Perussuomalaiset

Pekka Kauppala

Sotapyörä pyörii Kaakkois-Euroopassa – mitä tehdä Suomessa?

Vuonna 1994 Tshetshenian presidentti Dzhohar Dudajev, eräänlainen tshetsheenien Mannerheim, selitti tummien pilvien kerääntyessä hänen vuoristotasavaltansa ylle lähipiirilleen, että ei tässä mitään tosi hätää ole. ’Minä tunnen venäläiset, eivät he niin hulluja ole että hyökkäisivät tänne’. Valitettavasti kokenut neuvostokenraali, joka oli johtanut Tarton sotilaslentokenttää ja ystävystynyt monien virolaisten kanssa erehtyi. He olivat niin hulluja että hyökkäsivät ja saivat aikaan seitsemän vuoden loputtoman kalliin ja kuluttavan kaaoksen Kaukasukselle säteilemään Venäjälle.

Eikä tämä ole venäläisten erikoisuus, ei edes massamurhien suurmestari Stalin voinut uskoa 1941, että uutiset joukkojenkeskityksistä merkitsisivät Hitlerin oikeaa hyökkäyshanketta, eihän nyt rationaalinen poliitikko järjestä itseään kahden rintaman suurvaltasotiin… Mutta järjestihän sittenkin, vaikka tulokseksi tuli rationaalisesti odotettava, eli Natsi-Saksan täydellinen tuho.

Eikä viime viikkoina Ukrainan johdossa, eikä omassa tutkijankammiossani, otettu kunnolla vakavasti vain tavanomaiselta säikyttelymanööverilta ulkonaisesti näyttävää sekavaa joukkojensijoittelua pitkälle rajalle. Onhan niin lännessä kuin idässä jo vuosia innostuttu jättimäisiin, äkkiä kasaanpantaviin ’sotaharjoituksiin’ tyytymättömyydenilmaisuna siitä tai tuosta. Varoituksetkin kun vielä tulivat mahdollisimman puolueellisilta tahoilta aivan väärien päivämäärien kera. Ukrainan presidentti Zelensky julisti osittaisen liikekannallepanon vasta keskiviikkona, päivää ennen hyökkäystä ja täysliikekannallepanon vasta sen jo vyöryessä.

Venäjälle ei suuruudenhullu yritys alistaa vanhanaikaisella tankkien hurraa-rynnistyksellä aivan liian iso ja liian syvästi vastentahtoinen maa, lupaa mitään muuta kuin tulevia kriisejä ja järistyksiä. Syvän symbolisesti valloitettiin ensimmäiseksi Tshernobylin säteilevä ydinvoimalaraunio. Viimeisetkin henkiset liimat sitoa Venäjä ja Ukraina yhteen repesivät saman tien lopullisesti.

Mutta tämä kansakunnan lopullinen kirkastuminen ei tietenkään ole mikään lohtu ukrainalaisille, jotka joutuvat varautumaan synkkiin vuosiin maailmanpolitiikan hehkuvassa ytimessä ainoana ystävänään omat sotavoimansa. Talouspakotteet eivät niissä auta sitä yhtään. Ja USAn sotilaallisen puuttumisen asioihin on Biden jo aiemmin tyrmännyt. Kahdeksanvuotinen sitkeä Naton jäsenyyden kärttäminen ei ole tuonut puolueettomuudesta luopuneelle Ukrainalle muuta kuin Venäjän vihat päälle. Aseita myydään jopa keskeisten Nato-maiden puolelta sille todella kitsaasti –vieläpä sodan jo alettuakin.

Selvää on, että Venäjän äkillisen innostuksen takana sotilaalliseen suurseikkailuun, jota se vältteli 2014 kuin ruttoa, on jonkun uuden mielialoja juovuttavan kummisedän saanti. Se voi olla vain Kiina, jolla on toki varoja kevyesti neutralisoida pakotteet. Huomattakoon myös mielenkiintoinen seikka, että tosiaan vaikuttaa siltä, että Putin on odotellut olympialaisten loppumista, ennen kuin lähti finaaliinsa. Mutta mitä Venäjää omien intressiensä puolesta kiinnostaisi Kiinan olympialaisten imago? Mutta jos hetki on valittu sen sopivuuden pohjalta Kiinalle, on sen täytynyt olla mukana mitä läheisimmässä suunnittelussa.

