Perussuomalaiset

Anu Elovaara

Ajatuksia omaishoitajan vinkkelistä

– Perussuomalainen… miksi ihmeessä?!

Kysyi minulta eräs tuttava. – Miks ei…voinhan perussuomalaisena puolustaa niitä asioita jotka koen minulle tärkeiksi.

Vastasin hänelle ja siitä alkoi kiivas, oivallinen keskustelu eri poliittisista jakaumista ja kansalaisten perussuomalaisesta arjesta. Koti uskonto isänmaa, nehän kuuluvat jokaisen elämään puolueeseen katsomatta. Perussuomalaisissa yhteistä on että lähestulkoon jokainen on kokenut elämää säröjenkin kera ja yhteisistä kokemuksista tulee enemmän, koko ajan täydentyen uusilla puolueen jäsenillä ja kokemuksilla.

Epäkohtia omaishoidontuessa ja omaishoitajan asemassa

Yhtenä vaaliteemana minulla on – tasokkaat palvelut. Vaalilupauksista huolimatta omaishoidontuki ei vielä tänä päivänäkään ole siirtynyt kunnilta Kelan maksettavaksi. Miksi? Onko vastaus raha, saamattomuus, välinpitämättömyys vai tahallinen sokeus tärkeälle jo luvatulle asialle? Omaishoidontuki tulisi yhdenvertaistaa niin ettei siinä ole kuntaeroja vaan sen saa jokainen sitä tarvitseva saman suuruisena. Tämä tarkoittaa myös sitä että summan täytyisi olla tarpeeksi iso niin että sillä voi elää.

Suurin osa omaishoitajista ei käy kodin ulkopuolella töissä. Miten voisikaan sillä omaishoitajan työpäivä on pyöreä koko vuorokausi. Vuorotyöstä ei ole kyse vaikka omaishoitaja tekee ”rakkauden täyteistä” työtään 24 tuntia vuorokaudessa. Vuorotöissä on työrytmi ja vapaapäivät, eihän taksikuskikaan saa ajaa työvuoroa ilman taukoja yhtäsoittoa. Kiireinen omaishoitaja ei laiskottele. Hän ei lepää. Luvatut lakisääteiset vapaapäivät kun ovat 3 vrk per kuukausi. Valitettavan usein käy niin ettei omaishoitajalla ole mahdollisuutta pitää vapaapäiviä sillä tilapäishoitopaikkoja ei kunnilla ole tarjolla ja lisäksi hoitopaikasta – vaikka kyse onkin lakisääteisistä vapaista – omaishoitajan täytyy maksaa omavastuu. Vapaapäiviä voi kerätä säästöön ja pitää vaikka koko vuoden vapaapäivät kerralla. Tosin kenellä olisi varaa pitää vuoden vapaat omavastuumaksujen kera? Silloin se tietäisi palkatonta kuukautta. Lisäksi tilapäishoitopaikat ovat yleensä yksityisiä ja niiden tietojen tarkastaminen tavallisen ihmisen kannalta on lähes mahdotonta. Hyvävelijärjestö toimii ja laitokset ovat suojattuja. Mistä tiedämme esimerkiksi työntekijöiden taustat? Hyvän tilapäishoitopaikan löytäminen on haastavaa ja löydyttyään se on kullan arvoinen.

Minulla oli muutaman vuoden palkattuna omaishoidon sijaisena ystävä. Hän tuli kotiimme kerran kuukaudessa niin että saatoin tehdä jotain muuta. Silloin sain tietää että ystäväni palkka yhdeltä viikonlopulta oli yli puolet siitä mitä minä sain vammaisen lapseni hoidosta kuukaudessa.Voimme vain kuvitella millaisia summia hoitolaitokset saavat.

Kaikki vaipat on verolle pantava

Omaishoidontuki täytyy tulevaisuudessa tasavertaistaa. Lakisääteisten vapaapäivien määrän tarkistus sekä omavastuuosuuden poisto. Omaishoitajat ovat jokatapauksessa pienituloista orjatyövoimaa laitospaikkamaksuihin verrattuna. Omaishoitajien tilanne on muutenkin huonontunut sen jälkeen kun yhteiskunta säästi sairaalareissujen matkakulukorvauksista. Nykyinen korvaus on naurettavan pieni. Olen monen ihmisen kuullut ironisesti sanovan että yhteiskunta voi pitää armokorvauksen ettei Kela organisaationa pääse köyhtymään. Monen sairaalareissun jälkeen korvaus muuttuu 100 prosenttiseksi mutta eihän kukaan halua ensin tahkota rahaa sairaalakäynteihin että voisi kerran ajaa saman kyydin ilmaiseksi?

