Perussuomalaiset

Pekka Kauppala

Zelenskyn hetki ja talvisodan valinnat

Neljäs sotapäivä on alkanut Ukrainassa. Melko rauhallista eilistä seurannee raaempi jatko. Hiljalleen alkaa tavattoman huonon tiedonvälityksen ohi hahmottua vähän ohenneen sumun läpi eräitä tämän sodan luonteen peruspiirteitä.

Sotaa ei Venäjä edes yritä käydä salamasotana vaan siellä tapahtuvina reuna-alueitten, varsinkin metsien ja suoalueitten miehityksinä ja pommi- ja raketti-iskuina Ukrainan asekeskuksiin. Sen vaarallisimman näköinen isku, siviililentokentän valtaus Kiovan eteläpuolella, osoittautui operettimaiseksi. Ukrainan eliittijoukkojen saavuttua paikalle lensivät valtaajat heti helikoptereilla turvaan kotiin. Mustan meren rannalla Krimiltä lähtenyt hyökkäys etenee suurempia kaupunkikeskuksia kierrellen kohti puolen miljoonan asukkaan Mariupolia, joka näyttää olevan selkeä potentiaalinen valloituskohde. Donbassin entinen satama halutaan uudestaan sellaiseksi mutta jopa Venäjän omassa lehdistössä pelätään operaation vaikeuksia hyvin varustautuneessa suurkaupungissa.

Vaikutelmaksi heijastuu, että sota ei ole mahdollisimman nopeasti läpivietäväksi suunniteltu aluevalloitus- tai nukkehallitushanke vaan poliittisen kiristyksen lisäämis- ja jyrkentämisyritys.

Lauantai-iltana ilmoitettiin Venäjältä etenemisen olleen ollut pysähtyneenä välillä havaitun Ukrainan neuvotteluvalmiuden vuoksi, mutta nyt jatkuvan. Sodan kenttätapahtumat puhuvat tämän puolesta, joten poliittisella rintamalla voi olettaa tapahtuneen jotain merkittävää. Sellaiseksi helposti havaitsee illalla äkkiä tapahtuneen EU-linjan jyrkkenemisen. Saksan johdolla vain aivan harmittomiksi, lähinnä matkustuskieltoja Venäjän kansanedustajille sisältävää pakotepakettia terävöitetäänkin Venäjän erottamiseen Swift-pankkisysteemistä. Ja yhtä äkkiä Saksa salliikin ainakin kevyitten aseitten myynnin Ukrainaan. Koska Venäjän käytös juuri sitä ennen oli ollut sotatantereella nimenomaisen varovainen, täytyy etsiä syytä muualta.

Linjaansa oli sen sijaan jyrkentänyt Volodymir Zelensky, Ukrainan presidentti. Syyttäessään läntisiä liittolaisiaan merkittävän suoraan toimettomuudesta torjui hän jälleen Bidenin ”avuntarjouksen” kuljettaa hänet pois kotimaastaan merkittävin sanoin ”Minä tarvitsen panssarintorjunta-aseita enkä matkakyytiä!” Nyt oli hän nyt vaatimassa ehdottomuudella Ukrainan pääsyä EU:hun. Nimenomaan vaatimassa, ei pyytämässä. Vähän aiemmin oli hän ollut järjestelemässä rauhaneuvotteluja Varsovaan ja tahtonut niiden välittäjäksi Israelin pääministeri Bennettiä Israelin erinomaisten Venäjä-suhteitten pohjalta.

Tuskin on syytä epäillä, että Zelensky on ottanut aloitteen omiin käsiinsä. Ja kun lännen krokotiilinkyyneliin verhottu välinpitämättömyys Ukrainasta syöksee sen aikaa myöten tappioon, lienee hänellä vaihtoehtoina vain lännen pakottaminen vakavaan sotilaalliseen avunantoon tai myöntyminen katkeraan rauhaan Venäjän kanssa.

Putinille näyttää tällä kertaa olevan kiinnostunut pikemminkin suuresta liittoutumakamppailusta kuin valtionrajoista tai –johtajista. Se on vahvistanut, että tunnustaa laillisen hallituksen eikä esitä vaatimuksia rajanmuutoksista. Kiristyksen idea näyttäisi olevan pakottaa Ukraina siirtymään puolueettomaksi lopettamaan kaikki sotilasyhteistyö lännen kanssa.

Ja tässä on oletettavasti se, millä Zelensky saa valtin käsiinsä vaatimuksiinsa länttä kohti. Uhkaamalla hyväksyä Putinin perusehdot Ukraina pystyy asettamaan sen vaihtoehdon eteen joko seisoa oikeasti Ukrainan takana sotilaallisesti tai kärsiä strateginen murskatappio Venäjälle.

