Perussuomalaiset

Henna Kajava

Pakkoruotsi vahvistuu ja karkottaa erityisosaajia

Ajoin vain kilometrin mustalla Volvolla, johon olin laittanut puolueemme ”Rakastu suomalaisuuteen” -magneetit kylkiin. Noustessani autosta oli jo heti vähän päälle parikymppinen nuorukainen huutamassa ja peukuttamassa, kun on niin ”siistit tarrat” autossa. Mahtoiko nuorukainen muistaa, että perussuomalaiset ovat olleet pitkään ainoa puolue, joka vastustaa pakkoruotsia?

Ylivoimainen enemmistö suomalaisista on pitkään ja vakaasti vastustanut pakkoruotsia peruskouluissamme. Tästä huolimatta suomenkielisiä halutaan kyykyttää yhä tiukemmin ruotsin kielen osaamisen suhteen. Hallituksen talousarvioesityksessä vuodelle 2023 ruotsin opetusta lisätään tunti viikossa sitä B1-kielenä opiskeleville. Täällä Espoossa varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta lisäsi ruotsin opetusta myös viime vaalikaudella. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella puolestaan RKP keskittyy niin voimakkaasti ruotsin kielen aseman vahvistamiseen, että sitä tulisi vihdoin tosissaan alkaa kutsua yhden asian puolueeksi.

Jopa jotkut demareissa ovat kertoneet kyllästyneensä RKP:n yhtämittaiseen ruotsin kielen asemasta vouhkaamiseen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Muut kuin perussuomalaiset eivät toki uskalla asettua vastustamaan RKP:n painostusta. Ei esimerkiksi riittänyt, että Länsi-Uudenmaan hyvinvointijohtajalta edellytettiin viranhaussa hyvää ruotsin taitoa, koska RKP vaati, että ruotsin taidon tulee olla erinomainen. Tällaiset kriteerit viranhaussa suosivat ruotsinkielisiä ja naisia. Muut puolueet, paitsi PS hyväksyivät RKP:n toivomuksen. Toisaalta RKP:ssä on se hyvää, että valintatilanteessa puolueessa tunnutaan olevan valmiita ottamaan resurssit monikulttuurisuuden tukemisesta ruotsinkielisiin palveluihin. 

Päättävissä elimissä on tyypillistä, että kaikki muut, paitsi perussuomalaiset kannattavat pakkoruotsin aseman vahvistamista. Väitän, että panos-tuotossuhde ruotsin opiskelussa on erittäin heikko, kun ajattelemme sekä osaamista että taidon tarvetta pitkällä aikavälillä. RKP:tä myötäillään, koska sitä tarvitaan apupuolueena. Muuten ei ole selitettävissä, miksi Suomi kuluttaa yhä rajallisempia resurssejaan pienen vähemmistön kielen laajamittaiseen opetukseen. Vastaavaa ei ilmene tiettävästi juuri missään muualla maailmassa.

Edes maahanmuuttajataustaisten oppilaiden laajalti huolta herättänyt heikompi opiskelumenestys ei ole saanut sulatettua sydämiä muissa puolueissa pakkoruotsin kyseenalaistamiselle. Ruotsin kielen opiskelu on valtava lisätaakka maahanmuuttajataustaiselle, kun suomikin on heikkoa. Pakkoruotsi karkottaa Suomesta myös taloudellisesti hyödyllisiä erityisosaajia ja vähentää Suomen vetovoimaa näiden keskuudessa. Kuulin juuri opettajalta eräässä yläkoulussa, jossa puolet luokista on englanninkielisiä, paljolti ulkomaisten erityisosaajien lapsista koostuvia, että jotkut perheet lähtevät pakkoruotsin vuoksi muualle.

Maahanmuuttokriitikko voi toki ajatella, että pakkoruotsilla voi olla edes marginaalinen karkotusvaikutus turhapaikanhakijoihin. Siltä tilanne ei mielestäni kuitenkaan näytä. Turhapaikanhakijat tuskin edes tietävät pakkoruotsista hakeutuessaan Suomeen ja ovat joka tapauksessa valmiita maksamaan tämän hinnan korkeasta elintasosta. Mielestäni meidän tulee myös pitää kiinni siitä periaatteesta, että emme tee poliittisia päätöksiä ja muovaa yhteiskuntaamme maahanmuuttajat mielessä – muutoin kuin maahanmuuttopolitiikassa.