Nurisen kuluista kaikkien omaishoitajien puolesta jotka tekevät arvokasta työtä osin lähimmäisen rakkaudesta, osin pakosta. Pienet lapset käyttävät vaippaikäisinä paljon vaippoja ennen kuin oppivat jalon taidon potalla käynnin. Tiesittekö että vaikeasti vammaisen 15 vuotiaan vuorokausivaippasaldo on kaksi vaippaa? Minulle asia selvisi viime vuoden lopussa kun olin tuhlannut lapselleni vaippoja liikaa eikä ilmaisia vaippoja enää ollut. Olisin halunnut vastauksen vaippareseptin kirjoittajalta että täytyykö minun todella istuttaa vaikeasti vammaista lastani märässä vaipassa tuntikausia joka päivä niin että vaippojen lukumäärän tasapaino säilyy? Entä mahataudit ja muut yllättävät tilanteet?

Omaishoidon tulevaisuus

Toivottavasti tulevaisuudessa omaishoidontuki siirtyy harkinnanvaraisena kunnilta tasavertaisena Kelalle maksettavaksi sairaanhoitotahon suositusten mukaisesti. Mitä sote ja sotu uudistukset tuovat tullessaan, se jää nähtäväksi.

Lisäksi erityistä huomiota täytyy kiinnittää omaishoitajien jaksamiseen. omaishoitajienvesijumppa kerran viikossa ei ehkä kata sitä tyhjiötä jonka lähimmäisen hoitaminen tuo mukanaan. Oli sitten hoidettava lapsi , aikuinen tai vanhus, kehitysvammainen, vammautunut, muistisairas tai jotain muuta, jaksamisen huomioon ottaminen on yhtä tärkeää jokaiselle omaishoitajalle.

Olisi hienoa jos tilapäishoitajia koulutettaisiin enemmän kotitarpeisiin. Kaikki hoidettavat eivät halua lähteä pois kotoa. Silloin omaishoitajalla olisi halutessaan hetki aikaa hengähtää ja käydä vaikka ostoksilla tai viikonloppupyrähdys lomalla tietäen että hoidettava lähimmäinen on hyvässä hoidossa kotona. Muistan kuinka minulle kerran sanottiin että lapselleni järjestyy tilapäishoitopaikka siksi että minun täytyy sen aikaa nukkua. Uni on eittämättä ihmisen parasta aikaa mutta vapaa-aika on tarkoitettu paljon muuhunkin.

Omaishoidon kehitys on tärkeä hanke

tulevaisuuden varalle.

Anu Elovaara

Omaishoitaja

Kuntavaaliehdokas 2017.

Nivala, Pohjois-Pohjanmaa

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
#1

En tiedä luojaako vai ketä tässä kiittäisi, mutta meidän perheen osalta kaupunkimme kanssa on mennyt kaikki asiat 100% putkeen.

-Rahallinen korvaus on OK
-Lomat voimme sopia hoitopaikan kanssa kahden kesken ja ilmoittaa sen jälkeen kaupungille.
-Myös tyttäremme (lähihoitaja) on joskus toiminut hoitajana ja palkkio on n.100€/vrk.
-Vaipat eivät ole kortilla, eikä koskaan ole perään kysytty (kulutus n. 4-5kpl vuorokausi).

On todella säälittävää kuulla miten tietyillä paikkakunnilla omaishoitajat ovat kuin toisen luokan kansalaisia.
Kuka siinä voittaa? Ainakaan meikäläisen koulupohjalla siinä ei voittajia löydy.

Jaksamisia kaikille omaishoitajille!!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Anu Elovaara Omaishoitaja, opettaja
Iloinen
#2

Hienoa Nimetön että kohdallanne kaikki on sujunut hyvin. Se on mukava kuulla. Kuten kirjoitinkin hyvän hoitopaikan löytyminen on kullanarvoinen asia ja myös se mahdollisuus että perheenjäsen voi tuurata.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000