Perussuomalaiset

Pekka Kauppala

Suunta Ukrainassa rauhaan -kuin talvisodassa

Talvisota antaa suomalaisille mahdollisuuden ymmärtää Ukrainan sotaa ja sen nyt muotoaan löytävää rauhanhahmotelmaa. Talvisodan lähtökohtahan oli Suomelle, että kun jonkin aikaa ehditään vakuuttavasti puolustautua yksin, niin sitten alkaa tulla kumppaneilta eli Iso-Britannialta ja Ranskalta tehokasta apua. Lämmintä kättä ja mediaylistystä ”vapaan maailman kylmille sankareille” sitten tuli ylenpalttisesti, mutta jo yksinkertainen aseapukin osoittautui tahmeaksi –jopa fasistinen Italia ehti välittää Suomeen enemmän käyttökelpoista tavaraa kuin suuret läntiset demokratia.

Tukiretkikuntaa sitten harkittiin ja havaittiin sen lähettäminen niin vaikeaksi, että sitä pitää kauan valmistella (ja huolehtia siitä, että matkan varrella varmasti saadaan napattua Ruotsin malmivarat itselleen…). Neuvostoliiton suurhyökkäyksen saavutettua sitten jäätyneen Viipurinlahden piti pommikoneita tulla Britanniasta heti mitin pääministeri Chamberleinin päätöksellä –jota ei kuitenkaan toteutettu. Jolloin Mannerheimin ja Kallion mitta täyttyi ja tehtiin katkera mutta pelastava rauha.

Kovin samankaltaista on tapahtumassa Ukrainan sodassa, jossa Ukrainan johdon kärsivällisyys läntisiin kumppaneihinsa alkaa olla lopussa. Biden ja Johnson ovat suoraan tyrmänneet Zelenskyn pyytämän lentokieltoalueen Ukrainaan, jolla olisi oikeasti tehokas vaikutus vähitellen turmiollisiksi käyvien infrastruktuuripommituksia vastaan. Edes sinänsä halukkaan Puolan ei sallita lähettää moderneja hävittäjäkoneita Ukrainalle, viitateen mahdollisuuteen joskus myöhemmin. Mutta Ukrainalla on enää yksi toimiva sotilaslentokenttä Lvivissä ylläpitämissä Venäjän operaatioiden ilmahäirintää. Jos ja kun Venäjä onnistuu rampauttamaan sen, niin sitten varmaan voi jo luvankin antaa lentokoneiden luovutukseen…

Toisaalta, Ukrainan puolustus on luja ja yhtenäinen ja 24 aluepääkaupungista vain yhden ovat venäläiset pystyneet valtaamaan. Selkävoittoon sodassa joutuisi Venäjä panemaan peliin käytännössä lähes kaikki rahalliset, aineelliset, inhimilliset ja henkiset voimavaransa. Eli: pitkää sotaa ei kunnolla kestä kumpikaan.

Viime päivinä ovat Venäjän minimivaatimukset ja Ukrainan myöntymisvalmius sekä rauhanhankkeen kansainväliset kummisedät alkaneet hahmottua. Vaatimukset ovat Krimin virallinen luovutus Venäjälle. Donbassin kapinatasavaltojen tunnustaminen itsenäisiksi sekä Ukrainan perustuslakiin kuuluvan Nato-jäsenyyshankkeen korvaaminen puolueettomuudella. ”Denatsifikointi” eli sekaantumisvipu Ukrainan sisäasioihin Suomen vuoden 1944 (ei siis 1940!) tyyliin on tiputettu pois alkuperäisestä vaatimussopasta.

Haastattelussaan amerikkalaiselle ABC:lle Zelensky nyt myöntyi alueluovutusmahdollisuuteen. https://abcnews.go.com/US/video/zelenskyy-interview-david-muir-reporting-abc-news-exclusive-83309456

Kun Zelensky esitti tässä pääongelmana lojalistisen ukrainalaisväestön kohtalon, on ilmeistä, että hän on myöntymässä myös Ukrainan vielä hallussapitämien Donbassin alueiden kuten Mariupolin satamakaupungin luovutukseen. Kapinallisten jo kahdeksan vuotta hallussapitämässä Donbassista tuskin avoimesti ukrainalaismielistä väestöä enää löytyy.

Puolueettomuuteen on Zelensky jo aiemmin ollut periaatteessa valmis, jos saa turvatakuita. Putin on puolestaan tämän hyväksynyt ja ”kummisetien” kuten Turkin presidentti Erdoǧan, Israelin pääministeri Bennet, Intian presidentti Modi ja oletettavasti, vaikka vielä sammutetuin lyhdyin, Kiinan presidentti Xi.