Suomenruotsalainen kulttuurimme on tärkeä osa identiteettiämme, mutta ruotsin kielen taitoa tulisi edellyttää vain ruotsinkielisenemmistöisissä kunnissa, ja suomenruotsalaisten oman kielitaidon sekä vapaaehtoisesti ruotsin haltuun ottaneiden tulisi riittää palveluiden järjestämiseen suomenruotsalaisille muissa kunnissa.

Pakkoruotsi on myös hyvin vahvasti tasa-arvokysymys. Pakkoruotsi heikentää erityisesti poikien koulumenestystä ja sillä on vaikutuksensa opiskelumotivaatioon myös laajemmalti. Tämä heijastuu jatko-opintopaikkojen saantiin ja nuorten miesten syrjäytymiseen. Nuoret miehet eivät varmasti ole heikkoja kielitaidoiltaan, vaan kapinallisia kaikkea järjettömyyttä kohtaan – vaikka toisinaan sekaan on eksynyt myös järkeviä asioita. Tämä ei ole mikään uusi ilmiö, sillä jo isäni, joka oli kiltti poika ja pänttäsi kouluaikoinaan sujuvat saksan ja ranskan taidot englannin lisäksi, vältti vain täpärästi ehdot ruotsin kielestä (ehdot tarkoittivat aineen opiskelua kesällä, jotta pääsi luokalta.) Itse puolestani varmaan sukupuoleni vuoksi olen ollut kiitettävä ruotsissa, koska olen laskelmoinut, että helposta kielestä kannattaa ottaa hyvä numero. Silti on ollut aina kovin surullista opiskella ruotsia, kun on alusta asti tiennyt, ettei taidolla tule tekemään yhtään mitään.

Pakkoruotsin diktatuuri historiaan!

(Kirjoittaja on PS:n Espoon valtuustoryhmän puheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas Uudellamaalla.)

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


36 kommenttia
Nimetön
#1

Rakkoruotsista on ehdottomasti päästävä eroon!

Ruotsi valinnaiskieleksi kaikissa suomenkielisissä kouluissa, kaikkialla Suomessa!

Myös ruotsinkielisenemmistöisissä kunnissa ruotsi on muutettava valinnaiskieleksi suomenkielisissä kouluissa!

Ruotsinkielisenemmistöiset kunnat ovat pääsääntöisesti muuttotappiokuntia. Näin esim. Raaseporissa ja Vaasan seudulla.
Pakkoruotsi ja kovat ruotsin kielen vaatimukset ajavat suomenkielisiä pois näiltä alueilta. Suomenkieliset eivät halua muuttaa rkp-kuntiin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pakkoruotsin on aika poistua kuvioista
#10

Juuri tänään ilmestynyt perussuomalaisten suomalaisuusohjelma tiivistää hyvin kielipolitiikkaa koskevat asiat.

Pakkoruotsin poistamista vaaditaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

ISÄNMAA ON KOKO KANSAN
Hämmentynyt
#2

Niin kauan, kun Perustuslaissa todetaan Suomen olevan kaksikielinen, jokaisen on saatava palvelua omalla äidinkielellään (Suomeksi/Ruotsiksi). ”PakkoSuomi” ja ”pakkoRuotsi” takaavat tämän. Jokaisen suomea äidinkielekseen puhuvan on saatava Närpiössä palvelua suomeksi, mutta sama on oltava myös toisin päin!
Kantasuomalaisia ei tule jakaa kahtia maamme ikiaikaisen kaksikielisyyden takia. Enemmän olisin huolissani englantilaisperäisten sanojen tulosta Suomen kieleen.
Ruotsinkielen vastaisuus pohjautuu kauas historiaan, jossa ”herrat” puhuivat ruotsia ja hyvin huonosti suomea.
Ruotsinkielivastaisuus, jota puolueessamme paljolti esiintyy karkottaa potenttiaalista äänestäjäkuntaamme. Olen keskustellut monen johtavan PS- poliitikon kanssa siitä, että materiaaliamme tulisi julkaista myös ruotsiksi ja he ovat paljolti samoilla linjoilla.
Suomenruotsalaiset taistelivat maamme puolesta yhtälailla, kuin muut. Nyt on aika jättää ”kielisota” historiaan ja keskittyä olennaiseen eli vaalivoitton!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

pakkoruotsi pois
#6

Ruotsinkielisten palvelut voidaan järjestää tarvittaessa tulkkipalvelujen avulla. Googlekääntäjä toimii myös hyvin.