Näin länsi on uskaltautunut nyt korottamaan taloudellista panostaan. Tuleeko se riittämään? Onko Swift-ase tehokas ?

Ei ole! Swift-ulosheittoa on jo testattu Iranin kanssa päättäväisemmässä eli täydessä muodossa Iranin kanssa ilman mitään tulosta. Venäjää pienempi ja heikompi sekä vielä vahvemmin öljynviennistä riippuvainen maa porskuttaa edelleen suurpolitiikan aalloilla. Sitä suurempi ja vahvempi Venäjä, jolla lisäksi on Kiina valtavine rahavaroineen kummisetänään, ei tästä hetkahda semminkään. Lyhyeksi hetkeksi tuonee se kuitenkin lännelle väliaikaista puoliuskottavuutta Ukrainan ja Zelenskyn edessä.

Mutta Venäjän vastaus voi olla tähän vain jokin näyttävä sotilasoperaatio Ukrainassa, jolla se onnistuessaan asettaisi Zelenskyn viimeiseen pakkotilanteeseen vaatia länneltä tehokkaita huippumoderneja aseita, kuten uusimpia ilmatorjuntaohjuksia. Näillä Ukraina saisi hyviä mahdollisuuksia puolustussodassaan, Mutta tämä syöksisi lännen mukaan sotaan, vaikkakaan ei ydinsotaan tai maajoukkojen sellaiseen. Venäjä tulisi täydellä tulivoimalla hyökkäämään kaikkia tällaisia läntisiä tehoasekuljetuksia vastaan.

Tätä kuitenkin länsi juuri pelkää. Mutta jos se ei uskalla lähteä siihen, tekee Ukraina todennäköisesti Suomen tempun maaliskuulta 1940 talvisodassa. Talvisotahan oli silloisen toisen maailmansodan fokus sen kolmen kuukauden aikana kun sitä käytiin. Suomi odotti Iso-Britannialta ja Ranskalta tehokasta apua, jota koko ajan vitkutellen luvattiin. Pommikoneita luvattiin lähettää heti Suomelle iskemään Viipurinlahdelle kokoontuneet neuvostojoukot hajalle ja perässä piti tulla oikein retkikunta Suomen tueksi. Mutta kun jo Britannian pääministerin päättämä pommikoneiden kiireinen lähetys peruuntui, tiesi Suomi Mannerheimin ja Kallion johdolla, mitä sen on pakko tehdä.

Talouspakotteilla voi uhata sodan aikana, mutta jos vastustaja ei hätkähdä ja niitä joutuu toteuttamaan, niin ilmenee että niillä ei ole merkitystä sodan kulkuun. Zelenskyn Ukraina on puolestaan riittävän voimakas paitsi taistellakseen melko pitkään Venäjää vastaan myös repäisemään itsensä läntisistä yhteyksistään, jos muu ei auta isänmaan pelastamiseksi.

Tämä puolestaan olisi ainakin Yhdysvalloille pahempaa kuin Ukrainan puolivoimainen, hallituksen ja muun eliitin pakoon länteen päättyvä näytössota. Sillä miehitysvaltana ilman uskottavaa kansan hyväksymää ukrainalaishallitusta olisi Venäjä todellakin ansassa, jossa se joutuisi ennemmin tai myöhemmin Vietnam-syndrooman uhriksi. Mutta jos laillinen hallitus ohjaisikin sen itse ulos lännestä?!

Tässä lienee selitys, miksi läntinen suurmedia ja Biden itse ovat ”tukeneet” Ukrainaa lähinnä tappiomielialan ja paniikin levityksellä. Sen sijaan että autettaisiin nostamaan isänmaallista taistelumielialaa kuvaamalla Ukrainan vahvuutta ja voimaa ja olemalla symbolisesti paikanpäällä lähtivät Zelenskyn ja koko Ukrainan raivoksi läntiset diplomaatit jo ennen sotaa pakomatkalle. Ja samaan kehotettiin kaikkia länsimaiden kansalisia Ukrainassa. Zelenskylle itselleen on ”suositeltu” samaa. Kehotukseen kapteenille jättää ensimmäisenä laivansa kuitenkin tuli mainitsemani esikuvallinen vastaus.

Siinä, missä Ukraina on sotatilan pohjalta ja hyvästä syystä kieltänyt kansalaistensa poistumisen ulkomaille, suurmedia ja jopa korkeat läntiset poliitikot jatkuvasti syöttävät lurituksia jo lähteneistä pakolaisista ja odotettavista pakolaisaalloista.