Haastattelullaan Zelensky myös laukaisi riemua Venäjällä. Valtion päätietotoimisto Ria Novosti pani juhlavan Zelenskyn kuvan Ukrainan vaakunan ja seinätekstin ’Office of the president of Ukraine’ kanssa alueluovutusmahdollisuutta koskevan sitaatin ylle. https://ria.ru/20220308/priznanie-1777132442.html

Vanha pimennyksessä ollut vuonna 2014 paennut ekspresidentti Janukovytsh samalla tuotiin esiin julistamaan, että Zelensky haluaa olla sankari, mutta sitä varten hänen pitää tehdä rauha eikä taistella viimeiseen ukrainalaisen saakka. Eli viittaus on selvä: tällä tiellä otamme sinut ystäväksemme ja unohdamme menneet, mutta ellei sittenkään, löytyy koipussista joku toinenkin allekirjoittamaan sopimukset. Jota tosin juuri kukaan Ukrainassa kylläkään ei tule tottelemaan, miksi niin paljon mieluummin halutaan ensimmäistä vaihtoehtoa…

Torstaiksi on sovittu Venäjän ja Ukrainan ulkoministerien tapaaminen ja Intian Modi ehti jo sanoa, että hän on kehottanut Putinia tapaamaan Zelenskyn kanssa. Rintamilla ei jo pariin päivään ole tapahtunut kovin merkittävää. Ennen kuin ryhtyvät kaikille osapuolille kalliiksi käyviin suurhyökkäyksiin suurkaupunkeihin, haluavat venäläiset selvästi katsoa sopimiskortit, jotka nyt näyttävät asettuvan rauhankuvioon.

Mitään varmaa ei kuitenkaan ole käsillä, kaikki on vielä alustavaa. Tuuli voisi vielä kääntyä, jos Nato ja Biden viime hetkellä sittenkin ryhtyisivät tositoimiin. Mutta Zelenskyn jälleen kerran aivan epädiplomaattinen ”Hän voi tehdä enemmän” oletetulle päätukijalleen Bidenille näyttää, että Zelensky tuskin enää mitään oikeasti toivoo, vaan pikemminkin pyrkii vyöryttämään syyn tulevista katkerista myönnytyksistä hänen eikä itsensä päälle.

Vielä on kuitenkin olemassa yksi merkittävä ongelma, joka sekin muistuttaa sota-ajan Suomesta. Rauhansopimus perustuslainmuutoksineen pitää saada presidentin lisäksi myös parlamentin, radan, hyväksymäksi. Suomessahan sai hallitus niin 1940 kuin 1944 vain armottomalla painostuksella ja uhkailulla eduskunnan hyväksymään rauhansopimukset ja silti jäi iso parlamentaarinen oppositio niitä vastustamaan. Jo ennen sotaa oli rada alkanut lipsua Zelenskyn kontrollista, vaikka hänen puolueellaan on ehdoton enemmistö siellä. Mutta jo vuosien 2014 ja 2015 Minskin sopimuksien vaatimat perustuslainmuutokset olivat siitä huolimatta toivottomasti jämähtäneet parlamentinkäsittelyissä. Riittääkö Zelenskyn arvovalta edes sodan ukkospilvien alla nyt hahmottuvan rauhan sisäiseen läpivientiin ei ole itsestäänselvää, vaikka todennäköistä.

Mahdollista myös on, että aina vaikeasti arvioitava ja hämäysoperaatioihin mieltynyt Putin olisi tälläkin kertaa suunnitellut jotain räjähtävää erikoisnäytöstä. Mutta, vaikka Putinin ei sillat poltettuaan enää tarvitse välttää lännen reaktioista, ei hänellä ole varaa ryhtyä pelaamaan sikaa maailman kahden suurimman valtion, Kiinan ja Intian kanssa. Niistä vielä mahtavampi ensinmainittu kyllä on kiinnostunut Naton ja lännen työntämisestä kauemmaksi Venäjän ja Intian rajoilta, mutta on hyvissä suhteissa myös Ukrainan kanssa -jolle puolestaan se on suurin kauppakumppani. Kiinan valtiolliset analyytikot ovat jo kehittäneet ajatuksen Ukrainasta eräänlaisena uutena Sveitsinä. Eli, kuten Suomikin 1940, tulee Ukraina epäilemättä löytämään uudella politiikallaan kumppaneita, jotka pystyvät hillitsemään mahdollisia Venäjän omia ”kohtuuttomia” valtapyyteitä.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