Kaikkia suomenkielisiä ei tarvitse pakkoruotsittaa muutaman suomea heikosti osaavan ruotsinkieliseksi rekisteröityneen takia.

Manner-Suomessa ruotsinkielisiksi rekisteröityneitä on vain noin 4,7 % väestöstä, ja kuten hyvin tiedetään, niin suurin osa näistä osaa suomea oikein hyvin.

Ahvenanmaalla ei ole pakkosuomea. Manner-Suomesta on saatava pakkoruotsi pois!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#7

Nyt taitaa olla tahallista väärinymmärrystä tai luit tekstini huolimattomasti. Kyse ei ole ruotsin – saati ruotsinkielisten vastaisuudesta, jos vastustaa ruotsin laajamittaista opetusta vailla valinnaisuutta peruskouluissamme. Moni suomenruotsalainen kannattaa ruotsin kielen vaihtamista vapaaehtoiseksi Suomen peruskouluissa. Pakkoruotsista luopuminen ei merkitse myöskään sitä, ettei ruotsinkielisille muka järjestettäisi enää ruotsinkielisiä palveluita. Kirjoituksessanihan esitän selvästi, että ruotsinkieliset palvelut voidaan vastaisuudessa järjestää ruotsinkielisten ja ruotsia vapaaehtoisesti opiskelleiden voimin. Rehellisyyttä ja malttia lukemiseen, tulkintaan ja asioiden pohtimiseen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

ISÄNMAA ON KOKO KANSAN
Hämmentynyt
#11

Hyvä Henna! Ilmeisesti kommenttiani koskevassa vastakirjoituksessa sanot, että suomenruotsalaisten perusoikeuden voidaan taata vapaaehtoisesti kyseistä kieltä opiskelleiden taholta. Tämä ei tule onnistumaan ,vaan jotta perustuslaillinen oikeus palvelunsaamiseen toisella virallisella kielellä oikeasti onnistuu täytyisi ruotsinkielen opetusta huomattavasti lisätä mm. sotealan, poliisien, oikeuslaitoksen edustajien yms. virkamiesten koulutuksessa. Eikö olisi parempi, että perustavanlaatuinen ruotsinkielen taito opetetaan koulussa, eikä se ole vähentämässä em. aloihin kouluttautuvien varsinaiseen ammattiin liittyvää opetusta.
RKP:lla ei ole mitään muuta agendaa kuin ruotsin kieli. Moni RKP: n kannattaja kannattaa PS:n arvoja, mutta joillekin ”pakkoruotsin:n” vastustaminen on este kannattaa puoluettamme. Olimme asiasta puolueessa mitä mieltä tahansa, tämä ei voi kuulua pääagendoihimme ainakaan puheena ”pakkoruotsidiktatuurista”!
Hieman maltillisempi kanta kysymykseen toimisi paremmin!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

ISÄNMAA ON KOKO KANSAN
Hämmentynyt
#13

Jatkan vielä aiheesta sen verran, että ruotsin kielen taidosta on toisin kuin esität paljon hyötyä. Ensinnäkin kun katsotaan pohjoista ulottuvuutta, se joka osaa ruotsia pärjää Ruotsin lisäksi myös Norjassa ja välttävästi Tanskassa.
Kun ajatellaan muiden germaanisten kielien opiskelua, ruotsista on huomattavaa hyötyä esim. Saksan ja Islannin kielen opiskeluun. Paino luonnollisesti Saksan kielen suhteen jonka osaaminen olisi tärkeää.
Kun mennään Suomalaisuuden ytimeen, olisin peruskoululaisten yleisluontoisen ”pakkoruotsikiukuttelun” sijaan enemmän huolissani kulttuuriimme tulevista vieraista piirteistä. Vain yhtenä esimerkkinä elokuun lopulla vietettävät ”venetsialaiset”. Moni ei nykyään edes tiedä, että oikea nimi kyseiselle juhlalle on Muinaistulten yö ja tarkoitusperä eri, kuin nykyään!
Summa summarum: ei karkoiteta suomenruotsalaisia kannattajiamme liian jyrkällä kielipolitiikalla. Se johtaa vain kannattajiemme vähenemiseen ja RKP:n olemassaoloon ideologiattomana puolueena!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#16

Kalliiksi tulee kahden ja kolmen kielen vaatimus. Turhaahan sitä on kaikilta vaatia. EU:ssa vielä enemmän.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#9

Perustuslaki ei edellytä pakkoruotsia!
Se on ihan selvä asia.

