Perussuomalaiset

Jorma Piisinen

Omaishoitajat – työtä vuorotta

Suomessa joka kolmas työssäkäyvä hoitaa omaistaan tai läheistään oman työnsä ohessa. Noin 700 000 suomalaista hoitaa iäkästä, sairasta tai vammautunutta läheistään päivätyön ohessa. Neljä viidesosaa kaikesta hoivasta on siis omaisten ja läheisten vastuulla – ei julkisen sektorin, vaikka niin kuvitellaan.

Sopimusomaishoitajista peräti 70 % on naisia ja heistä suuri osa itsekin ikääntyneitä, jo eläkkeellä olevia. He tekevät käytännössä toisen työuran hoitaessaan puolisoaan tai läheistään. Tässä työssä ei tunneta työaikalakeja, vaan työtä tehdään seitsemän päivää viikossa ja ympärivuorokautisesti.

Vammaisten lasten omaishoitajista peräti 90 % on naisia. Omaishoitajuudella on merkitystä myös heidän tulevaan eläkkeeseensä. Työstä poissaolot heikentävät merkittävästi eläkekertymää.

Omaishoitajilla on ollut oikeus kahteen – kolmeen vapaavuorokauteen kuukaudessa riippuen siitä, teetkö omaishoitotyötä ympärivuorokautisesti vai hieman vähemmän. Näiden lakisääteisten vapaiden pidolle on usein esteenä se, että tilapäishoitoa ei saa aina järjestettyä silloin, kun omaishoitajalla itsellään olisi mahdollisuus vapaita pitää.

Usein on vielä niin, että pitämättä jääneille tilapäishoitojaksoille on vaikea löytää uutta, korvaavaa ajankohtaa.

Läheisen eteen tehty työ on erittäin raskasta paitsi henkisesti, niin myös fyysisesti. Siksi nämä tilapäishoidon mahdollistamat vapaat ovat äärettömän tärkeitä.

Kokonaan oma lukunsa on omaishoitajille maksettava korvaus. Suurin osa omaishoitajista saa korvauksena paitsi läheisensä, niin myös yhteiskunnan hyväksi tekemästään valtavasta työstä alle 450 €/kk, josta pidätetään verot. Palkkio on järkyttävän pieni ja yhteiskunnan taholta suorastaan hävytöntä lähimmäisenrakkauden hyväksikäyttöä.

Jos suhteutetaan omaishoitajien tekemän työn kustannukset siihen, että tehostettu palveluasuminen maksaa yhteiskunnalle yli 6 000 euroa/hlö/kk, pitäisi omaishoitajille maksettavaa korvausta nostaa huomattavasti ja silti yhteiskunta säästäisi valtavasti.

Nyt ikääntyvien joukon kasvaessa yhä suuremmaksi ja joutuessa hoivattavaksi, korostuu omaishoitajien jaksaminen, hyvinvointi ja ennen kaikkea saatavuus elämää suuremmaksi kysymykseksi. Ammattihenkilökuntaa ei hoiva-alalle ole saatavilla.

Ylikuormittunutta omaishoitajakuntaa olisi autettava kaikin keinoin jaksamaan tärkeässä työssään yli pahenevan hoiva-alan resurssipulan – joka ei, ikävä kyllä, näytä kovinkaan nopeasti helpottavan.

Jorma Piisinen
Remontti-Reiska
Eduskuntavaaliehdokas Uusimaa (Ps)
Kaupunginvaltuuston 1.vpj.
Aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Nimetön
Tyytyväinen
#1

Kysymyksessähän on selvästikkin , alipalkkaus yhteiskunnan puolelta !?!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Ylityökorvauksia, ylityökorvauksia pitäisi sataa ihan kaatamalla!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#3

Täyttä asiaa. Jos puhutaan jonkun härskistä hyväksikäytöstä, niin juuri Omaishoitajat ovat niitä.
”Kunnallisissa” joukkohoitopaikoissa on pilkulleen määritelty, kuka ja millä koulutuksen tasolla saa tehdä mitäkin. Lääkkeiden jakamisestakin on tehty rakettitiedettä sivuava tehtävä. Omaishoitajat tekevät tätäkin työtä. Miten se voi olla sallittua?
Pirkanmaan ”hyvinvointialue” antoi oivan esimerkin virkamiestemme asenteesta Omaishoitajiin. Yhdessä kunnassa maksettiin 50€ suurempaa korvausta kuin muualla. ”Tasa-arvoisen” hoidon nimikkeellä korvaus tietenkin laskettiin. Eli tasa-arvoinen hoito tarkoittaa kaikille se huonoin hoito.
Laskeminen tapahtui muuten ”meidän Ilmarin”, Nurmisen, entisessä kotikunnassa. Tai ainakin kunnassa, jossa hän keräsi merkittävän äänisaaliin, kampanjoimalla erityisesti iäkkäiden keskuudessa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Mikä on omaishoitajan tuntipalkka?
Työtä 24 tuntia vuorokaudessa. Mikä on tuntipalkka?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Heli
Hämmentynyt
#5

Ja älkää unohtako meitä kehitysvammaisia lapsia hoitavia omaishoitajia jotka aloitamme omaishoitajuuden oman työuran alkutaipaleella (riippuen toki lastensaanti iästä) ja silti samalla yritämme hoitaa muun arjen ja työssäkäynnin. Tottunut siihen että kaikki kumartaa aina vanhuksia jotka hoitavat puolisoitaan ja heille järjestetään lähtökohtaisesti paljon enemmän vaikka ja mitä arjessa jaksamiseen kun me työssäkäyvät ”elämä vielä edessä” olemme niin loppu ettei käy edes mielessä että näemme itseämme 50vuotiaana tai saamme pidettyä itseämme kunnossa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000