Perussuomalaiset

Kaj Granlund

Historiasta opimme vain sen että emme opi mitään

Winston Churchill sanoi 1948: ”He jotka unohtavat menneisyyden ovat tuomittuja toistamaan sen”. Tämä olisi erityisen tärkeätä juuri nyt, kun tiputiimimme syytää poliittisesti oikeamielista rahaa taloudellisesti järjettömiin kohteisiin.

Tarkoitan menneisyydellä kahta aikaisempaa lamaa, 1990-luvun lamaa ja Suomessa 2008 alkanutta lamaa. ”Talousviisat” ovat jo ehtineet toitoittaa, että samoja virheitä ei nyt toisteta, mutta todellisuudessa kummankin laman virheitä ei olla vielä edes korjattu. Kun Sanna Marin syntyi, hänen vanhempansa ja sen ajan sukupolvi eli kulutuksen ja järjettömän lainahurmoksen alkuaikoja. Nyt Sanna tipujensa kanssa joutuu maksamaan niin vanhempiensa kuin oman sukupolvensa velkoja ja hän tekee sen ottamalla lisää velkaa!! Hän pyörittää ongelmat taas yhden sukupolven eteenpäin.

Luin vuosien 1991-1993 Kauppalehden digiversioita vain palauttaakseni mieleen, mitä silloin tapahtui. Muistan kuinka Meritan pankinjohtaja tarjosi minulle 1.000.000 markan osakesalkkuja 20 % vakuudella. En ottanut yhtään. Palkkalistoillani ollut kaveri otti loparit ja ryhtyi kiinteistösijoittajaksi – lainarahalla. Kun lama päättyi, hänellä oli satojen miljoonien velat eikä omaisuudesta ollut edes huuto jäljellä. Elämä pankin orjana sen sijaan jatkunee vielä tänään.

Kriisi päätyi niin kuin kaikki velkakriisit. Ylivelkaantuneet yhtiöt ja yksityiset asuntovelalliset ajautuivat maksuvaikeuksiin. Pankit jäivät ilman korkoja ja lyhennyksiä ja lopulta pankkeja uhkasi kaatuminen, jolloin ryhtyivät peräämään lainojaan itsensä pelastamiseksi. Valtio teki niin kuin sen ei koskaan olisi pitänyt tehdä! Se ryhtyi tukemaan pankkeja ja talouksia. Perustettiin ”roskapankkeja” kuten Sponda ja Arsenal. Valtion vuonna 1992 perustaman vakuusrahaston kautta lähdettiin ostamaan pois lainoja pankeilta ja siirtämään ne roskapankeille. Pankkien vakavaraisuuden ja maksuvalmiuden turvaamiseksi valtio myönsi pankeille pääomalainaa yhteensä 7,9 miljardia markkaa, jonka kaikki paitsi SKOP maksoi 1990-luvun loppuun mennessä takaisin.

Tuntuvista säästöpäätöksistä huolimatta valtio oli edelleen vaarassa joutua hallitsemattomaan velkakierteeseen, koska arviot mm. pankkituen tarpeesta tai työttömyydestä osoittautuvat liian optimistisiksi.

Perustettin Työministeriö, jonka tehtävänä oli alentaa työttömyys lamaa edeltäneelle tasolle. Ministeriö onnistui hoitamaan asiansa siten, että se ei koskaan tullut tarpeettomaksi.

Joulukuussa 1993 VM:n Veikko Kantola toteaa Kauppalehdessä valtion velkaantumisesta, että vuonna 1991 nettolisäys oli 35 miljardia, vuonna 1992 83 miljardia, vuoden 1993 ainakin 92 miljardia ja vuodelle 1994 ennakoitu tarve oli 69 miljardia.

Tämä lainatarve ei suinkaan mennyt pelkästään pankkien tukemiseen vaan nk. hyvinvointivaltion pelastamiseen. Roskapankkeihin siirrettiin ongelmaluottojen takia varallisuutta 50 miljardin edestä ja Raimo Sailas kirjoitti 1993

Ellei kovaa tuotannon kasvua saada aikaan, velkaantuminen jatkuu loputtomiin nykyisillä tulo- ja menoperusteilla.