Ruotsi valinnaiskieleksi on täydellisesti perustuslain mukainen vaatimus.

Ruotsia saavat opetella ne, jotka tahtovat, mutta kenenkään ei ole pakko. Pakkoruotsin tilalle on voitava valita jokin muu kieli.

Perusuomalaisten kannattaa ottaa ruotsi valinnaiskieleksi -teema näkyvästi esille vaaliteemoissa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

ISÄNMAA ON KOKO KANSAN
Hämmentynyt
#12

Liittyen vielä viimeisimpiin kommentteihin, kaikkien ”pakkoruotsin” kiivaiden vastustajien kannattaa perehtyä Perustuslakimme 17§:n! Jos ruotsin kielen opetus ei kuulu kouluissamme pakollisiin aineisiin, miten 17§:n vaateet saadaan toteutettua muutoin, kuin aikaisemmin esittämälläni tavalla, että ruotsia opetetaan huomattavasti enemmän sotealan ja muiden viranomaisten koulutuksessa?!
Tämä tietynlainen ruotsinkielen ”viha” on ”haamu” menneiltä ajoilta. Kielipolitiikkamme vaatisi perustavanlaatuista pohdintaa puolueessamme. Kielipolitiikka ei mielestäni myöskään ole rationaalisesti argumentoituna niin tärkeä asia, kuin monet sen näkevät. Kysymykseen liittyy enemmän tunnetta, kuin isänmaallista realipolitiikkaa! Olemme tällä hetkellä kolmanneksi suurin puolue, joten meillä ei ole varaa karkoittaa yhtään suomenruotsalaista henkilöä, joka muutoin kuin kielipolitiikka suhteen jakaa samat arvot ja ideologian.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#14

Suomenkielen opetusta on lisättävä niin ruotsinkielisiksi rekisteröityneille kuin muillekin vähemmistökieliryhmiin kuuluville. Sillä se ongelma poistuu.

Ruotsinkieliset ovat yksi vähemmistökieliryhmä Suomen lähes kahden sadan erilaisen kielivähemmistön sisällä.

Kaikkien vähemmistökieliryhmien sisältä löytyy varmasti perussuomalaisten äänestäjiä.
Ja pakkoruotsi rasittaa maahanmuuttajia yhtä paljon kuin suomenkielisiäkin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

ISÄNMAA ON KOKO KANSA
Hämmentynyt
#17

Argumentoitu keskustelu puolueen sisällä on hyvästä! Painotan vielä sitä, että ruotsi ei ole vähenmäiskieli Suomessa. Tällä tarkoitan sitä, että sillä on Perustuslain 17§:n takaama status toisena kotimaisena kielenä.
Kuten olen edellä tuonut esille, ruotsin kielen pakollinen opetus kouluissa on ainoa realistinen vaihtoehto 17§:n toteutumiselle.
”Pakkoruotsipolitiikka” ajaa meidät ”vaarallisille vesille” tavalla, jota moni ei ole tullut harkinneeksi. Jos vastustamme pakollisen ruotsinkielen opetusta koulussa emme noudata omaa Perustuslakiamme. Valitettavasti ylikansallinen EU lainsäädäntö ylittää kansalliset lakimme. Meillä on kuitenkin paljon P-lakiargumentaatiota vastustaa ylikansallisia lainsäädäntöä. Jos itse emme noudata P-lakia poistamme itseltämme em. juridisen argumentaation.
Asioita ja niiden vaikutuksia tulee pohtia syvällisesti. Joko vaadimme P- lainsäädännön muutosta (jota en suosittele) tai sitten lievennämme kielipolitiikkaamme!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#18

Täydellistä höpö, höpö jutustelua joltakin svekomaanian kannattajalta, jolla ei ole jalat ollenkaan maanpinnalla.

Monissa isoissa kaupungeissa uusien pienten kieliryhmien edustajia on moninkertaisesti enemmän kuin ruotsinkielisiksi rekisteröityneitä (jotka siis pääsääntöisesti osaavat sujuvasti suomea).
Todellisuudessa ruotsinkieliset ovat selvä kielivähemmistö muiden pienten kielivähemmistöjen joukossa.