7 kommenttia
Nimetön
Hämmentynyt
#1

Tulevaisuuden kannalta myös Kiina on syytä ”ottaa tarkkailulistalle”. Nämä diktatoorisesti hallitut maat ovat näemmä tekemään kaikkensa, oman, harhaisen ja kuvitellunkin, etunsa varmistamiseksi.
Kiinassa on myös sama johtaja ollut melko pitkään. Honkongin toimet antavat esimakua tavoitteista. Taiwan on seuraava kohde. Mikä on seuraava? Ainakin taloudellinen siirtomaapolitiikka Afrikassa on vähintään yhtä härskiä kuin eurooppalaisilla konsanaan. Valtaosa Afrikan maista ei saanut hallintojaan kuntoon, vaikka mekin sinne rahaa syydimme. Kiinalaiset tulivat ja korjasivat potin. Liikaväestö syötetään sitten tyhmien eurooppalaisten niskaan.
Oheiseen kirjoitukseen Venäjästä voi täysin samaistua. Jotenkin tulee mieleen rauhanehdot, joilla Suomi sai aselevon.
Karjala meni!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pekka Kauppala dosentti
#6

Kyllä, ja nyt ovat menossa Ukrainalta lopullisesti Krim ja Donbass. Donbassista ilmeisesti myös sen vielä Ukrainan hallussa olevat alueet, vaikka niistä ehkä ukrainalaiset yrittävät vielä jotain neuvotella. Pieniä mahdollisuuksia on, koska tätä rajanvetoa vanhojen vuotta 2014 edeltäneiden aluehallinnollisten rajojen mukaan ei Putin eikä muu Venäjä ole julistanut pakkoehdoksi.

Krimin menetyksen Ukraina kestää -taloudellisesti se on aina ollut vain löysästi ukrainalainen. Mutta Donbass on Ukrainan teollisuuden ydintä, eräänlainen itäinen Ruhrin alue. Hieman paradoksaalisesti julisti aikanaan Lenin, että Ukrainaa ei rajanvedoissa koskaan saa erottaa sen vähän venäläistyneistä teollisuusalueista. Ja siksi sai Vladimitr Iljitsh kunnon haukut Putinilta sodan aattona!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#2

Kuinka harhaista se Kiinankin , kuvittelut on , vai onko vain jonkunlainen , tavoite / päämäärä ?!?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pekka Kauppala dosentti
#3

Kiinalla on monenlaiset pelit käynnissä, varsinkin kotoisessa Itä-Aasiassa, mutta myös globaalisti. Enemmän kuin sotilaallisesti jyllää se kuitenkin rahalla klassisen kapitalistisesti. Kiinan kokoon verrattuna ei sen armeija ole ylimitoitettu eikä sillä ole hyökkäysaseita kovin massiivisesti -Taiwanin valloitukseen kuitenkin ilmeisesti riittävästi.

Putinin lähentelyihin Kiina on suhtautunut pitkään hyvin varovaisesti, Venäjän pettymykseen saakka. AUKUS eli USAn Britannian ja Australian liitto Kiinaa vastaan on vienyt kuitenkin helmikuussa tehtyyn Putinin ja Xin yhteisjulkilausumaan Naton laajenemista ja AUKUSia vastaan. Eli Kiina tukee nyt Venäjää aktiivisesti Naton laajenemista vastaan ja Venäjä Kiinaa AUKUSin heikentämiseksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#4

Kannattaako Kiinan menettää monta miljardia potentiaalista asiakasta jonkun pikkuVenäjän vuoksi?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pekka Kauppala dosentti
#7

Kiinan strategiana on selvästi antaa Venäjän toimia natovastaisena radikalinskina ja korjata sitten hedelmät vaarantamatta itse mitään. Sen pehmeän tuen vuoksi Venäjälle se tuskin menettää mitään asiakkaita, ei edes Naton ytimessä. Siellä on sama dilemma kuin Venäjällä: jos kauppasuhteet Venäjälle (vastaavasti kuin länteen) pilataan, ei ole yhtään varaa kiukutella Kiinalle…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pekka Kauppala dosentti
#5

Juuri huomasin, että Kiina ilmoittaa myös virallisesti lähtevänsä välittämään rauhaa
https://www.spiegel.de/ausland/russland-ukraine-krieg-flucht-aus-sumy-verwirrung-um-polen-kampfjets-das-geschah-in-der-nacht-zu-mittwoch-a-7977d7d9-67f0-4bab-a767-d7759cbc2202
Ukrainalle tämä ei ole huono uutinen, sillä sen suhteet Kiinaan ovat hyvät ja Kiinalla varmasti riittää omasta puolestaan Ukrainan siirtyminen puolueettomaksi. Suurvenäläiset päämäärät eivät sitä innosta -voisivat käydä tulevaisuudessa vaarallisiksi- ja Kiinan ääntä ei Venäjällä nyt ole varaa jättää kuuntelematta. Vain Kiina voi torjua Venäjän talousromahduksen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000