Perussuomalaiset

Pekka Kauppala

Tuuli kääntynyt entistä suuremman sodan suuntaan

Viikon verran on valtava, ei länsimainen, mutta sekä kansainvälinen että venäläinen koneisto toiminut rauhan järjestämiseksi Ukrainan puolueettomuuden ja Krimin sekä Donbassin menetyksen tunnustamisen pohjalta. Zelensky on tähän valmis ja raamit on neuvoteltu molempien osapuolten tyydytykseksi, mutta yhä selvemmin osoittautuu, että yksi puuttuu riveistä ja se on Putin.

Edes Venäjä-ystävällisten Intian ja Turkin sekä Naton sisällä tiettyä ymmärrystä Venäjälle osoittaneiden Saksan ja Ranskan suora ja mitä ilmeisimmin vielä Venäjän ainoan eurooppalaisen liittolaisen Valko-Venäjän painostus Putinia kohtaan ei tuota tulosta. Hän pitäytyy ehdoissa, jotka eivät ole hyväksymiskelpoisia Ukrainalle, joka ei ole rintamalla ollenkaan katastrofin edessä eikä siten pakotettu sanelurauhaan.

Kaksi selvää merkkiä ovat Gerhard Schröderin välitysmatkan Putinin luo epäonnistuminen, sekä Valko-Venäjän pääesikunnan komentajan ilmoitus Lukashenkon ja Putinin tapaamisen jälkeen, että Valko-Venäjä ei aio liittyä mukaan sotaan.

Saksan entinen liittokansleri Schröder, länsimaiden johtava ”Putinin kaveri”, sai maanantaina Ukrainan neuvotteluvaltuuskunnan kautta Turkissa pyynnön Zelenskyltä välittää Ukrainan edustajana ”vähintään tulitauko”. Keskiviikkona saapui erikoislentokone Venäjältä hakemaan hänet Moskovaan. Tämän jälkeen kuului, että torstaina hän olisi tavannut Putinin kanssa ja nähty perjantaina ajamassa Venäjän korkeimmille johtajille sallitussa sinisten vilkkuvalojen autossa Moskovan läpi. Perjantai-iltana antoi liittokansleri Scholz ilmoituksen, että liittohallitus ”huomioi” Schröderin neuvottelutulokset eli antoi hänelle puolivirallisen statuksen. Nato-lehdistö sen sijaan suhtautui enemmän kuin kylmästi matkaan välihuutojen kanssa, että tämä rikkoo ”lännen yhteistä neuvottelurintamaa” ts. sillä ei ollut angloamerikkalaista hyväksyntää.

Yöllä Schröder on palannut Moskovasta, ilmeisesti ilman merkittäviä neuvottelusaavutuksia. Siis Putin näyttää olevan kaatanut mahdollisuuden saada valtapoliittisesti Venäjälle erittäin edullinen rauha aikaan, joka olisi vienyt Ukrainan läntisen sotilasyhteistyön ulkopuolelle ja luonut rakoilua Naton sisälle. Mikä voi vain merkitä, että hän haluaa vain Venäjälle kokonaan alistuneen, ei sille sotilaallisesti harmittoman Ukrainan. Ja mihin hintaan hyvänsä, sillä se hinta tulee olemaan joka tapauksessa äärimmäisen kova.

Samaa puhuu Valko-Venäjän tapaus. Sen diktaattori Lukashenka on kovaotteinen mies ja aina valmis yhteistyöhön Venäjän kanssa. Mutta on jatkuvasti tullut huonosti toimeen Putinin kanssa, joka on useamman kerran pyrkinyt syrjäyttämään hänet, koska ei ole suostunut vastaanottamaan käskytystä. Ja on 2014-2020 pitänyt yllä erinomaisia suhteita Ukrainaan tunnustamatta edes Krimin miehitystä tai Donbassin nukketasavaltoja. Lukashenkan ja Putinin tapaamisesta kertoo Venäjän virallinen Ria novosti, että tärkeimpänä keskustelunaiheena ovat olleet rauhaneuvottelut Ukrainasta. Sitten seuraa muutamia sivuja pöytäkirjaa aloituskeskusteluista yhteisistä taloushankkeista lännen pakotteiden vaikutusten torjumiseksi ja siihen sitten julkisuuteen kelpaavat keskustelut ovat loppuneetkin.

