Ottaisin venäjän lukujärjestykseeni vieläkin
Itä-Suomessa käy nykyisin paljon venäläisiä matkailijoita. Venäläinen turisti tuntuu arvostavan Suomen luontoa ja rauhaa. Lisäksi he antavat arvoa palvelulle, joka tapahtuu heidän omalla äidinkielellään.
Onneksi mahdollisuuksia venäjän kielen opiskeluun Suomessakin löytyy. Ainakin Itä-Suomessa venäjän kieltä tarvitaan matkailusesongin aikana.
Mielestäni olisi hyvä, jos ruotsin kielen opiskelun sijaan voisi valita joko ruotsin- tai venäjän kielen. Länsi-Suomessa tunnutaan tarvitsevan enemmän ruotsin kieltä kuin venäjän kieltä. Mutta vastaavasti Itä-Suomessa venäjän kielellä on suurempi kysyntä kuin ruotsin kielellä.
Olen itse hyvin kiitollinen, että koulussani päätettiin aikoinaan järjestää venäjän kielen opetusta. Ylä-asteella oli mahdollisuus valita venäjän kieli vapaaehtoiseksi aineeksi. Oppilaitos järjesti venäjän opiskelumahdollisuuden myös lukioon, vaikka ryhmämme oli pieni.
Tuntui siltä, että 80- ja 90-lukujen vaihteessa venäjän kielen opiskelu ei ollut muodikasta. Saksa tuntui suositummalle.
Naapurimaiden välisissä kanssakäymisissä viennin ja kaupan alalla on tarvetta venäjän kielelle.
En kannata pakkoruotsin opiskelua, vaan olisi tärkeää olla vaihtoehto. Samalla yhtä tärkeää mielestäni tulisi pohtia sitä, onko pääsyvaatimuksena virkoihin oltava ruotsinkielen taito.
Englannin kielen tärkeyttä yleismaailmallisesti ei kuitenkaan sovi aliarvioida.
Minna Reijonen, farmaseutti, Kansanedustajaehdokas Savo-Karjalasta
Tekstin aiheet:
Valitettavasti Suomessa on vallalla kerrallaan ”yksi totuus” ajattelu. Nyt hampaissa on Yksityinen vanhustenhoito.
Sitkeintä vastarintaa toteuttaa menestyksellisesti tuo ruotsinkielen aivan älytön roikuttaminen pakollisena aineena.
Mannersuomalaisten osaelatuksen varassa elävät ahvenanmaalaiset, ovat luopuneen suomenkielen opiskelusta, lähes tarpeettomana. Ihan samoin meidän pitäsi tehdä valtaosassa koulujamme, Ruotsin suhteen. Tietysti OAJ:kin vastustaa asiaa, mutta päättäjien pitäisi katsoa asioita kansakunnan edun kannalta. Ei hyvin lobbaavien, verovapaiden ruotsinkielisten säätiöiden , eikä yhden, kapean ammattiryhmän etujen kannalta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Venäjää tarvitaan myös pääkaupunkiseudulla jokapäiväisesti. Turisteja käy paljon ja lisäksi venäjänkielisiä asuu Etelä-Suomen suurimmissa kaupungeissa runsaasti.
Venäjä olisi suomalaisille ehdottomasti tärkeämpi kieli osattavaksi kuin pakkoruotsi.
Mikä tahansa kieli olisi hyödyllisempi osattavaksi kuin ruotsi.
Pakkoruotsi pois ja tilalle jokin valinnainen kieli!
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Pakkosuomi pois ja venäjä tilalle.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Itä-Suomi on aina ollut osa Venäjää, eikä Leninillä ollut oikeutta luovuttaa elinalueita vieraille valloille. Siksi Imatran koululaisten tulee saada oikeus antaa valtion määrätä heidän lukevan venäjää, aivan kuten Neuvostoliitossa kaikille mitättömien pikkukielten puhujille taattiin oikeus oppia venäjää omien kielten sijaan. Venäjä on kielipolitiikan mallimaa. Suomensukuiset kielivähemmistötkin ovat niin täydellisesti integroituneet, että heitä ei voi mitenkään erottaa valtaväestöstä, koska he eivät enää osaa suomensukuisia alkuperäiskieliään.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti