Perussuomalaiset

Juha Malmi

Vanhustenhoidon kriisi on estettävä

Kunnat ovat purkaneet laitoshoitoa ja laittanut vanhuksia kotihoitoon. Tämä on tapahtunut ilman, että kotihoitoon olisi lisätty resursseja. Vanhusten kiistaton oikeus elämäntilanteen edellyttämään hyvätasoiseen hoivaan ja hoitoon ei toteudu.

Kotihoidon käyntimäärät ovat nousseet tuhansilla käynneillä vuodessa. Kotihoidon työntekijöillä voi olla jopa yli 20 kotikäyntiä työvuorossa. Onhan se aivan selvää, että tällaisella työtahdilla vanhukset eivät saa riittävää ja kunnollista hoivaa. Monet ovat lähes heitteillä. Näinkö me kohtelemme hyvinvointivaltiomme rakentaneita vanhuksia?

Toimintaa on yritetty tehostaa ottamalla käyttöön tekniikkaa, mutta ei se voi korvata laadukasta hoitoa. Ilman lisähenkilökuntaa palvelu ei yksinkertaisesti vain toimi. Kotihoito ei voi jatkossakaan korvata ympärivuorokautista tehostettua palveluasumista.

Lähi- ja perushoitajaliitto Super ry:n tutkimuksen mukaan hoidon laadusta oli huolissaan 95 % vastaajista ja viimeisen vuoden aikana alan vaihtoa hoitajista oli harkinnut 66 %. Vain 19 % vastaajista oli sitä mieltä, että kotihoidon asiakkaiden hoito- ja palvelusuunnitelmat toteutuvat hyvin. Tästä on syytä olla todella huolissaan.

Vanhustenhoidon avainasemassa ovatkin omaishoitajat. Ilman heidän panostaan olisimme täydellisessä kriisissä, koska heidän tekemänsä työmäärä on suurempi kuin koko terveysalan hoitohenkilökunnan tekemä työ. Väestön ikääntymisen johdosta omaishoitajia tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa yhä enemmän. Omaishoidon tuen määrää on nostettava ja tukipalveluja on lisättävä.

Kuntien on osoitettava riittävät resurssit kodinhoitoon.  Lähihoitajien ja muiden vanhustenhoidon ammattilaisten työtaakkaa on vähennettävä niin, että he pystyvät hoitamaan työnsä ammattietiikkansa mukaisesti.

Tämä kirjoitus on julkaistu alun perin Vantaan Sanomissa 25.3.2015

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
hilppa
Vihainen
#1

Ha-ha-haa ! Jos joku olisi ollut halukas estämään vanhustenhoito kriisin niin, se olisi tehty kauan sitten.
Monia kymmeniä vuosia on kerrottu, että on todettu vanhustenhoitolaitoksissa kaltoinkohtelua ja koskaan ei ole kerrottu siitä, minkälaisia rangaistuksia ne henkilöt ovat saaneet, joiden on todettu vanhuksia kaltoin kohdelleen ?
Että jos vanhusten huonosta kohtelusta ja huonosta hoidosta olisi joku rangaistuksen saanut, vanhusten kaltoinkohtelut ja huonot hoidot tuskin olisi jatkuneet vuosikymmenistä toiseen?
Kun kotona asuvia vanhuksia hoidetaan kotihoidon määräämillä pelisääntöehdoilla niin, ketään asia ei kiinnosta. Hallitus eriarvosti vanhukset, ulkoistamalla nämä perusturvalakien ulkopuolelle, keksimällä huijata kansalaisia, laatimalla tätä kansalaisten ryhmittymän hoitoa varten erillislain, ”vanhustenhoitolain”. Mikä tuon lain voimaantulon jälkeen on osoittanut selväksi vedätykseksi. Vanhustenhoitolain voimaantulon jälkeen, vanhustenhoitoon ei parannusta ole tullut.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000