Mutta tähän Ukraina on valtiona liian itsenäinen ja sen kansa liian isänmaallinen. Atlanttinen länsi ei pysty vapautumaan itse luomistaan velvollisuuksistaan sitä kohti. Sen peli käyttää vain hyväkseen Ukrainan kauheita vaikeuksia on jo epäonnistunut. Se ajautuu vääjäämättä itse myös kauhua herättävien vaihtoehtojen eteen. Suomelle kohtalo sen sijaan tällä kertaa hymyilee sen voidessa välttää tämän tarvitsematta tehdä mitään.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


21 kommenttia
eastfinn
#1

Alunperin Ukraina olisi tehnyt viisaasti luopuessaan Itä-Ukrainan venäläisalueista. Nytkin sitä voisi käyttää rauhanneuvotteluissa. Putinille voisi se riittää.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Pentagoninkin mukaan Venäjä käyttänyt vain 30% joukoistaan
En tiedä vältelläänkö siviiliuhreja?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#11

Hullu ukko se zelensky kun tapattaa omaa kansaa täysin ylivoimaista vastustajaa vastaan tapelleessaan.
Ensin sai aikaa sodan jatkuvalla räkyttämisellä ja nyt ei tajua erota eikä neuvotella jotta tulitauko tulisi ja tappaminen loppuisi.
Näin se tapattaa itsensäkkin kun ei antaudu ja anna palata 8 v. maan paossa olleen Presitentin virkaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#14

Antautuako sitten pitäisi? Tuskin Ukraina haluaa liittyä osaksi sotahullun diktaattorin johtamaa roistovaltiota.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#18

Ei varmastikaan halua!Ukrainassa ei sen jälkeen olisi minkäänlaista sananvapautta.Vaan toisinajattelijat joko ammuttaisiin,tai myrkytettäisiin.Kyllä se Venäjän touhu on jo moneenkertaan nähty.Mitä se on omiakin kansalaisia kohtaan.Saatikka sitten Ukrainalaisia kohtaan,jos antautuisivat!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#19

On hullua ja vastuutonta Presitentin jolla on haku päällä mennä piiloon keskelle 3 Miljoonan asukkaan kaupunkia ,ruumiitahan siinä tulee paljon kun ryssät joukolla aseiden kanssa etsii käsiin sen piirittäen koko kaupungin.

Suomessa Jos Presitetti soittaisi suutaan isolle hullulle naapurille niin paljon että Ryssät päättäisi etsiä sen käsiin,niin täällä ei suurta tuhoa tulisi viattomille kansalaisille kun ei tarvisi kun ajaa sota laiva kauppatorin rantaan ja kävellä 100 m ja ottaa kyytiin mutta Kiovassa on eri asia kun se on sisämaan kaupunki.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#15

Juuri tuossa on ero ryssien ja monien muiden kansallisuuksien välillä.
Nämä toiset haluavat itse hoitaa asiansa, demokraattisesti, vaikka sitten vaikeimman kautta.
Kaikilla ei ole geeneissä maaorjien perimää, joilla täytyy olla aina jokin tsaari tai diktaattori, joka kurittaa kansaa mielensä mukaan.
Demokratioissa heidät pystytään vaihtamaan. Teillä, siellä diktatuureissakin kyllä vaihdetaan, mutta kansalla ei siihen ole mitään tekemistä. Pienet klikit hoitaa asiat etujensa kannalta parhaiten.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Tyytyväinen
#17

Ihan näin. -murikka-

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#8

Ja olisiko se riittänyt? Olihan tuossa näkemyksessä ehdollinen sana ”voisi”?
Tuota samaa, Kekkosen ajan henkeähän puhkuvat meillä linjaukset, joissa uskotaan syrjässä ja huomaamattomana pysymisen autuutta. Toivoen hartaasti, että Venäjä ei huomaisi meitä ja jättäisi rauhaan.
Tämä passiivinen nöyristely toimi aikoinaan. Kysymys kuuluukin, tepsiikö se enään? Meillä tuskin on mitään revanssihenkeä saada Karjala takaisin, muutoin kuin pullo kerrallaan?
Sensijaan Putinin puheet ”historiallisisten virheiden korjaamisesta itsenäisyyksien ”antamisesta” tuntuvat kylmääviltä. Kekkosen aikaanhan hehkutettiin silmät kiitollisuudesta kosteina Leniniä, joka ”antoi” Suomelle itsenäsyyden. Stalin sitten yritti pariinkin kertaan korjata asiaa. Tuleeko kolmas kerta ja sanooko se totuuden? Kas siinäpä pohdittavaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pekka Kauppala dosentti
#13

Mikään ei ole koskaan varmaa kaukana tulevaisuudessa, mutta kunnon vakuutus sotilaallisia uhkia vastaan on vahva ja itsenäisesti toimintakykyinen oma armeija. ”Jälkimaailma, seiso tässä omalla pohjallasi, äläkä luota vieraan apuun” on se viisaus, jolla Suomi on selvinnyt vaarallisimpienkin vaiheiden läpi. Ja myös Ruotsi ja Sveitsi.