Ei ole vaikea ymmärtää, että tätä esimerkkiä ei kannata Suomen toistaa: Naton jäsenhakemus Venäjän naapurina toimisi takuuvarmasti karhun paikallekutsujana, ja aikayksikköjä nopeammin kuin Nato pystyisi tekemään päätöstä jäsenyyden hyväksymisestä. Puheessaan hyökkäyksen torventöräytyksenä Putin nimesi perusteluksi sille juuri Naton jatkuvan laajentumisen ja Naton itse ”pelkäksi Amerikan ulkopolitiikan instrumentiksi”. Näissä oloissa jokainen uusi liittyminen Natoon olisi Putinin katkera arvovaltatappio, jota jo sen vuoksi itsessään ei siedettäisi.

Mitä Suomen sen sijaan kannattaa tehdä, on jatkaa normaalia elämäänsä. Jokainen tietää, että vaarallisiin ja epävakaisiin tyyppeihin törmätessä on viisasta jatkaa rauhallisesti ja hermostumatta sitä, mitä oli tekemässä.

Ja vastaavasti puolustussodan on pystyttävä toimimaan täysipainoisesti yksinäisyyden oloissa, kuluista riippumatta. On pidettävä tarkasti huolta, että armeijassa on kaikki kunnossa, valmiudessa ja käyttökelpoisena myös silloin, kun lisäosia, tiedustelutietoja jne. ei ole saatavissa keneltäkään ja liikekannallepanot toteutetaan erikoisnopeasti.

Tämä myös riittää, sillä tavalla tai toisella pitkäaikaiseksi jäävä Ukraina-seikkailu näyttää, että Venäjä muine konflikteineen tuskin koskaan pystyy keskittymään toimintaan vain Suomea vastaan. Kaakkois-Euroopassa ei tule olemaan pitkään rauhallista. Kunnon tappeluitten keskellä intokin uusien sellaisten hankkimiseen usein koviltakin kundeilta kummasti kylmenee.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


21 kommenttia
Lasse Hietanen
Iloinen
#1

HEI. KIITOS PEKKAKIN. KYLLÄ VAAN SE: ISÄN SANA TUNTUU PITÄVÄN PAIKKANSA, ETTÄ TANKKIENSULATUS, PITÄISI, NIIN KIRPAISEVAN VAIKEAA, KUIN ❤️ 🦊 SE ONKIN SIRPINTERIKSI, PITÄISI, VAIN VÄÄJÄÄMÄTTÄ ALOITTAA, ETTÄ KIRJOITUKSET KÄVISIVÄT TOTEEN. SILLÄ NÄITTENHÄN TE, ETTÄ RAIJA TOIVIAINEN, EI SAANUT VIELÄ RAAMATTUJA POLTETTUA, KUN MINÄ:TAIVAAN 👼 ❤️ ISÄ: NE KÄDELLÄNI VARJELIN. EI ODOTETA PIDEMPÄÄN, ASIOIDEN VÄÄRÄÄNSUUNTAAN MENEMISTÄ, VAAN PERUSTETAAN SUOMEEN:KRISTOKRATIA HALLITUSMUOTO, JOSSA YLIN VALTA ON ❤️ JEESUKSELLA KRISTUKSELLA. KIITOS. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Iloinen
#2

Ei väellä eikä Voimalla , vaan minun Hengelläni sanoo : Herra Sebaot !!! Tässä ei ole kysymys Naton voimista !?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#3

Aha se on sitten Pekkakin jo tullut siihen tulokseen,että Putin vartosi Olympialaisten yli ennenkö toteutti hyökkäyssuunnitelmansa.Tämä oli kyllä monella tiedossa jo ennalta,että hyökkäys tulee vääjäämättömästi tapahtumaan.Vaikkakin USA:n ennustukset hyökkäysajankohdasta eivät ihan osuneet nappiin.Mutta minä olin yksi joka jo yhdessä edellisessä blogissa kommentoin,että vartoilkaas nyt vaan.Ja varatkaa hyvää syötävää ja juotavaa,eiköhän se Teatterin loppunäytös sieltä tule.Ensiviikon alkupuoliskolla,kun Olympialaiset on ohi.Ja tulihan se sieltä viikon puolivälissä.No nyt varmasti moni on sitä mieltä että on hyvä olla jälkiviisas.Mutta lukekekaa Pekan edellisestä blogista kommenttini.Venäjän sota/suuruudenhullua”Putikkaa”kyllä pystyy tällaisissa asioissa lukemaan ennalta.Vaikka ei kaikkia hänen ajatuksiaan ja suunnitelmiaan tietäisikään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pekka Kauppala dosentti
Iloinen
#6

