aineisiin se myöhemmin
usean kohdalla johtaa, niin on vastuutonta puhua sen puolesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#6

Aivan! Sanoisin, että täysin vastuutonta ajattelumallia ”arvovastuulliselta” hallituspuolueelta. Siellä taidetaan kuvitella, että sallimalla tai liberalisaatiolla saataisiin jonkinlainen eheyttävä vaikutus yhteiskuntaamme,, vaikka olemassa olevat riskit ovat läsnä jo nyt. Mitä liberaalimmaksi he haluavat maatamme, sen vaikeaselkoisemmaksi ja säädellymmäksi asiat tuntuvat menevän.
Meidän yhteiskuntarakenteet eivät ole valmiina uuden laillisen päihteen laillistamiselle nuorten osalta, etenkin kun kaikkialta tuntuu kantautuvan ikäviä tietoja nuortemme jaksamisesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ei päihteille
#3

Olen aikaisemmin ollut koti, uskonto ja isänmaa puolueen kannattaja,
mutta en enää heitä äänestä, kun heidän nuorisojärjestönsä lehtitietojen
mukaan on kannabiksen laillisttamisen puoltaja.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#4

Hei. Kiitos Timokin. Tälläista; Terveen ihmisen kirjoittelua Suomi tarvitssee. Ei meitä Isämme ole Luonut: Perkeleen palvelijoiksi; Vaan: Jeesuksen Kristuksen: ”Olkoon teillä se mieli, kuin; Jeesuksella Kristuksella oli, ja on.” Hänhän: Sanassaan Elää tänäänkin. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

J-p Hämäläinen
Hämmentynyt
#7

Eikös tuo Herra iso Herra ole luonut kaiken kasvavan, ja näin ollen sitähän pitäisi hyödyntää, kuten ihmiset ovat aikojen alusta jo tehneet. Ihmiset tuppaa uskomaan siihen mihin tahtoo, jolloin myös kaksinaismoraali saa tilaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#5

””””Kannabis on yleisin päihde, jonka vuoksi alle 20-vuotiaat hakeutuvat mielenterveyspalveluiden piiriin”””””

no2need::: Jos en taas väärin muista, niin kumma oli jossain kohtaa se(jostain mediasta luettu)…..että kotomaan psykoosi, skitso tms tapaukset – eivät nousseet samassa suhteessa, kuin cannabiksen käyttö on lisääntynyt. Jos tämä on edelleen näin, niin kysehän on aika erikoisesta tilastokäppyröinnistä. Tai lähinnä dis-infosta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000