Perussuomalaiset

Toimi Kankaanniemi

Metsä Group ja Valio investoivat - kansallisia molemmat!

Suomeen on odotettu uusia tuotannollisia investointeja. Nyt niistä on saatu lupauksia ja päätöksiäkin. Hieno asia!

Noin kuukausi sitten Metsä Group Oy ilmoitti aikeestaan rakentaa Äänekoskelle uuden sukupolven biotuotantolaitoksen. Investoinnin arvo 1,1 mrd euroa. Todella arvokas asia huipputyöttömyydestä ja heikosta taloudesta kärsivälle seudulle, maakunnalle ja maalle.

Nyt Valio ilmoitti uuden välipalatehtaan rakentamisesta Riihimäelle.  Investointien kokonaisarvo 170 miljoonaa euroa. Erinomainen päätös tämäkin.

Noille kahdelle hankkeelle on yhteistä se, että niiden takana on kotimainen osuuskuntapohjainen omistus.

Metsä Groupin merkittävä omistaja on Osuuskunta Metsäliitto. Se puolestaan on suomalaisten metsänomistajien muodostama osuuskunta.  Metsänomistajat ovat isänmaallista joukkoa.  On ymmärrettävää, että pelkästä isänmaallisuudesta ei investoinnissa kuitenkaan ole kysymys. Sehän lisää puun kysyntää ja nostaa hintaa. Se taas on elintärkeää metsänomistajille. Tästä hyötyy koko maa.

Pörssiyhtiöinä toimivat metsäyhtiöt ovat euroaikana sulkeneet tuotantolaitoksia Suomessa ja investoineet lähes pelkästään ulkomaille.  Metsä Group tekee siis poikkeuksen. Omistuspohja on ratkaisevan tärkeä.

Valio on maidontuottajien omistama osuuskunta. Se investoi myös Suomeen. Omistuspohja vaikuttaa tässäkin hankkeessa.

Euro on liian vahva valuutta. Se on merkittävä syy sille, että pelkästään taloudellista voittoa maksimoivat yhtiöt eivät investoi Suomeen.  Toisin on kotimaisten omistajien tavoitteet.  Niille, kuten juuri Metsäliitolle ja Valiolle, tärkeää on muukin kuin vain voiton tavoittelu.

Koskahan taas nähdään suuren pörssiyhtiön merkittävä investointi Suomeen?  Metsäteollisuudessa tällainen, siis iso, hankepäätös on ajalta ennen euroa eli 1990-luvun loppupuolelta.

Professori Vesa Kanniainen ja muut viisaat totesivat viikko sitten, että euroalue  – Suomi sen mukana –  on kärsinyt 10%:n kansantulomenetyksen euroaikana.   Jos näin ei olisi tapahtunut, Suomen valtio ei olisi velkaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana noin 50 mrd eurolla.  Näin ei voi jatkua.

Ps.  Kiitokset Osuuskunta Metsäliiton ja Osuuskunta Valion päättäjille!

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000