Raimo Sailas oli oikeassa!! Vuonna 1995 velka oli 60 miljardia euroa ja ETLA:n Pentti Vartija kirjoitti, että ”Säästöt on toteutettava heti nousukauden alkaessa”.

Tuli nousukausi ja ylijäämä oli taas jaettava poliittisesti oikeisiin kohteisiin ja hurlumhei jatkui, eikä velkaa juuri lyhennetty.

Kun tuli 2008 lama, niin hallituksemme päätti hoitaa tämä ”pieni piikki” lisälainalla, jotta hyvinvointivaltio ei joutuisi pulaan. Väitettiin, että politiikkahan perustui siihen että laskuja lievennetään lainalla. Vuonna 2010 velka lähti hallitsemattomaan nousuun, eikä sitä sen jälkeen ollut onnistuttu pysäyttämään. Se on nyt 12 kertaa suurempi (euroina) kuin vuonna 1990 ja kaksinkertainen vuoteen 1995 verrattuna.

Jokaisen suomalaisen osuus on jo liki 20.000 euroa ja nyt sitä aiotaan kasvattaa, jotta hyvinvointivaltio ei kaatuisi.

Ennen lapset saivat syntyessään äitiyspakkauksen, jolla korostettiin hyvinvointivaltion huolenpitoa erillaisilla tarvikkeilla. Tänään valtion ”äitiyspakkaus” 50.000 vastasyntyneelle lapselle on noin 2 miljoonaa euroa velkaa per pää ja velkaa senkuin lisätään! Tämä jos mikään on asia, jonka takia tiputiimin tulisi tulla TV:n ajankohtaisohjelmiin vuodattamaan kyyneleitä.

Odotan mielenkiinnolla minkälaiseen syyttelyyn tiputiimimme sitten ryhtyy, kun on velanmaksun aika. Suojainsotku on jo osoittanut, että Iiro Viinasen tapaisia vastuunkantajia ei hallituksestamme löydy.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


9 kommenttia
Yrittäjä
#1

Markkinatalous on hyvä orja mutta huono isäntä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Järkipersu
#4

Markkinatalous jota sääteleen Pörssit , on ainoa oikea järjestelmä ,Kunhan muistamme kunnioittaa ja pelätä ja elää Herramme Laman Pelossa ja nuhteessa. PITÄÄ VAAN MUISTAA ETTÄ KUNNIOITA LAMAA ÄLÄKÄ PIDÄ MUITA JUMALIA niin säästyt ikuisesti Laman kiroukselta ja selkäsaunalta.

Pörssi Kurssien syöksyminen saa Laman tulemaan maan päälle noin Vuosikymmenen välein.

Mitä hullumpaa meno on ollut sitä vihaisemmin Lama iskee ja sitä vihaisempi se on kun se tulee antaaan kurin palautuksen.
Nyt meno on aivan hullua niin Suomessa kuin maailmalla,Nyt Lamaa yritetään pilkata Ottamalla aivan sikamaisia määriä velkaa joka puolella maailmaa,tämöä saa Laman vaan raivostumaan entistä pehemmin kun sen tulo kurinpalautuksen antoon viivästyy näin pilkkaamisen johdosta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Järkipersu
#7

Mietitään vaikka -90 Lamaa pahiten pilkanneita jotka elivät ylivarojen ja muutenki syyllistyivät Laman pilkkaan Lama tuli ja rankaisi niin että tuntuu ! Osalta lähti henki kun ne oman käden tai pullon kautta itsensä Hautaan järjesti.

Mutta taas Lamaa kunniottaneet yrittäjät ja työntekijät Lama armahti ja he ovat erittäin hyvin menestyneet !

PITÄÄ MUISTAA ETTÄ EU:N MARKKINATALOUS ON LÄHINNÄ
KOMMUNISMIA ! (Kiinan nimellisesti kommunsitinen järjestelmä on paljon kapitalistisempi) Eu on Neuvostoliiton kopio ! Bryssel on uusi Moskova !