Suunnilleen samoihin aikoihin, kun ukrainalais-venäläiset rauhanneuvottelut alkoivat Valko-Venäjällä, lähetti Lukashenka eräitä joukko-osastoja Ukrainan rajalle. Lännessä ja Ukrainassa puhuttiin, että niiden tarkoitus olisi liittyä Venäjän hyökkäykseen mukaan. Ukrainalaisten lähteiden mukaan on eilen ollut Venäjän taholta painostusta ja provokaatiota tähän suuntaan, joiden seurausta lienee mainittu yleisesikunnan päällikön ilmoitus. Mitä ilmeisimmin on Lukashenka sijoittanut joukot näyttääkseen Ukrainalle, että hän alistuu painostukseen ja lähtee Venäjän sotaretkelle mukaan, jos neuvottelut epäonnistuisivat Ukrainan taipumattomuuden vuoksi. Mutta hän ei halua lähteä siihen mukaan, jos syynä onkin Putinin suurvenäläinen imperialismi –joka ennemmin tai myöhemmin käy epäilemättä hänelle itselleen kohtalokkaaksi.

Macron ja Scholz ovat pitkän puheluruljanssin jälkeen Putinin kanssa lauantai-iltana myös tulleet tulokseen, että hänen kanssaan ei saada tulitaukoa saati rauhaa aikaan ja lupaavat kiristää pakotteitaan.

Mistä tämä kaikki puhuu Putinin suhteen? Mikä on rationaalista valtapolitiikkaa ja mikä päähänmenevää vallanhimoa jättivaaroista välittämättä?

Rationaalista valtapolitiikkaa voi löytyä Kiinan suhteiden kanssa, jos sieltä olisi tulossa jotain repäisevää, mikä voisi käytännössä olla vain hyökkäys Taiwaniin. Sellainen toki olisi merkittävä strateginen tuki nyt odotettavissa olevalle Venäjän suurhyökkäykselle Ukrainan suurkaupunkeja vastaan.

Tätä mahdollisuutta pohtiessa kannattaa samalla muistaa, että Putin ilmeisesti melko tarkkaan sijoitti hyökkäyksensä alun Kiinan olympialaisten päättymiseen. Ja nyt juuri puolestaan on päättynyt suurin vuosittainen poliittinen tapahtuma siellä, Kiinan kansankongressi, jonka aikana kyllä tehdään suuria päätöksiä -joiden toteutus voi alkaa kuitenkin vasta sen jälkeen…

Mutta niin tai näin, Kiinan aktioiden vanavedessä tai ilman, tulee suurhyökkäys Ukrainaan olemaan Venäjän voimavarojen karkeaa yliarvioimista. Siihen tarvitaan aluksi ainakin sotavoimien moninkertaistamista, mikä samalla tulee viemään ainakin puolet Venäjän armeijaa sinne. Vaikka lopulta sotilaallinen voitto saavutettaisiinkin, tulee siitä varsinainen Pyrrhoksen voitto. Oudon, kuin ikiaikaisen kalmantuulen tunnelman luovat myös todelta vaikuttavat mediauutiset epäluuloisen johtajan puhdistuksista FSBn(ex-KGB) ja armeijan johdossa. Putinin peli ei enää ole machiavellimäisen ruhtinaan harkittuja siirtoja vaan Kremlin varjojen nousua hallitsemaan isäntäänsä.

