Perussuomalaiset

Henri Myllyniemi

Pakkoruotsin puoltajien argumentit ovat heikkoja

Turun Sanomat kävi 16.5. perkaamaan ns. pakkoruotsin saloja. TS teki aivan kelvollista toimitusta. Ihmettelenkin uutisoinnin lähteitä, kansanedustajia. Niitä otuksia, joita me olemme valinneet.

16.5. ilmestyneessä printtiversiossaan Turun Sanomat otsikoi ”Kouluruotsille löytyi paljon puoltajia”. Miksi kouluruotsia (”pakkoruotsia”) puollettiin? Kaipa painavat perustelut löytyvät leipätekstistä?

Perustelut kyllä tulivat esiin, mutta niiden keveys yllätti. Kyse oli kansalaisaloitteesta, jonka oli allekirjoittanut yli 60 000 kansalaista. Aloitteessa oli kiintopisteenä lopettaa ruotsin kielen pakollinen opiskelu Suomen peruskouluissa. Yksi virke TS:n tekstissä pisti heti silmään:

”Kansalaisaloitteen puolesta puhuivat lähinnä vain perussuomalaiset”.

Jos te nuoret haluatte pakkoruotsin pois niin, että teidän lapsenne eivät joudu käymään lävitse samaa Danten infernoa kuin mihin teidät pakotettiin, niin älkää vaipuko epätoivoon: teidän agendaa ajaa edes yksi puolue.

Katsokaa nyt millä argumenteilla pakkoruotsia puollettiin niin tarmokkaasti:

– Suomen itsenäisyys ja kansallinen kulttuuri on rakennettu kahdella kielellä, Kimmo Sasi (kok.) toteaa.

Tällä yritettiin ilmeisesti vihjata, että menettäisimme itsenäisyyden luopumalla pakkoruotsista. Emme menettäisikään itsenäisyyttämme siksi, että olemme antaneet maamme ryöstöoikeudet EVM:lle tai myöntaneet luvan portugalilaiselle virkamiehelle tulla ja sulkea vaikkapa Osuuspankin. Menetämme sen siksi, että emme ehkä osaisikaan todeta tällaisten tapausten kohdalla: herregud.

Sasiakin populistisemmalle linjalle eksyi Keskustan Simo Rundgren.

– Pakkoruotsi on tuottanut hedelmää, Rundgren hallusi… anteeksi, siis toteaa.

Tämän hedelmänkannon viedessä kaiken ajan emme ole ehkä huomanneet, että maamme on taas vaipumassa – tai on vaipunut jo – taantumaan.

Tein niitä ”oikeita toitä” Turun telakalla. Kansainvälisyys oli pakkorako, jos halusi kommunikoida rakenteilla olevan jättiristeilijän uumenissa. Kyseessä oli kuitenkin ”vain” miljardiluokan kaupat, eikä ehkä siksi tule havaituksi ruotsinkielisten kielitutkassa. Haluatteko arvata monenko sanan varastoa tarvitsin siellä ruotsiksi – vuoden aikana? Arvatkaa montako kertaa tuli tarvetta yrittää selvittää englanniksi ihan perusasioita ”viittomakielellä” avittaen? Arvatkaa tarpeen määtä kommunikoida venäjäksi, puolaksi tai viroksi? Yksikään kansainvälinen työntekijä ei tullut tarjoamaan ruotsin kieltä yhteiseksi kommunikaatiovälineeksi. Ei ensimmäinenkään. Kyse oli vain miljardibisneksestä, joka oli hyvin monikansallistunut.

RKP:n Anna-Maija Henriksson, ministerisnainen, toppuutteli hänkin kansalaisten omaa aloitetta. Hän kertoi, että hallitus on linjannut ruotsin kielen aseman turvatuksi vuosiksi.