Kaikki politikot ja virkamiehet haalivat vain isopalkkaisia julkisen sektorin virkoja ja pahimmat pellet Brysselin Miljoona virkoja välittäen hevon vittuakaan Taloudesta ja Velkaantumisesta. Tämä on todella Väärin että näihin pahimpiin Laman pilkkaajiin Lama ei pääse oikein käsiksi ja voi antaa kurinpalautusta.
TÄSTÄ SYYSTÄ LAMA TULEEKIN NYT ENTISTÄ VIHAISEMPANA !
joka voi johtaa 3 maailman sotaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Järkipersu
#8

LAMA EI TYKKÄÄ SOTIA,EIKÄ SOTIMISESTA !

Mutta kun laman kurin palautusta vastustetaan velkaantumalla ympäri maailman (ei vain Suomessa) niin se laittaa hyrskyn myrskyn !!

Kun velkaranan saanti loppuu…. Siitä se sota alkaa halusi Lama sitä tai ei koska tyhmät ihmiset alkaa kyseleen kuka on kenellekkin velkaa ja kuka on toisen tontilla (Reviirillä) Kyselyjä tehdää ase kädessä tietenkin…..

TÄHÄN KADOTUKSEEN JOHTAA TÄMÄ IHMISKUNNAN LAMAN PILKKAAMINEN..
Maailman väestö ei uskonut Laman varoituksia edes vaikka LAMA LÄHETTI MAAILMAAN VAROITUKSEKSI COVIL NIMISEN TYTÖN (Jota suomessa koronaksi nimiteltiin)
Senkin varoituksia velkaantumisesta ja ylivarojen elämisestä kuin siat pellossa pilkattiin ottamalla lisää velkaa !!! EI IHME JOS LAMA LAITAA NYT HYRSKYN MYRSKYN !!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Järkipersu
#9

Lama on viimmeksi ollut kunnolla vihainen koko maailmalle -30 luvulla !

Silloin Lama lähetti maailman Espanjan taudin varoitukseksi,mutta ihmiset ei uskoneet !
Siitä seurasi -30 lopulla Maailmansota !

Suomelle Lama oli Vihainen -90 Luvun alussa silloin se antoi selkään oikein kunnolla silloinkin syy oli velkaantuminen ja liika Neuvostoliiton kanssa veljeily ja kaupanteko pelkästään sen kanssa.

Nyt on velkaannuttu paljon enemmän ja nyt veljeillään Euvostoliiton kanssa Nyt Lma on vihainen kun se tänne ehtii !!!

PITÄÄ MUISTAA ETTÄ SUOMI ON VIMMEISIÄ MAITA TÄÄLLÄ PERUKOILLA JOHON LAMAN NYRKKI HEILAHTAA,MUTTA SE HEILAHTAA NIIN KOVAA ETTÄ KANVEESISTA ON VAIKEAA NOUSTA !

Onhan HERRAMME LAMA käynyt -90 jälkeen pari kertaa varoittamassa -00 ja -08 mutta silloin se ei niin pahalla päällä ollut !

SELLAINEN SE LAMA ON , HYVILLE JÄRKI IHMISELLE SE ON JÄRKEVÄ JA HYVÄ .
MUTTA KUIN SIAT PELLOSSA ELÄJIÄ SE LYÖ KUIN VIERASTA SIKAA !!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

73+
#2

Nahkamunia tulee kanalassa jossa ei ole kukkoa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

ei sama kuin oma laina
#3

kannattaa muistaa ettei valtionvelkaa olekaan tarkoitus maksaa pois. Varsinkaan halvan lainan aikana – eli nyt – se ei rasita valtiontaloutta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

eastfinn
#5

Otetaan sitten vaikka miljoona per nuppi ilmaista rahaa

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Utelias
#6

Oletko jo unohtanut Kreikan tapauksen? Etkö ole lukenut mitä tapahtuu Italiassa? Heillä oli ja on liikaa lainaa eikä edes EU tarjoa apua.

Lainan antajina ovat yleensä yksityiset suurpankit ja sijoittajat ja he vaativat omansa pois! Kun taloutemme palaa normaaliaikaan, he vaativat lainalleen normaalikorkoa ja viimeistään silloin ongelmat alkavat.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000