Perussuomalaiset

Sanna Antikainen

Tuotantoeläinten olot ja teurastustavat nykysuomessa

Muslimeille suunnattu Halal-market avattiin kotikaupunkini naapurissa Joensuussa. Kauppa myy halal-teurastettua lihaa sekä muita elintarvikkeita.

 Suomen kansallinen lainsäädäntö kieltää eläimen teurastaminen ilman tainnutusta. Eläimen teurastusta ilman edeltävää tainnutusta käytetään esimerkiksi Halal-teurastuksessa sekä Šehita- teurastuksessa. Lakia voidaan kiertää uskonnollisten syiden vuoksi – tällöin eläin tainnutetaan samanaikaisesti, kun verenlasku aloitetaan. Siipikarjaan kuuluva eläin saadaan kuitenkin teurastaa katkaisemalla kaula nopeasti terävällä aseella. Suomessa Eviran mukaan vain muutama teurastamo toimittaa halal- teurastettua lihaa. Šehita- teurastuksesta Suomessa en jostain syystä löytänyt tietoa samointavoin kuin halal-teurastuksesta.
Perinteisessä halal-teurastuksessa eläimen pää käännetään ensiksi Mekkaa kohti ja kaulavaltimo katkaistaan eläimen ollessa tajuissaan. Kaiken veren annetaan valua kuiviin. Samanaikaisesti lausutaan ruokous. Sharia-laki ei varsinaisesti kiellä eläimen tainnuttamista ennen teurastusta, mutta tainnutuskäytäntöä sovelletaan vaihtelevasti. Myös Šehita- teurastuksessa eläimen kaulavaltimo viilletään pitkällä ja terävällä veitsellä auki – teurastettaessa eläin on tajuissaan, kunnes kuolee verenhukkaan.

Suomessa lakia noudattaen teurastettavat eläimet tainnutetaan ennen veren vuodatusta. Tainnutus tehdään pulttipistoolilla (naudat) tai kaasulla (siat ja siipikarja). Tainnutuksen jälkeen eläimelle tehdään pisto kaulavaltimoon ja eläimestä lasketaan veri. Verenlaskun aikana tajuttoman eläimen elintoiminnat lakkaavat ja eläin kuolee.

Mainitut halal- ja  Šehita- teurastusmuodot tuovat eläimelle tarpeetonta kärsimystä. Suomen ei tule hyväksyä eläinrääkkäystä minkään uskonnon takia. Lakia ei saa mielestäni kiertää uskonnollisten syiden vuoksi. Suomessa on teurastamoja, jotka tarjoavat halal- teurastusta, mutta ne eivät halua mainostaa erikoispalveluaan asiakkaiden menettämisen pelossa – nämä teurastamot täytyisi julkistaa. Mielestäni ainakin tuotantoeläinten omistajilla on oikeus tietää, millaisiin paikkoihin he eläimiään lähettävät.

Joensuuhun avattua Halal-kauppaa vastaan minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa. Kauppa myy myös muita elintarvikkeita. Hienoa, että ihmiset hankkivat elantonsa yrittämällä! Ystäväni kehui sieltä ostamaansa feta-juustoa. Kauppa myy myös kuitenkin halal-lihaa, jota en hyväksy – ja on jopa nimennyt itsensä tämän jokseenkin brutaalin teurastustavan mukaan. Tiedän, että esimerkiksi Helsinki on pullollaan näitä kauppoja. Britanniassa on myyty salaa kuluttajille halal-lihaa.

Tuotantoeläinten olojen ja teurastustapojen täytyy olla mahdollisimman inhimillisiä. Tärkeintä toki on se, että eläin saa viettää hyvän elämän – ja näin suurin osa maamme tuotantoeläimistä viettääkin. Ongelmistakin on tosin uutisoitu – esimerkiksi teuraseläinten kuljetusmatkat ovat joskus liian pitkiä. Meillä on siis kehitettävää. Suomessa tulisi nopeasti antaa lupia liikkuville pienteurastamoille, jossa eläin voitaisiin tainnuttaa kotitilallaan. Turhan kärsimyksen aiheuttamista ennen teurastusta ja teurastusvaiheessa tulee ehdottomasti välttää.  Tanska on kieltänyt teurastuksen ilman verenlaskua edeltävää tainnutusta kokonaan eläinten turhan kärsimyksen välttämiseksi

Mahatma Gandhi sanoi aikanaan osuvasti: ”Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä, miten se kohtelee eläimiään.”