Täh? Siis jos hallitus vaikka päättäisi, että nyt olemme 70 vuotta kommunistinen valtiomuoto niin se tarkoittaisi sitä, että vaikka kansalaiset kuinka täyttelisi kuponkeja kumotakseen tämän typerän idean – kuten pakkoruotsinkin – niin se torjutaan sillä argumentilla, että me olemme valinneet toisin.

Ja nyt ei saa käsittää väärin: olen vapaaehtoisen kielten opiskelujen kannalla. Suomi on luonteva kieli meille kaikille keskenämme, mutta jos me haluamme kommunikoida ulkomaalaisten kanssa, niin parhaimmat saumat siihen tarjoaa englanti. Uskon, että moni valitsee ruotsin kielen vapaaehtoisesti omilla argumenteillaan, jotka eivät voi olla heikompia kuin yllämainittujen argumentit.

Minä opiskelin täysin viihteen vuoksi Helsingin yliopistolla keski-egyptiä. Niitä hieroglyfejä. En siksi, että se mitenkään tuottaisi hedelmää tai olisi ollut hallituksen linjaus. Kielten opiskelu kannattaa. Kannettu vesi ei kaivossa kuitenkaan pysy. Eikä kukko laula käskien.

http://uutiset.perussuomalaiset.fi/jussi-niinisto-pakkoruotsi-ei-ole-perustuslaissa/

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Pakon puolustajilla ei ole puhtaita jauhoja pussissa
#1

Tämä pakon puoltajien usein toistama peruste kielivapauden eväämiseksi on virheellinen: ”vapaaehtoisuuden toivottiin lisäävän muiden kielten opiskelua, näin ei käynyt”. No ei tietenkään käynyt, koska ruotsin kurssit jäivät kaikille pakollisiksi ja ainereaali vaatii entistä enemmän syventäviä opintoja! Tilaa muille kielille ei tehty. Ylipäätään muutoksen ei ollut tarkoitus lisätä muitten kielten opiskelua vaan päinvastoin. Koko rakennemuutos yo-kokeissa tehtiin
– kielipainotuksen keventämiseksi,
– opiskeluaikojen lyhentämiseksi,
– reppujen vähentämiseksi,
– vaativien matemaattis-luonnontieteellisten aineiden vahvistamiseksi ja
– jotta mahdollistettaisiin ammattikouluväylää yo-kokeisiin tulevien pärjääminen.
Pakon puoltajien slogan on siis silkaa vääristelyä – mutta sitä toistetaan ja toistetaan.

Vuonna 2004 RKP yritti estää ruotsin yo-kokeen vapaaehtoisuuden mallilla, jossa jokaisella kirjoittajalla olisi ollut myös kolmas pakollinen kielikoe. Tätä RKP:n esitystä kommentoi silloinen opetusministeri Haatainen näin:

”Rkp:n esittämä viiden pakollisen aineen malli oli käytössä vuosina 1919-46. Tuolloin reputtaneiden määrä pahimmillaan hipoi 20:tä prosenttia — [nykylukiossakin] reputtaneiden määrä kasvaisi huimasti. — [hallituksen] tavoitteiden mukaista on myös lisätä ammatillista väylää tulevien lukion suorittamista. Tällä hetkellä 80 prosenttia ammatillisen tutkinnon kautta tulleista kirjoittaa ylioppilaskokeessa neljä pakollista ainetta eikä enempää. — Viiden pakollisen aineen järjestelmä myös pitää sisällään edelleen tämä kielipainotteisuuden eli ei toisi siinä suhteessa mitään helpotusta. Asiantuntijatahot hyvin laajasti vastustivat viiden aineen mallia, muun muassa lukioiden rehtorit olivat hyvin laajalti sitä vastaan. Ruotsinkielisten lukioiden rehtoreista 84 prosenttia vastusti sitä, ja asiantuntijatahot toivat esille nämä samat perustelut ja kriteerit, joita tässä esitin.”

lähde eduskunnan arkisto, yo-kokeen rakenneuudistusta koskevat keskustelut
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_44_2004_ke_p_2.shtml

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000