LISÄYS 14.3.22, 6.46: Kaikki tuntuu nyt keskittyvän Kiinan ratkaisujen ympärille. Venäjä vaatii siltä apua ja USA uhkailee Kiinan joutuvan samojen pakotteiden kohteeksi kuin Venäjä, jos ryhtyy auttamaan sitä. Ja jos Kiina siis joutuu avun vuoksi lännen pakotteiden kohteeksi ei sille jää enää mitään pidäkettä olla hyökkäämättä Taiwaniin. Tämän vuoksi epäilemättä Putin edelleen odottaa, vaikka aika ei työskentele hänen hyväkseen Ukrainassa. Hän torjuu ehdottomasti niin tulitauon kuin rauhan, mutta ei aloita suurhyökkäystä ja jatkaa neuvotteluja. Schröderkin on edelleen Istanbulissa ukrainalaisten kanssa ja ilmoittaa olevansa valmiina jatkamaan välitystään. Ja kansleri Scholz on saapumassa Turkkiin…

Mitä ilmeisimmin Kiinan on pakko tehdä ratkaisu ja jos se on Venäjän aktiivinen tukeminen, alkanee suurhyökkäys. Jos ei, tullee rauha.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


29 kommenttia
Nimetön
#1

Ei tullut Putinilla riemumarssia Kiovaan.
Kyllä Putin haukkasi liian suuren palan jota on vaikea pureskella pieneksi ja voittoon asti.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#10

Putin pelaa nyt aikaa ja leikkii olevansa myötämielinen rauhanneuvotteluissa.
Todellisuudessa Putin esikuntineen valmistautuu Ukrainan valloitukseen ja Ukrainan jakoon. Jako niin, että Venäjä nappaa itselleen suurimman osan Ukrainasta.

Dosentti Bäckmanin twitter-sivulla on kartta Ukrainan jaosta.
Järkyttävä kartta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#2

Pekka , tuuli kääntynyt entistä suuremman sodan suuntaan !? Kiina ?! Onkin semmoinen kysymysmerkki ? Suuruutta sieltä , löytyykin !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pekka Kauppala dosentti
#8

Kiinan talousjätti, mutta sotilaallisesti vain suur- eikä supervalta. Sen vanhan unelman eli ”Kiinan yhdistämisen” toteuttaminen Taiwanin valloituksen kautta on varmaan mahdollista, jos USA laivastoineen ei puutu peliin. Ja Ukrainan kokemuksen pohjalta ei varmasti tule sitä tekemään.
En väitä mitään, mutta pohdin ajatusta oliko Putinin tarkoituksena, kun aloitti sodan aluksi aivan riittämättömillä voimilla nimenomaan rohkaista Kiinaa ’tosi toimiin’?! Näyttää, että silloin Venäjä on pakotetusti Kiinan puolella eikä sen tarvitse pelätä Venäjän liittoutumista lännen kanssa sitä vastaan…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Eu ja Nato aloitti Ukrainan sodan kun se yritti kaapata tuon ryssän huora maan velkarahaa aseena käyttäen 8 vuotta sitten kun Putin istui housut kintuissa Shotsin Olympialaisissa.
Eu:n ja Naton laajeminen on nyt loppu !
Suomen Nato juna meni jo….. Nyt pitää lopettaa höpötys siitä ettei Venäjä hakkaa paskaksi tätäkin maata !

Eu / Nato Trolli politikot on vaikka valmiita sotaan Brysselin Miljoonien takia ja Uhraamaan nuoret miehet hautaan ja tuhoamaan suurimmat kaupungit tästä maasta. Itse Politkot ei rintamalle tietenkään aseiden ruuaksi lähde !

PERSUJEN PITÄÄ VAATIA ETTÄ TURPA KIINNI NATOSTA NYT TÄSSÄ MAASSA

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

eastfinn
#7

Haluatko Venäjän meiningin meillekin? Ettei asioista saa puhua muuta kuin nuolemalla murhaajia? Suomi ei voisi pahempaa mokaa tehdä kuin jättää natohakemus nyt tekemättä. Ei ole aikaa ootella kepun kesäkokouksen lausuntoja

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#11

Höpö mies taas liikkeellä.

Suomen on liityttävä Natoon niin pian kuin mahdollista, jos haluaa välttyä Ukrainan kohtalolta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Nato on paras, EU huono. EU on naimattomien eu kommunistitilesboeukkojen ja homojen liittouma, ja putini homokätyri.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Juuri näin, Nato on puolustusliitto. Jos Nato olisi paha, se olisi laittanut jo panssarit kohden Kurskia ja saartanut Venäjää joka suunnalta. Tällä hetkellä Putin tähyää Euroopan valtaamiseen, pala kerrallaan. Jos joku mieluilee Putinin kaveriksi, se kulkee kaalipeltojen ja kommunistipuolueen kautta kohden hirmuvaltaa ja muiden maiden murhaamiseen, siitä vain murhaajan koulutukseen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pasi
Hämmentynyt
#12

Nato…. Olleellista on se, että mitä naapuri ajattelee, ei se mitä sinä tai minä ajattelemme. Sillä kohtaa punnitaan juuri se poliittinen viisaus

-murikka-

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Hohhoijaa
#15

Kaikessa pitää toimia naapurin mielen mukaan? Tsuhnat toimivat noin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#17

Juuri tuolla alemmuuden tunteella, anteeksi, että olen syntynyt, on vatuloitu vähintän parikymmentä vuotta.
Tuo alistuminen ja nuoleskelu, on samaa sarjaa kuin lapsella joka arkuuttaan alistuu koulukiusaajan armoille. Poliittinen viisaus on sitä, kun tajuaa, että meitä uhkaillaan ja uhkaukset voivat muuttua myös teoiksi, kuten Georgiassa ja nyt myös Ukrainassa, jo toisen kerran.
Mehän menetimme Karjalan ja Petsamon. Mikähän olisi seuraava? Vai olisiko koko loppu liitettävä Äiti-venäjään?
Jos Natoon liittyminen antaa mahdollisuuden pysyä Marinin Hallituksen huomassa ja estää joutumisen Putinin johtamaan, niin valitsen Marinin. Eli sittenkin paljon piemennän pahan!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pekka Kauppala dosentti
#13

Suurvallat liittokuntineen eivät ole pahoja tai hyviä vaan tarujen lohikäärmeitä, jotka joskus auttavat ihmisiä, jos se heitä huvittaa mutta joihin ei koskaan voi luottaa. Eivätkä nekään ole kaikkivaltiaita ihmeidentekijöitä, vaan kuolevaisisia lihamöykkyjä.

Mistä Nato olisi voinut taikoa vastahyökkäyksen Kurskiin? Eipä mistään, mutta kyllä se olisi pystynyt ja pystyisi luovuttamaan Ukrainalle uusimpia taistelulentokoneita ilman vakavastiotettavaa vaaraa itselleen!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#16

Se oli Hitlerin joukot, kun yrittivät saartaa Kurskia, mutta liittoutuneiden joukot etenivät Italiassa, ja tuosta johtui se, että natsit joutuivat keskeyttämään marssin kohden Moskovaa. Putinilla on liian paljon rajoja ja pituutta, jotta se pystyisi jopa koskaan estämään täysin Venäjän valloittamista, ei edes ydinaseiden avulla. Myös Venäjän asukastiheys on yksi maapallon pienimpiä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pekka Kauppala dosentti
#21

Menevät historian vellit ja puurot vähän sekaisin. Kurskiin Saksa kokosi kaiken, mitä ikinä pystyi. Jopa ensimmäistä ja viimeistä kertaa pani peliin kymmenet tuhannet halveksimansa venäläiset avunantajansa, ei sieltä ketään Italiaan lähetetty! Ja silti hävisivät…

Eikä Putinilla ole ollenkaan niin paljon Nato-rajoja: Norja ja Baltian maat vain. Sitten vielä sen omapäisellä ja siten epävarmalla liittolaisella Valko-Venäjällä on raja Liettuaan ja Puolaan. Lisäksi ainoa Nato-maa, jolla on riittäävän suuret maavoimat oikeaan hyökkäykseen Venäjälle on Turkki, jolla ei ole maarajaa Venäjälle eikä se edes ota osa aläntisiin pakotteisiin Venäjää vastaan! Eli aika vaikea tästä olisi taikoa jotain vastahyökkäystä! Naton strategiaksi oikeassa sodassa tulisivat todennäköisesti meri-ja ilmasaarrot tarkoituksella saada hitaasti tuotannollinen ylivoima puhumaan. Mutta paljonko iloa tästä olisi Suomelle?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#22

Kyllä se niin oli, että Hitler määräsi joukot Italiaan, ja Kurski sai jäädä. Kyse oli siitä, että venäläisiä panssareita oli liikaa, ja natsien paremmissa panssareissa oli liikaa vikoja, koneet syttyivät tuleen, eli uusimmat panssarit olivat keskeneräisiä. Myös huolto petti, polttoaineet loppui jne.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#23

Lisäksi Hitlerin jahkailu tai hidastelu kesken Venäjän valtausta johti siihen, että venäläiset ehtivät muodostaa panssariestelinjoja jne., joka johtui muiden rintamalinjojen suojaamisen valmisteluista. Liittoutuneiden maihinnousu Italiassa on merkittävä haitta Hitlerin ajatusmaailmassa, ja marssi Moskovaan jäi toiselle sijalle. Lopulta venäläiset olivat valmiita natsijoukkojen iskemisessä Kurskin valtausyrityksessä, jossa natseja jäi sotavangeiksi jopa 300 th.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#5

Kiina tukee Venäjää, massamurhaajaa, tulisiko Kiina eristää ja laittaa boikottiin kaupankäynnissä?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pekka Kauppala dosentti
#9

Kauppa on lähtökohtaisesti edullista molemmille osapuolille. Jos sen katkaisee, on kysymys vahingoittaako enemmän itseään vai vastustajaansa. Eurooppa ja Suomi ovat nimenomaan kauppamahteja, joten kaupankatkaisut eivät voi olla niiden erityinen voimavara, päinvastoin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Venäjä häviää sodan vuorenvarmasti
#14

Venäjän sota vie joka tapauksessa kaikkien voimavaroja. Loputtumassa ajassa nuo notkahdukset unohtuvat kuitenkin pian, kuten viime suursodat eivät juuri vaikuta aikaamme. Venäjä tulee häviämään nykyisen sodan vuorenvarmasti, vastustaja on arvaamaton ja saa tukea muulta maailmalta. Venäjän sotavelat tulevat olemaan tuhansia miljardeja euroja, ja niitä maksaa Venäjän tulevat sukupolvet vielä kymmeniä vuosia, jopa satoja vuosia.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Julma Putin ensimmäinen jauhotetaan
#18

Juuri näin, viha Putinia kohtaan kasvaa kuutionkäyrässä, hyökkääjän asema on itsemurhaa, jonka aiheuttaja on massamurhaaja Putin itse, julma Putin ensimmäinen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#24

Putin löydetään, piiloutui hän minne tahansa maapallolla, kukaan ei unohda.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pekka Kauppala dosentti
#19

Toivossa on hyvä elää! Mutta vielä parempi realiteeteissä!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Venäjä häviää sodan ja tuhlaa ihmishenkiä
#20

Venäjä todellakin häviää tämän sodan, joka johtuu vain siitä syystä, että sen sodankäyntikalusto on aikansa elänyttä. Pelkästään TB2 dronet pystyvät tuhoamaan jokaisen panssarivaunun, joka maahan tulee. Vaikka venäläisillä kalustoa riittääkin, aikansa kutakin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#25

Juuri näin, on vain ajan kysymys, koska Ukraina laittaa dronet kohden Moskovaa, drone lentää neljän ison pomminsa kanssa kevyesti tuon matkan. Putinin sotaleikki saa ruman lopun.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000