Vanhentuneisiin lakeihin vetoaminen ja niiden putkiaivoinen tulkitseminen eivät muuta kielitodellisuutta.
Pakkoruotsi on aikansa elänyt tekele, jolla ei ole enää hyväksyttävää paikka 2000-luvun suomalaisessa yhteiskunnassa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

ISÄNMAA ON KOKO KANSA
Hämmentynyt
#19

Edellä esitetty kommentti kuvasi juuri sitä mitä liitännäisvaikutuksia koulussa opetettavan ruotsin vastustamisella on. Perustuslain 17§ on selkeä ja tästä syystä edellä esiintynyt keskustelija pitää lakia VANHENTUNEENA. Selkeän faktan esille tuominen ei myöskään ole ”putkiaivoisuutta” vaan realiteetin toteaminen.
Juridinen ja argumentaatiollinen totuus on se, että jos esitämme P-lainsäädännön vastaisia näkökantoja tulee ne esittää siten, että kyseistä lakia tulisi muuttaa, ei missään nimessä siten, että vain tietyt asiat olisivat voimassa ja toiset vanhentuneita.
Poistamme ylikansallisen EU lainsäädännön kaikenlaisen vasta-argumentaation, jos kyseenalaistamme P-lainsäädännön ajantasaisuuden. Minulle kielipolitiikka ei ole prioriteettiasteikon huipussa, mutta kuten aikaisemmassa kommentissani totesin, voimakkaat kielipoliittiset kannanotot tulee esittää vaateena P-lain 17§:n muuttamisen suhteen, muutoin kyseenalaistamme itse argumentaatiomme paljolti tärkeämmissä kysymyksissä!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

nimimerkki
#20

Kun itsenäisen Suomen perustuslaki laadittiin, oli suomen virastojen ja tuomioistuinten kieli historiallisista syistä pääsääntöisesti ruotsi. Koska suomen kansasta suurin osa puhuu äidinkielenään suomea, laitettiin lakiin pykälä 17. Sen mukaan suomenkielisen henkilön pitää voida asioida virastoissa äidinkielellään, ILMAN että hänen täytyy a) opetella ruotsia, b) ottaa mukaan ruotsia puhuva kaveri, c) maksaa rahaa tulkille, tmv.

”Pakkoruotsi” on siis perustuslain VASTAINEN asia!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#21

Olen samaa mieltä: Pakkoruotsi on perustuslain vastainen asia!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#15

Perustuslain § 17 ei millään lailla edellytä pakkoruotsia!!! Eikä edellytä ruotsin opiskelua missään muodossa.

Viranomaisille on säädetty ruotsinkielisten palveleminen ruotsiksi, kun henkilö viranomaisissa asioi. Ruotsinkielisen palvelun järjestämisen voi hoitaa monella eri tavalla esim. tulkkipalvelujen avulla. Pääasia, että henkilö halutessaan tulee palvelluksi ruotsiksi.
Koko kansaa ei tarvitse pakkoruotsittaa viranomaisten palvelumääräyksen vuoksi!

Ruotsinkieliset sivistyslaitokset, esim. koulut vaativat natiivitason ruotsinkielistä osaamista, siis äidinkieleltään ruotsinkielisiä työntekijöitä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#3

Ilmanmuuta ” pakkoruotsi ” Pois , siis pois ! PerusSuomalaisten vaali teemaksi 1 niistä !? Jo olisi korkea Aika !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Iloinen
#4

Pakkoruotsi on riippakivi ja siinä saavutetulla taidolla ei tee yhtään mitään. Jos ruotsia haluaa osata, opiskellaan sitä ihan eri tavalla. Olen aivan varma, että ruotsin kieleen on luontainen kiinnostus osalla, mutta muut vihaavat sitä sitä enemmän mitä enemmän RKP siitä ulvoo.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Kannattaa liittyä Suomalaisuuden Liittoon. Aikanaan liitto sai valtionavustusta, mutta nyt se toimii jäsenmaksujen 20€ /v varassa, kiitos suvakkihallituksemme, jolle oli tärkeämpää tukea somppuja ja muita ählämeitä. Liitto tekee tärkeää työtä pakkoruotsin poistamiseksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Myös tämä yhdistys https.www.vapaakielivalinta.fi on kielivapauden asialla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000