Perussuomalaiset

Pasi Ruuska

Murahdus Marinin työaikapopulismista

Jos sinä tilaat työtä kotisi keittiöremonttiin, nuohoukseen ja putkiremonttiin – tai vaikka katsastusmaksuun ja autoremppaan, niin oletko sinä valmis maksamaan kuuden tunnin työstä kahdeksan tunnin korvauksen? Jos näin, sanon: ”WAU, mitä pyyteettömyyttä!” Et pärjäisi yrittäjänä.

Suomi sukeltaa lamaan ja kuusituntinen työpäivävaatimus on vastuutonta populismia. Marin on naistenlehtien ja muotilehtien haihattelija, joka palkkaa avustajajoukon paikkaamaan laiskuuttaan ja ymmärtämättömyyttään.

Kuka ne työt tekee ryöstetyn kahden tunnin ajalta? Sen tekevät yrittäjät ja loput työpaikalle jääneet. He tekevät kuudessa tunnissa kahdeksan tunnin työt, vanhalla tuntipalkalla kuudessa tunnissa… 6-tuntinen työpäivä on täysin mahdoton teknisesti toteuttaa mm. logistiikan puolella työaikarajoitteiden ja etäisyyksien vuoksi. Kuuden tunnin työpäivä ei onnistu esim. rekkamiljöössä ja sitä ei varmasti monikaan ymmärrä, että miksi ei.

Yritysten ei kannata rakentaa työtiloja ja hankkia työvarusteita ylimääräisille. Etätyöt toimistokorvauksineen eivät ole ratkaisu. Paljon muuta… kilometrikorvausten, lakisääteisten taukojen ja vapaiden osuus jakaantuva nekin kuluna vähemmille tunneille, ja siitäkin seuraa aleneva kannattavuus. Kuinka 16 tuntia käynnissä oleva tuotantoyksikkö saadaan tuottamaan sama määrä hyödykkeitä kannattavasti 12 tunnissa ja 16 tunnin palkalla? Mitenkä nippanappa taloudellisesti kannattava kolmivuoro saadaan toimimaan 18 tunnin työpanoksella? Pääomakulujen kustannusvaikutus kasvaa.

Koko touhu kuulostaa siltä, että tavoitteena on nolla työtuntia kahdeksan tunnin palkalla, kun Marin vertaa aikanaan tehtyä muutosta ja siirtymistä 40 viikkotuntiin. Asia on Marinin mukaan yhtä helppoa. Onko seuraava tavoite neljä tuntia viikossa. Ihmisillä ei ole tuottavuuskäsitystä, saati suhteellisuuden tajua. Kuuden tunnin päivään voidaan mennä kuuden tunnin palkalla, se on helppo yhtälö ainakin joillakin aloilla. On paljon aloja ja ammatteja, johon lyhyt työaika ei kuitenkaan vain sovi. Patalaiskojen märkä uni koko työaikavedätys. Marin, olemme aikoja sitten siirtyneet pois orjuudesta. 

Yrittäjänä voin sanoa, että ei onnistu. Yrittäjänä voin kyllä neuvotella kuuden tunnin työajasta kuuden tunnin palkalla. Urakkatyö on toinen asia ja sekään ei sovi kovinkaan moneen ammattikuntaan, eikä laiskoille. Kuuden tunnin vaatijoita pidän laiskoina, jos vaativat vielä sitä kahdeksan tunnin palkkaa. Perusvaatimustason ylittävästä tuottavuudesta voidaan erikseen palkita.

Suomi sukeltaa lamaan ja kuusituntinen työpäivävaatimus on vastuutonta populismia. Nyt tulisi keskittyä työllistämiseen ja kannattavuuden säilyttämiseen. Tuvissa on 400 000 työtöntä ja Marin harhauttaa, laiska kun on, ajatuksia raskaammasta savotasta populistiseen työaikakeskusteluun. Samaan aikaan marinin hallituskumppani on vaatimassa 80 000 ulkomaalaista lisää Suomeen, kun ulkomalaistaustaisista on ennestäänkin työttömänä noin 50 000. Käsittämätöntä Haihattelua.

