Perussuomalaiset

Minna Reijonen

VEROTON TUKI OMAISHOIDOSSA OLISI HYVÄ ALKU

Omaishoidon tuen verovapaus on tärkeää. Verottomuus olisi hieno alku, mutta lisäksi tarvitaan paljon muutakin kehittämistä. Sote-uudistus jätti omaishoidon ihan liian vähälle huomiolle.

Tarvitaan koko maahan yhdenvertaiset kriteerit omaishoitoon. Vaikka hyvinvointialueuudistus aloitti, vaihtelee tuen määräämisen perusteet ja tuen määrä eri hyvinvointialueiden välillä. Olisi hienoa, jos maassa olisi omaishoidonvaltuutettu, kuten lapsiasiainvaltuutettu.

Omaishoitoa läheltä seuranneena väitän, että oikeanlaiselle opastukselle ja edunvalvonnalle omaishoidon osalta olisi valtakunnallisellakin tasolla iso tarve. Olen tehnyt tästä aloitteen eduskunnassa.

Taannoin Oulun Yliopisto teki tutkimuksen omaishoitajien hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Tuki- ja likuntaelinvammat sekä tapaturmat ovat yleisiä.

Omaishoitajilta puuttuu yhdenvertainen työterveyshuolto ja työhönohjaus.
Kurjinta on se, että omaishoidon asioista on tullut ikäänkuin toistuva ikilikkuja eli ennen vaaleja lupaillaan vaikka mitä, mutta vaalikauden aikana tuskin mitään tapahtuu. Tämä on ollut nähtävissä vaaleista toiseen.

Tämä hallitus tuskin enää ehtii edistää eduskunnassa tekemiäni lukuisia aloitteita omaishoidosta. Seuraava hallitus tarvitsee omaishoitoon ehdottomasti vahvemman otteen. Tämä tulisi tehdä jo heti hallitusneuvotteluissa.

Tällä vaalikaudella tekemistäni omaishoidon aloitteista valtakunnallisesti toivoisin etenkin eteneväksi omaishoidontuen verottomuuden sekä tuen kriteereiden ja summien yhdenmukaistamisen. Harmillista, että demarijohtoinen hallitus on unohtanut omasihoidon verottomuuden edistämisen jonnekin pöytälaatikkoon.

Harmillista on se, että ollaan yltiöinnokkaasti lisäämässä laittomasti maassamme olevien terveydenhoitoa. Näitäkin rahoja tarvittaisiin kipeästi oman maan kansalaisten omaishoidossa.

Seuraavan hallituksen tulee laittaa asiat tärkeysjärjestykseen.

Minna Reijonen, ps, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja