Perussuomalaiset

Reijo Tossavainen

EU-vaalien tulosta vaikea ennustaa

Ylen teettämä ja tänään julkaistu EU-vaalien kannatuskysely on mielenkiintoinen. Se antaa aihetta monenlaisiin pohdiskeluihin.

Ensinnäkin muutokset edelliseen kyselyyn ovat merkittäviä. Kaikkein rajuin muutos on demareilla, miinusta peräti 2,5 %-yksikköä eli nyt lukema on vain 13,8 %. Luulen, että Antti Rinteellä ja hänen innokkaalla junttaporukalla puskee hikeä otsaan, vaikka olisi viileämpikin sää. Ei hyvältä näytä, ei todellakaan.

Kokoomus hallitsi mediajulkisuutta alkuvuodesta melko suvereenisti. Ensin Stubb ilmoitti ehdokkuudestaan, ja sen jälkeen lähes jokainen media suitsutti myönteisesti asiaa. Sen jälkeen Virkkunen ilmoitti ehdokkuudestaan, ja jälleen media suitsutti myönteisesti asiaa. Kokoomuksen puoluetoimistossa hykerreltiin tyytyväisenä. Nyt palataan pikkuhiljaa arkeen, ja siksi kannatus on kääntynyt laskusuuntaan.

Keskustan ja perussuomalaisten osalta muutokset ovat pieniä, miinusta 0,5 ja 0,7-prosenttiyksikköä. Keskustan luvut ovat eduskuntavaalikyselyjä selvästi alemmat ja syykin lienee jokseenkin selvä. Puolueen ehdokkaiden äärilaidat ovat liian kaukana toisistaan. Äänestäjän ”kuluttajansuoja” on olematon.

Vasemmistoliitto siirtyi oppositioon ja se näkyy kyselyn tuloksessa. Kannatuspiikki on plussaa 1,9 %-yksikköä. Kun demareilla on samaan aikaan vahva piikki alaspäin, niin ei liene vaikea arvata, että muutokset ovat kytköksissä toisiinsa.

Kannastaan epävarmoja on erittäin paljon. Moni tekee ratkaisunsa vasta aivan viime tipassa. Se vaikuttaa paljon vaalin lopputulemaan.

Vaalin lopputulemaan vaikuttaa myös äänestysaktiivisuus. Ennakkoäänestyksen laimeus viittaa siihen, että kokoomus, rkp ja vihreät menestyisivät vaaleissa. Vastaavasti se on huono asia perussuomalaisten ja demareiden kannalta.

Joka tapauksessa vaalituloksen ennakointi on vaikeaa. Siksi ennustan väljästi, että kokoomus saa 3-4 paikkaa, keskusta 2-3 paikkaa, perussuomalaiset 2-3 paikkaa, sdp 2 paikkaa, vihreät 1 paikka, vassarit 1 paikka, RKP 0-1 paikkaa ja KD 0 paikkaa.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000