Linkki Helena Petaiston kolumniin ranskalaiste työaikakokeiluun liittyen:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/helena-petaiston-kolumni-ranskan-malli-laskea-tyottomyytta-osoittautui-sudeksi-maa-maksaa-kallista-hintaa-viela-20-vuotta-sen-toteuttamisen-jalkeen/7687424?fbclid=IwAR1v9lMrDZbtMuT6UC4kmr4aNnQx1KKxcmt6wEwuI7a6srWHChJJHhTM10E#gs.ebn4vs

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


12 kommenttia
7 tuntia
Tyytyväinen
#1

Olen tehnyt 7 tunnin päivää kun oli riitaa työpaikalla. Työnantajan ilmoituksen mukaan tehdyn työn määrä ei vähentynyt vaikka tehtiin tuntia vähemmän työtä.
Ala oli raskasmetalli.
Tämä kertoo vaan etä silloin ihmiset jaksoi paremmin tehdä työtä.
Niin työ oli kyllä urakkatyötä.
On totta että ei tämä kaikille aloillle sovi.
Jos minusta työntekijä on määrännyt liian pienen palkan olen maksanut aina ylimääräistä.
Kun olen ostanut marjoja suoraan poimijalta niin aina olen ylimäärästä maksanut, mutta kaikille poimijoille ei ole kevannut.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#2

Hei. Kiitos Pasikin. Koko Suomen hallitus saisi mennä pienelle maatilalle vähän vanhanajan talkootyöhön. Näkemään ja kokemaan miten työllä tullaan toimeen ja kuka heidän tasavertaisuuttaan ajaa. Muutama lehmä olisi; ’koulutilalla’ hyvä, että tulisi vaikka yöpoikiminen. Ministeri auttaisi vasikan vetämisessä ulos kohdusta. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#3

Jos joku tuntuu liian hyvältä, ollakseen totta, niin mieti todella onko se totta.
Tuota Hallituksen koohotusta seuratessa tulee mieleen Vihreiden ”pelastuspaketti” 80.000 työperäistä tulijaa Suomeen lisää.
Näyttää tuossa Finnair joutuvan antamaan kenkää tuhannelle työntekijälleen.
Miten lienee, vihreät, onko tarve mielestänne enään 79.000 ,vai nousiko 81.000 tulijaan? Jos tuontitarve väheni, niin kannattaisikohan odotella rauhassa ensikevääseen? Voi olla, että tullaan toimeen vieläkin pienemmllä tulijoiden määrällä? Tai sitten isommalla? Kuinka tuo laskukaava lieneekään laadittu, ”asiantuntijoiden” toimesta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

eastfinn
#4

6 tunnin työpäivässä on se ikävä ongelma ettei se sovi jatkuvaan 3-vuorotyöhön ollenkaan. Paperitehtaiden lisäksi on monta muutakin alaa jossa työntekoa ei noin vaan pysäytetä vaan on palkattava lisää väkeä aina kolmea työntekijää kohti tekemään puuttuvaa kuutta tuntia? Ei sellunkeittoa, paperikonetta, jatkuvaa metallivalua noin vaan pysäytetä. Miten tuossa tuottavuus paranee jos pitää palkata lisää väkeä ja palkankorotus on 33%

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

6 tuntia
#6

Joskus on ollut 12 tunnin 10 tunnin työpäivät, sekä lauantai myös työpäivä. Ajat muuttuu. Iltalehdessä hyvä kirjoitus 6 tunnin työkokeilusta..
Ei se kaikkiin paikkoihin sovi, mutta on aloja ja paikkoja joihin se sopii.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#7

Ainakin Elintarvikekaupan alalla 6:si tuntilaisia on ollut jo 1980 luvulta lähtien.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pasi
Tyytyväinen
#8

Kyllä kuustuntinen onnistuu, mutta tarkoitus on ollut säilyttää 8 tunnin palkka kuuteen tuntiin. Moneen sopii kuustuntinen ja jos työntekijän kanssa niin sovitaan, mikä ettei. Vaikka on työttömiä, töitä pitäisi tehdä se 8 tuntia, koska esim. huoltosuhde on vääristynyt. Kohta on eläkkeellä paljon porukkaa. -pasi-

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Erinomainen kirjoitus. Sosialisti Marinhan perusteli työajan lyhennystä tuottavuuden kasvulla, jolla ”vaurautta” voidaan jakaa. Sosialisti Marin ei ottanut huomioon sitä, että pahimmissa kilpailijamaissamme Saksa, Ruotsi ja varsinkin Kiina tuottavuus kasvaa myös eivätkä nämä lyhennä työaikojaan. Joten Suomi ei voi lyhentää työaikaa eikä mitään ”vaurautta” ole mistä jakaa. Varsinkin kun vientiteollisuus romahtaa kikyn mentyä työajan lyhennyksellä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000