Perussuomalaiset

Sanna Antikainen

Sinustako kuntavaaliehdokas?

Oli vuosi 2008, kun oma ukkini ehdotti minulle: ”Rupeahan Sanna kuntavaaliehdokkaaksi” Olin tuolloin 19-vuotias ja liittynyt vastikään Perussuomalaiset puolueeseen. Naurahdin mielestäni ukkini hölmölle ehdotukselle ja taisimpa vastata jota kuinkin näin: ”En varmasti!”

Aikaa kului ja vuonna 2010 osallistuin ensimmäisen kerran Outokummun Perussuomalaisten kokoukseen. Menin, kun tuli kutsu. Tässä ensimmäisessä poliittisessa kokouksessani oli paikalla minä ja muutama vanhempi mies. Ajattelin tuolloin, että teen hiukan töitä puolueen ja aatteen eteen taustalla, eikä minulla ollut sen kummempia suunnitelmia tai intohimoa osallistua ehdokkaana vaaleihin tai mihinkään muuhun vastaavaan. Tässä vaiheessa en ollut julkisesti Perussuomalainen. Perussuomalaisuuteni tiesi lähipiiri ja julkisesti puoluekannan näki postinkantaja, joka toi Perussuomalainen lehden kotiin joka kuukausi. Aikaa kului ”kaappipersuna” ja koitti vuosi 2011: Perussuomalaiset saivat suuren vaalivoiton. Näihin vaaleihin osallistuin jakamalla muutamia paikallisen ehdokkaan lehtisiä omassa kotikaupungissani.

Jytkyn jälkeen minua kysyttiin ensimmäistä kertaa ehdolle kuntavaaleihin – kieltäydyin. Lopulta suostuin ehdokkaaksi kieltäydyttyäni kolme kertaa. Piti nimittäin saada puolueen listalle ehdolle myös toinen nainen. Muistan vieläkin sen hetken, kun soitin ja kerroin asiasta parhaalle ystävälleni: hän nauroi asialle yhtä makeasti kuin vuonna 2008 kuultuaan minun liittymisestä Perussuomalaisiin. Politiikka ei ollut ainakaan minun ystäväpiirissäni mitenkään ”hieno juttu”. Kai minä olin vähän omituinen puoluekantani kanssa, mutta onneksi minun ystäväpiirini on ollut aina suvaitsevainen kaikkia kohtaan.

Olin ollut kiinostunut eri asioista teini-iästä asti ja muistan käyneeni äitini kanssa äänestämässä. Minulla oli ja on edelleen paljon mielipiteitä eri asioista. Ennen vuoden 2012 kuntavaaleja olin todella huolissani siitä, kun kotikuntani aiottiin liittää osaksi Joensuuta. Tätä vastustin ehdottomasti. Lisäksi omassa elämässäni oli juuri sellainen tilanne, että tarvitsin neuvolan perhetyötä avuksi kotiini. Pienempi poikani oli syntynyt talvella 2012 erittäin pienenä keskosena. Poikani Jonin elämän alkumetrit olivat kriittisiä ja kidutusta koko perheellemme, koska lapsemme henki oli vaakalaudalla lähes kahden kuukauden ajan. Senkin jälkeen Joni joutui olemaan vielä toiset kaksi kuukautta sairaalassa. Väsyin huolen vuoksi ja tämä lisäksi minulla oli hoidettava myös alle kaksivuotias taaperoni, joka tarvitsi isänsä lisäksi myös äitiään. Tämän kaiken vuoksi sairastuin raskauden jälkeiseen masennukseen. Onneksi minulla oli tietoa masennuksesta lähihoitaja koulutukseni vuoksi ja tajusin tilanteeni: lähdin hakemaan apua neuvolasta. Yllätys oli, kun avun saaminen ei ollutkaan niin helppoa! Lopulta kirjoitin kiukkuisen mielipidetekstin lehteen ja sain vihdoin apua arkeeni neuvolan perhetyöstä. Tästä olenkin äärettömän kiitollinen. Omien kokemuksieni pohjalta tajusin, kuinka tärkeää ennaltaehkäisevä perhetyö on. Vanhemmat voivat väsyä elämän kriisien keskellä eikä aina ole läheisiä auttamassa. Näiden omien kokemuksieni vuoksi olen ajanut valtuutettuna perhetyöhön lisää resursseja ja kehitystä kaupungissamme sekä lisärahoitusta tähän tärkeään työhön onkin saatu. En ota itselleni koko kiitosta, tämä on ollut ihan koko kotikaupunkini valtuuston tahtotila.