Onneksi olkoon vaan nimettömälle onnistujalle! Ja kukas kissan hännän nostaa ellei kissa itse!
Mikään ei ole niin vaikeaa kuin ennustaminen, paitsi tulevaisuuden ennustaminen, sanotaan. Jos uskaltaa ryhtyä siihen, niin tulee parhaassakin tapauksessa ainakin yhtä paljon epäonnistumisia kuin onnistumisia -kehnoltahan sitten kaikki menee pieleen.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#7

Kyse ei ole mistään kissan hännän nostamisesta.Siinä ei nyt kovinkaan paljon ajattelukykyä tarvita,kun tuon pystyy päättelemään.Mutta sinähän itse kokoajan hoit vaan Suurvaltateatterin uusista näytöksistä.Ja olit sitä mieltä että ei Venäjä hyökkää Ukrainaan.Sattuiko se nyt noin pahasti kun olitkin väärässä?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pekka Kauppala dosentti
#9

Tetteristahan tässä on koko ajan kysymys, mutta välillä sieltä pomppaa esiin yllättäen puolitotuuksiakin! Kivahan se olisi olla aina oikeassa, mutta ei se hassummalta tunnu olla ollut samassa vuotavassa veneessä Ukrainan presidentin kanssa!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön vihainen mutta ei sinulle vaan Venäjälle
#12

No helskuta Pekka!Jos noi on?Niin laittakaa se tappi paikalleen Zelenskyn kanssa,ettei paatti uppoa.Ei vaiskaan tämä on kyllä vähän,eikä ihan vähänkään karkeata huumoria.Nyt on kyllä todella surullinen olo ja sympatiat Ukrainan kansan puolella.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#10

HEI. KIITOS NIMETÖN VIHAINENKIN. HYVINHÄN PEKKA ASIAANSUHTAUTUI, SINÄHÄN SIINÄ TULIT VIHAA TÄYTEEN. MUISTITKO RUKOILLA JEESUSTA? KIITOS. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#13

Joka ilta nukkumaanmennessä luen itsekseni Isä meidän rukouksen.Tulkoon se nyt tässä kerrottua.Mutta en siitä yhtenään hoe,enkä huutele kenenkään blogeissa.Olen aikanaan saanut kristillisen kasvatuksen,ja kuulun EV:Lut kirkoon edelleenkin.Ja kyllä se oma uskomus on elämässä ollut jo yli 70 vuoden ajan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#8

Entä jos Putin saa päännouseman, että Baltiaan hyökkäys on liian suuri riski, joten mennäänpä Suomeen?
Tämä loputon kyyristely ja Nato-optioilla pelaaminen ei ole järkevää. Päätös kyllä tai ei ja mitä ne merkitsevät on syytä tehdä pikaisesti. Varsinkin jos venäläiset onnistuvat Ukrainen miehittämisessä, edes osittain. Menestys lisää ruokahalua.
Vuoteen 2014 asti suhtauduin Natoon liittymiseen varauksellisesti. Senjälkeen on usko sen tarpeellisuudesta vain lisääntynyt. Nöyristely, Putinin ja muun veväjän johdon mielistely on tullut tiensä päähän. Jos nykyinen johto jatkaa on vain ajan kysymys, kun meitä ryhdytään ”valistamaan”. Nythän sitä tosin jo tekee Venäjän ulkoministeriön tiedottaja, eikä takuulla omasta päästään.
Suurin riski on, että Ruotsi tekee hakemuksen ja me keskustelemme ja keskustelemme.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lopen kyllästynyt vatuloimiseen
#11

Nimetön hämmentynyt!Olet ihan samoilla linjoilla minun kanssani.On kyllä ihme vatulointia nämä meidän päättäjien touhut.Aina vaan hoetaan että suomi pitää itsellään mahdollisuuden hakea Nato jäsenyyttä.Mutta sen aika ei ole nyt.Herää kysymys koska sen aika sitten on?Jollei nyt?Sittenkö kun tankit,tykit,ym, on Vaalimaalla ja pitkin itärajaa.Eikö päättäjiltä löydy rohkeutta?Onko Putinin Venäjä uhkaillut kulissien takana?Eikö kansalle kerrota kaikkea?Paljon herää kysymyksiä?”Tarttis varmaan tehrä jotain”?Ettei meitä yllätetä housut kintuissa niinkuin 1939!!!!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Pekka Kauppala dosentti
#14

