Perussuomalaiset

Minna Reijonen

Mallen tarina - Kirjainten ja numeroiden sekamelskaako?

2 kommenttia

Suomalainen ja tavallinen elämä. Sellainen on Mallen arki. Herätä töihin, palata kotiin. Malle arvostaa selkeitä juttuja. Inhoaa byrokratiaa ja liian hienoa tekstiä. Mallen mielestä kielen on oltava sellaista, että sitä ihminen ymmärtää.
Tänään on tarkoitus käydä asioilla. Kännykkä ja kopiokone ostettava. Autoa ja terveyspuolta huollettava.
Kotoa lähtiessä tuli vastaan auto, jossa oli tunnus LV ja AWD. Sen perässä ajeli auto SK tunnuksella. Tankatessa piti muistaa, valitsenko 95E10 vai 98E5.
Eihän siihen matkatessa kauaa mennyt, kun kojelautaan syttyi ABS ja SRS sekä AC-merkkivalot. Huollon jälkeen Malle kiiruhtaa ostamaan elektroniikka.
Haluatteko A3 vai A4, vai kiinnostaako 3D? Kysyi myyjä tulostimesta. Malle muisti, että HDMI-kaapeli on ostettava kotiin. Ehkä itselle uusi DVD tai CD?
Puhelinsysteemien myyjä kysyi, laitetaanko 3G, 4G vai olisiko se jo 5G:n aika. Puhelimesta testatessa radiotoimintoa kuuluivat uutiset. Tunnuttiin puhuvan G8, vai oliko se sittenkin G7- maiden asioita. Uutisoitiin myös Suomen C21 kaupungeista. Malle kuunteli.
Tänään piti kysyä kokeiden tulokset puhelimella hoitajalta. Mitä kertoo GFR ja CPR? Onko muuttunet HDL, LDL tai TSH? Entä ALAT ja ASAT?
Matkalla käynti apteekkiin. Malle mietti, ottaako B1, B6, B12 vai niitä kaikkia. Olikohan kotona vielä E, C tai D2-vitamiinia, muisteli Malle. Taidan ostaa vielä BB-voidetta UV-suojalla.
Puhelin soi. Serkku soitti. Keskustelussa mainittiin ADHD ja BMI-laskuri.
ALE luki viereisen kaupan ikkunamainoksessa. Jos ostaisi vielä pari paitaa. Myyjä kyseli, olisiko koko S, M, L vai XL.
Ymmärsikö Malle kaikki kirjainten ja numeroiden yhdistelmät? Ehkä ymmärsi, ehkä ei ihan.
Ymmärrettävä kieli on tärkeää. On kirjainnumeroyhdistelmiä, joista ei ihan aina käy ilmi mitä ne ovat tai mistä kertovat.
Virkakieli ja uutiset sekä kokousasialistat pitäisi olla selkeää ja ymmärrettävää kieltä. Joskus voi tuntua, että asioita kerrotaan esityslistoissa varsin puuduttavan pitkissä lauseissa. Ehkä Suomessa siinä selkeydessä olisi parannettavaa.
Selkeys ja ymmärrettävyys ovat tärkeitä. Turhaa byrokratiaa tulisi välttää.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
#1

Itse arvelen, että (kirjaimilla) kirjoitettava kieli häviää seuraavan sadan vuoden aikana. Tilalle tulee universaali symbolikieli. Eräänlainen Maya-kirjoitus. Tätä symbolikieltä käyttävät ja kehittävät jo nyt globaalit kännykkäfirmat, joiden ostajista suurin osa ei osaa englantia, tuskin lukeakaan: Kännyköiden ja tietokoneiden työpöydällä ei juuri kirjoitusta näe vain universaaleja symboleja.

Universaalin kirjoituskielen rinnalle tulee aristokraattien kirjoitus. Sitä ei opeteta eikä tarvitsekaan opettaa tavalliselle rahvaalle. Sitä käyttävät vain hallitsija (valtion salatut valtarakenteet), virkamiehet ja eliitti; eliittikin paljolti tulkkien (asianajajien) välityksellä.


Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#2

Firmojen logot ovat osa symbolikirjoituksen alkeiskurssia. Googlen hakusivulla oleva vuodenajan ja kulttuurialueen mukaan vaihtuva logo on avain tulevaisuuden symbolikieleen. Emme vain vielä ole löytäneet siihen sopivaa lukkoa.

Olisihan se hyvä, jos kansakin ymmärtäisi eliitin kirjoitusta ja vielä parempi, jos vielä ymmärtäisi tuon kirjoituksen taakse kätketyt salaiset viestit. Mutta ihminen ei muutu eikä historian pyörää ei voi pysäyttää. Samat motiivit ohjaavat ihmistä tänä päivänä kuin ohjasivat Maya-aikana. Samanlainen luokkayhteiskunta meillä on tässä ja nyt kuin oli silloin, oli maaorjuuden aikana. Kaikissa yhteiskunnissa ihmiset jakaantuvat luokkiin ja käyttävät toinen toistaan hyväksi sen minkä kerkeävät.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000