Perussuomalaiset

Juha Malmi

Vanhusten ja vammaisten edustajat mukaan päätöksentekoon!

Vanhus- ja vammaispalvelujen kehittäminen on voimakkaassa murroksessa. Palvelujen kysyntä kasvaa ja kunnat etsivät epätoivoisesti keinoja vastata tähän kysyntään. Tällaisessa tilanteessa on erittäin järkevää ottaa vanhukset ja vammaiset mukaan päätöksentekoon miettimään niitä keinoja, joilla tästä tilanteesta selvitään. Ohessa asiasta tekemäni valtuustoaloite kaikkien perussuomalaisten luottamushenkilöiden vapaaseen käyttöön.

Valtuustoaloite puhe- ja läsnäolo-oikeuden myöntämiseksi vanhus- ja vammaisneuvoston edustajille

Esitys

Tässä valtuustoaloitteessa esitetään, että vanhus- ja vammaisneuvoston edustajille myönnetään puhe- ja läsnäolo-oikeus kaupunginvaltuuston varsinaisiin kokouksiin silloin, kun käsittelyssä on heitä koskevia asioita. Samalla esitetään, että vanhus- ja vammaisneuvoston edustajille myönnetään pysyvä puhe- ja läsnäolo-oikeus sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksiin vuoden 2015 alusta lähtien. Nuorison edustajilla puhe- ja läsnäolo-oikeus jo on, joten yhdenvertaisuuden nimissäkin yllä mainituilla ryhmillä tulisi se myös olla.

Henkilövalinnoista päättäisi vanhus- ja vammaisneuvosto, joista valittaisiin molemmista yksi varsinainen edustaja ja hänelle varahenkilö sekä kaupunginvaltuuston kokouksiin että sosiaali- ja terveyslautakuntaan.

Esitys edellyttää muutosta kaupunginvaltuuston ja sosiaali- ja terveyslautakunnan työjärjestykseen niin, että vanhus- ja vammaisneuvoston edustajan puhe- ja läsnäolo-oikeus kokouksissa toteutuu.

Voimakkaan ikääntymisen myötä vanhusten määrä on huimassa kasvussa. Yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa seuraavan 5 vuoden aikana 16,0 %, yli 75-vuotiaiden määrä 26,7 % ja yli 85-vuotiaiden määrä 43,3 %.

Vanhus- ja vammaispalvelujen kehittäminen on voimakkaassa murroksessa. Palvelujen kysyntä kasvaa ja kunnat etsivät epätoivoisesti keinoja vastata tähän kysyntään. Tällaisessa tilanteessa on erittäin järkevää ottaa vanhukset ja vammaiset mukaan päätöksentekoon miettimään niitä keinoja, joilla tästä tilanteesta selvitään. On oikeus ja kohtuus, että näiden ryhmien edustajat voivat olla paikalla kokouksissa ja ilmaista näkemyksensä päätettävistä asioista ja toisaalta saada tietoa päätösten perusteista.

Vantaalla 22.lokakuuta 2014

 

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000