Yllätetäänkö meidät hakemuksen käsittelyaikana housut kintuissa? Tuollaista käsitellään vähintään kuukausia, ehkä vuosia, mahdollisesti ikuisesti, kuten Ukrainan hakemusta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#15

On päivän selvää että Suomi saa samanlaisen kurin palautuksen kuin Ukraina jos Nato höpötys ei lopu nyt heti !!!!
VENÄJÄ ON VAROITTANUT KOLMESTI SUOMEA SAMASTA ASIASTA KOLMELLA ERI SUULLA 25.2 VIIMMEKSI !!!

NATO HÖPÖTYS PITÄÄ LOPPUA MUUTEN SUOMI TUHOTAAN LÄHIAIKOINA !
Sanoohan sen järkikin !

Kurinpalautus tulee nopeasti ! sitä ei sen jälkeen tule kun ”Jos olisimme Nato maa”
Mutta kun emme ole emmekä ehdi enään… se juna meni jo !!! turha haikailla sen perään johon ei enään ehdi.
Haikailusta seuraa vaan tämän maan tuho !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#4

HEI. KIITOS NIMETÖN TYYTYVÄINENKIN. KIVA, KUN LUET ISÄMEIDÄN. SE ON ❤️ KANTANUT MEITÄ, JA SUOMEENMAATA. KYLLÄ MEITÄ ON ❤️ USEITA RUKOILIJOITA, KETKÄ RUKOILEMME JEESUSTA KRISTUSTA, JA SIKSIHÄN NÄMÄ SUOMEN ASIAT OVAT NÄIN HYVIN ❤️ ETTÄ PÄIVIKIN PÄÄSI RAIJAN KYNSISTÄ, KUIN ❤️ 🦊 KOIRA VERÄJÄSTÄ. TÄNNE TULI SUOMEEN, TUO JEESUSUSKO 1222 VUOTTA SITTEN MUTTA NE ESIVANHEMPAMME, KUITENKIN, PELOISSAAN PERUSTIVAT ENEMMÄN USKON PERKELEHEKIVALLALLE, KUIN ❤️ JEESUKSELLE: SIKSIHÄN TUO PETTERI ORPOKIN TUPPAA SEKOILEMAAN, NOIDEN ÄÄNESTYSTENSÄ KANSSA. NUO NETTIPOLIISITKIN TUNTUVAT OLEVAN, KUIN ❤️ PYHÄKOULUAKÄYMÄTTÖMÄT KATUPOJAT: KETKÄ OVAT NUORUUDESSAAN, KOLUNNEET KAIKKI KAUPUNKIEN KATUOJAT: MIKÄLI KOMMENTISSA ON ❤️ YKSIKIN HENGELLINEN SANA:HÄNELLE TULEE HELPOSTI TUNNE, ETTÄ SE ON ❤️ KOPIO EDELLISESTÄ KIRJOITUKSESTA. KIITOS. SIUNATEN, LASSE HIETANEN.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lopen kyllästynyt vatuloimiseen
#5

Tuossapa Pekka! hyvä kysymys.Siinä on kyllä suuri vaara että housut kintuissa yllätetään.Mikäli hakemus tehdään julkisesti?Ja jos se tehdään salassa?Niin aina joku jo Natossa oleva jäsenvaltio voi vuotaa tiedon Venäjälle,esim,Turkki.Kaikkein parasvaihtoehto olisi,että Nato,ja ehkä EU:kin lähettäisi Suomeen ja Ruotsiin nopeantoiminnan ym, joukkoja,ja aseita.Jäsenyyshakemuksen käsittelyn ajaksi.Tai sitten Nato myöntäisi turvatakuut heti hakuprosessin alettua.Mutta aina on se vaara että hakemus tulee hylsynä takaisin.Mitäs sitten tehdään?Toivottavasti emme ole auttamattomasti taas kerran myöhässä?Näiden vatuloijien takia.Voi kun olisivat tajunneet viedä Suomen sotilasliittoon suojasään aikana!!!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000