Kuinka kävi sen sijaan läntiseen apuun lujasti luottaneille Tshekkoslovakialle, Norjalle ja Puolalle ?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Mielenkiintoinen dokumentti tubessa; Why russia is invading ukraine

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#3

En minä ihan kyllä allekirjoittaisi tuota.”Että Suomelle tälläkertaa kohtalo hymyilee sen voidessa välttää tämän tarvitsemalla tehdä mitään”.Suomi on jo tehnyt,kun kuuluu EU:hun,ja on mukana pakoterintamassa.Ja nyt vielä Suomi on sulkemassa ilmatilansa Venäläisiltä rahti ynnä muilta siviilikoneilta.Sitä ei yhtään tiedä mihinkä ilmansuuntaan se nurkkaan ahdistettu Venäjän Karhu seuraavaksi rynnistää?Se saattaa hyvinkin olla lännessäpäin Venäjältä katsottuna oleva puolueeton,ilman Natojäsenyytä oleva Suomi.Toivottavasti olen väärässä?Mutta on turha tuudittautua siihen uskoon,että Venäjän joukoista olisi noin 70% sidottu Ukrainan sotaan.Tätähän meille toitotetaan jatkuvast asian tuntijoiden suulla tiedotusvälineissä.Kyllä Venäjällä reserviä riittää,ja koulutus on jo varmaan kovaa vauhtia käymässä.Ja tuskin Ukrainassa on edes modernimpaa kalustoa esitelty?Sitä on varmasti varastot pullollaan?!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#7

Isäni muuten taisteli Viipurin lahdella,kun oli mukana Suursaaren taisteluissa.Paluumatkalla Viipurinlahdella oli joukoistaan eksynyt 17 vuotias Venäläinensotilas jonka ottivat vangiksi.Nuorukainen oli itkenyt lohduttomasti,hänen jalkansa olivat aivan jäässä.Sillä merenjäällä oli ollut lumen ja vedensekainen holske,ja nuorukaisella huopatossut jalassa jotka olivat läpimärät.Isäni oli laittanut tuon pojan jalkaan repustaan kuivat jalkorätit,ja hieronut hänen jalkojaan.Ja laittanut hänet ahkioon.Toiset Suomalaisetsotilaat olivat sanoneet isälleni.Piruako sitä hyysäät,ammu se.Johonka isäni oli vastannut,ei tätä poikaa ammuta,henki silläkin on vaikka on vihollinen.Senkoommin en sitten tiedä miten tuolle Venäläispojalle jatkossa kävi?Eikä isänikään sitä tietänyt?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pekka Kauppala dosentti
#9

Suomi on EU:ssa ja siihen Venäjä on jo tottunut. Pakoteasioissa Suomen osuus on mitätön. Siksi Suomi ei ole vaaravyöhykkeessä, jos se ei itse paina nappia, joka sen sinne veisi. Venäjä on nyt ottamassa linjaa, että se on valmis hyökkäämään sinne minne tuodaan uusia yleisläntisiä sotilassysteemeitä. Tämän linjan uskottavuutta tuskin kannattaa enempää testata.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#12

Sithän testataan jo kun Suomi ostaa F-35:sia.Niillä kuulemma pystytään ampumaan ohjuksia Pietariin ja jopa Moskovaan saakka Suomen ilmatilastaTuostahan Putin jo vihjaisi kauttarantain.Heti kun Suomi teki ostopäätöksen joulukuun alussa.Ja tätä pidetään yhtenä”Putikan”vittuuntumisen”syynä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#16

Jäi näköjään jostain syystä piste pois tuosta yhden lauseen lopusta.Mutta kaiketi siitä selvän saa?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Venäjä on valtio, jonka sanaan ei koskaan pidä luottaa. Putinin jälkeen tulee toinen putini, joka voi olla vielä hullumpi. Venäjä on täysin rinnastettava Pohjois-Koreaan ja kaikki yhteistyö tuon roistovaltion kanssa on lopetettava.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#10

Kyllä!Se on niinkuin Neukkulan Beriozkasta ostettu puusta tehty Maatuchka.Kun Maatuchkan pään nostaa pois,niin sisältä tulee esiin kokoajan pienempiä Maatuchkoita.Ja näin se taitaa olla”Putikan”:kin kohdalla että seuraavaksi tulee taas vähän pienempi”Putikka”.jne…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Eihän Venäjän hyökkäys nyt oikeinkaan ole, mutta ei ole Ukrainakaan mikään rauhankyyhkynen. Ukraina haki itselleen tätä hyökkäystä tökkimällä ”karhua” takapuoleen, nyt se sitten ärähti. Ukraina tavoittelee itselleen säälipisteitä, jotta pääsisi vaikka Natoon (jonne sitä ei hyväksytä) tai EU:hun (jonne sitä – toivottavasti – ei oteta).

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000