Minulta on kysytty monta kertaa sekä nuorena kaupunginvaltuutettuna, että myös ollessani nuori eduskuntavaaliehdokas sitä, kuinka nuoria saataisiin innostettua mukaan yhteiseen päätöksentekoon. En osaa sanoa tähän mitään taikareseptiä, mutta omalta kohdaltani osaan kertoa joitakin asioita. Omalla kohdallani päätöksen Perussuomalaisten mukaan lähtemisestä antoi poliitikko, joka kertoi asiat suoraan ja selvällä suomen kielellä. Tiedätte varmasti, kuka tämä henkilö on. Hän on, kukas muukaan, kuin nykyinen ulkoministeri Timo Soini. Ennen Perussuomalaisia ja Timo Soinia politiikka oli minulle munkkilatinaa, josta ei saanut mitään selvää eikä poliitikoilla tuntunut olevan selviä mielipiteitä. Kuntavaaliehdokkaaksi lähtemiseen suurimpana vaikuttanut asia oli kannustus: paikallinen pitkän linjan Perussuomalainen ja muu joukko kannusti minua pitkäjänteisesti mukaan. Lähdin siis ehdolle kuntavaaleissa. Käytin rahaa noin 80 euroa käyntikortteihin, joita jaoin torilla ihmisille. Tämä riitti läpipääsyyn, jota en osannut odottaa. Valitettavasti minua alunperin kuntavaaleissa ehdolle kannustanut ukkini oli ehtinyt jo kuolla. Ukkini oli pitkänlinjan sosiaalidemokraatti ja oli kai tyytyväinen tyttärentyttären poliittisen aktiivisuuden heräämisestä silloin aiemmin vuonna 2008.

Valtuustossa työskentely on ollut antoisaa ja opettanut minua paljon. Politiikka on todellakin kompromissien tekoa. Ensimmäinen valtuustoaloitteeni oli neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä kuntaliitosasiassa vuonna 2013. Kaupunginhallituksessa tämä muuttui kuntalaiskyselyksi ja tähän oli tyydyttävä. Yleisesti olen kokenut, että olen voinut vaikuttaa asioihin, vaikka kaikki asiat eivät ole menneetkään aina, kuten olisin toivonut. 

Tällä pitkällä tarinalla haluan kannustaa varsinkin kaikkia nuoria lähtemään ehdolle tulevissa kuntavaaleissa. Usein ihmiset kysyvät: ”Mitä tarvitsee osata?” tai vähättelevät itseään ”Enhän minä osaa mitään.” Vastaukseni näihin on: kelpaat juuri tuollaisena kuin olet ja mitään erityistä ei tarvitse osata. Työ kyllä opettaa tekijäänsä. Valtuustot ympäri maan tarvitsevat erityisesti nuoria enemmän mukaan päätöksentekoon. Nuorissa on tulevaisuus kuulostaa kliseelle, mutta näin se vain on. Valtuustoihin ei myöskään tarvitse omata hienoa tutkintoa tai titteliä. Minäkin olin juuri toipunut raskauden jälkeisestä masennuksesta, kun pääsin valtuustoon! Jos siis mietit vielä, uskallatko lähteä ehdolle, niin uskallat.

Toivon, että varsinkin nuoria nähtäisiin Perussuomalaisten riveissä seuraavissa kuntavaaleissa ehdolla viime kertaa enemmän. Tiesithän, että voit ilmoittaa kiinnostuksestasi ehdokkuudesta täällä. Lisäksi täältä löydät oman paikkakuntasi Perussuomalaisten yhteystietoja. Kannattaa olla yhteydessä oman piirisi tai paikkakuntasi yhdistyksen puheenjohtajaan / sihteeriin. Jos kuitenkin suomalainen ujous yllättää ja tarvitset kannustusta tai apua, niin myös minuun voi ottaa yhteyttä. Mikäli kaipaat tukea tai neuvoja ehdokasasioissa – auta mielelläni.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


8 kommenttia
perusäijä
Tyytyväinen
#1

Hyvä Sanna! Sinun kaltaisissa nuorissa on perustulevaisuus. Lindströmistä pitää päästä eroon. Soinilla on jo tj laskenta näköjään menossa. Pakkoruotsi pois, se on vaaliteema nuorisolle!:),