Lähteitä:
http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/talous/item/70067-joensuuhun-avattiin-halal-kauppa
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/evira-teurastamot-eivat-mainosta-halal-mahdollisuutta/3355396
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/halal-kohu-puhuttaa-britanniassa-miljoonat-syovat-halal-lihaa-tietamattaan/3351594
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288582941673.html
http://yle.fi/uutiset/tulevaisuuden_lehma_teurastetaan_apila_suussa/6504129

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Nimetön
Hämmentynyt
#1

Vaikka olen persu en ymmärrä tätä kirjoitusta. Tunnen kuitenkin eläinten lopetus tavat hyvin. Kaulan valtimon ja laskimon katkaisu aiheuttaa välittömän verenpaineenlaskun, jolloin eläin menee tajuttomaksi. Itse pidän tätä teurastus muotoa eettisempänä kuin kaasutusta. Kaasu tainnutus ei varmasti ole kivuton. Eläimet taintuu tukehtumiseen. Kyseessä on toimenpide jolla voidaan toteuttaa suuret teurastus määrät.
Olen nähnyt kuinka ns. ammuttu sonni lähti juoksemaan kun oltiin laskemassa veriä. Mikään lopetusmuoto ei ole ongelmaton, mutta tuotanto eläimille pienin harmi. Kuljetus on suurin pulma. Poron lihakin joka saadaan kotiteurastuksesta on ihan eri makuista kuin suurteurastamon.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Kyllä siinä hetken aikaa kestää ennen kuin verenpaine laskee niin alas, että eläimeltä menee taju. Lisäksi varmasti ihan kaulan ihon ja lihasten viiltäminen tuottaa suurta kipua! Toki hiilidioksiditainnutuskaan ei ole ongelmatonta, mutta mielestäni nautojen kohdalla aiheesta on turha keskustella, koska niille sitä ei tehdä. Pulttaus on kokeneen tainnuttajan toimesta erittäin varma ja nopea tainnutusmuoto. Toki mikään ei ole ikinä 100 %:n varmaa ja välillä voi tulla huti, mikä on tietysti ikävä tapaus, mutta nimenomaan yleensä vain yksittäinen tapaus satojen tai tuhansien teurastettujen nautojen joukossa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pekka Pypee
#2

Lihan syönti kaiken kaikkiaan on aivan liian suurta – joskus 60-luvun alussa syötiin murto-osa lihaa siitä mitä nyt. Vaihtoehdot lihalle ovat terveelliset ja yksinkertaiset. Meidät on vain opetettu käsittelemään lihaa lihatuotantoa tukeaksemme ja tuo epäterve perinne jatkuu alihintaisen, kiusatun ja stressitekijöitä täynnä olevan lihan käytöllä.

Itse olen lopettanut käytännössä punaisen lihan ja kanan syönnin eikä sitä edes tee juuri enää mieli kuin joskus tottumuksen voimasta. Kalasta saan monikymmenkertaisen määrän D-vitamiinia sekä muita tärkeitä aineita enemmän kuin naudan-, sian- tai kananlihasta koskaan. Ei se silti laihduttamiseen ole resepti, varsinkin jos olut maistuu – kuten minulle.

Joskus kun iskee makkaran mieliteko, ostan HK:n valmistaman X-Tran uunimakkaran eurolla. Se sisältää vain 10 % lihaa ja on yksi parhaista makkaroista niin paistettuna kuin sellaisenaan leivällä! Siten voin minimoida lihankäytön ja olla tuottamatta turhaa tuskaa ja saasteita ylibuukattuun maailmaan.

Lihantuottajat kyllä keksivät parempia vaihtoehtoja esim. (lähes) suljetun energiankäytön vihannestuotanto josta on varmasti kysyntää, epäeettisen liiketoimintansa tilalle. Siinä yksi varteenotettava ’avaruusajan’ kehityksen ja kasvun mahdollisuus ongelmissa rypevälle maalle.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Asiapitoinen teksti tärkeästä aiheesta, kiitos!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#4

Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta Sanna! Sivistyksen ja kehityksen eräs mitta on se, kuinka ihmiset ja yhteiskunta kohtelee eläimiä. Gandhin sanominen kiteyttää koko asian.

Perussuomalaiset kansallismielisenä ja kristillissosiaalisena puolueena edustaa myös sivistystä ja kehitystä. On itsestään selvää, että perussuomalaisten tulee näistäkin lähtökohdista kannattaa ja edistää eläinten turhan kärsimyksen poistamista. Tämä on myös jokaisen yksilöperussuomalaisen hyvä muistaa omassa toiminnassaan, esim. luonnonvaraisten eläinten kanssa liittyen metsästykseen ja kalastukseen sekä liikenteeseenkin.

Kansallismielisyyden ja isänmaallisuuden eräs taso on välittää ja pitää huolta isänmaan luonnosta eläimineen. Miten joku voi sanoa olevansa isänmaallinen jos ei välitä juuri siitä fyysisestä isänmaastaan? Suomen luonto eläimineen on meidän yhteistä kansallisomaisuutta ja siitä pitää huolehtia ja sitä pitää kunnioittaa. Näin jokamiehenoikeudet ja velvollisuudet ovat tasapainossa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000