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

keke
Iloinen
#2

Härregud!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

I, Robot
Utelias
#3

”Yleisesti olen kokenut, että olen voinut vaikuttaa asioihin, vaikka kaikki asiat eivät ole menneetkään aina, kuten olisin toivonut. ”
Erittäin hyvin sanottu!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Joosua
Iloinen
#4

Hyvä, Sanna, niin sitä pitää kannustaa nuoria niin sanottuja, terveellä arkijärjellä varustettuja lähtemään PerusS.politiikkaan mukaan! Uudistamaan homehtunutta, tunkkaista, vanhojen puolueiden politiikkaa!!! Ketkä on ajaneet Suomen velkaorjuuteen!?! Vaalit Lähestyy. Timokin saisi vähän Ärähtää, tuon Reikka politiikan suhteen!!?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Persut on perseensä myyneet
#5

Mitä mieltä Sanna on Persujen takin kääntö politiikasta, kun pakolaisia tuli enemmän mitä piti ,Kun Kreikkaan annettiin tukirahaa vaikka ei pitänyt ym. mm. vastustetaan Taksi kartelli systeemiä joka pitää hinnat pilvissä ettei itse taksinsa maksavat voi edes palvelua käyttää. Tai toinen esimerkki vastustetaan Apteekki monopolin kartellin purkua ja suojellaa pikkukylien apteekkareiden 350.000,- vuosi tuloja sairaiden kustannuksella !! tai Pidetään yllä tätä järjetöntä Autovero systeemiä, jotka kaikki on täysin vastakkaista toimintaa mitä ennen vaaleja ymmärrettiin antaa,nyt kun ei ymmärretä antaa mitä on luvattu niin ei ihme että me petetyt äänestäjät äänestään jaloillaan.
Onko tämä nuoresta politikosta oikeaa politiikkaa ?

ps. pitäs muistaa että jos/kun puolueen kannatus tippuu 1/4 niin silloin tippuu kunnanvaltuutettujen ja kansanedustajien ja persu työntekijöiden määrä samassa suhtessa vaalien jälkeen !
Onko järkeä mielistellä Persujen johtoa ja ajaa päin seinää ?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

I, Robot
Utelias
#6

Paljonko niitä pakolaisia piti tulla, kun eduskuntavaalikamppailu oli käynnissä? Mihin kiveen se on lyöty? Tiedätkö kuinka monta pakolaista huomenna tulee, ja montako on huomiselle ennalta määrätty? PS on määrännyt? Entäs muut puolueet?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Persut on perseensä myyneet
#7

Hallitusohjelmassa sovittiin pakolaiskiintiöksi 1000 !
Miksi helvetissä rajalta päästettiin sisään vaikka kiintiö oli täysi !
Eihän ravintolaankaan saa enempää päästää kun mitä sinne mahtuu sehän on rikos joka sen tekee!
Suomi leikkii mailman soskua velka rahalla ja houkuttelee kaikki ummit ympäri mailman tänne !
EIHÄN EDES SOSKUUN MARSSITA SISÄÄN HELSINGISSÄ JOS PÄIVÄN ASIAKAS MÄÄRÄ ON TÄYSI ! Silloin sanotaan ovela että tämän päivän kiintiö on täysi terve tuloa huomenna uudelleen….niin olisi pakolaisillekin pitänyt sanoa vettää portti kiinni jaa sanoa että tulkaa ensi vuonna uudelleen paremmalla onnella.
On aivan turha puolustella näiden hallitus herrojen Eu:n virkojen nuolu kamppanjaa jota ne tekee tällä Pakolais/terrorismin tukemis hommalla !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Persut on perseensä myyneet
#8

Näistä pakolaisista tulee 1 Miljardin vuosittaiset kustannukset Siis juuri saman verran jota Hallituksen tekemät säästöt ja palkkojen alennukset laskee (laskennallisesti) kustannuksia !

HALLITUS VALEHTELEE ETTÄ 1 MILJARDIN/V. SÄÄSTÖT MENEE VIENTITEOLLISUUDEN KILPAILU KYVYN PARANTAMISEEN !
(Samaan aikaan kustannuksia lisätään teollisuudelle joka takaa ettää kaikki plakkojen alennus hyöty ulosmitataan viimmeistä euroa myöten pakolaisbisnekseen )

Tuetko sinä ikesti tällaista politiikkaa jota Persutkin tekee ? minä en vaikka olenkin pitkä aikainen Persujen äänestäjä (joka harmittaa nyt kun näen kuinka persettä myydän oikein olan takaa)

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000