Perussuomalaiset

Markku Saarikangas

Yritysten sukupolvenvaihdokset

Uudet työpaikat tulevat syntymään pääsääntöisesti PKT-yrityksiin. Niiden toimintaedellytykset ja – ympäristön toimivuus on varmistettava ja luotava sellaiseksi että ihmiset haluavat ja uskaltavat aloittaa yritystoiminnan.

Yksi tärkeimmistä korjattavista asioista listallani on yritysten sukupolvenvaihdokset ja niihin liittyvä verokohtelu.

Suomessa on noin 74.000 yritystä (Suomen yrittäjät, omistajanvaihdosbarometri 2012) joissa yrittäjät ovat 55-74 vuotiaita. Näissä yrityksissä työskentelee yli 200.000 henkilöä ja ne maksavat kunnallis- ja valtionveroa n. 1.5 miljardia euroa vuosittain. Sukupolvenvaihdos tulee niissä ajankohtaiseksi lähivuosina. Valtaosa näistä yrityksistä on vakavaraisia sekä elinvoimaisia ja toimivat vakaassa markkinassa.

Sukupolvenvaihdos

Yrittäjän luopuessa yrityksestään on hänellä kolme vaihtoehtoa. Myydä yritys ulkopuolisille, lopettaa se tai siirtää se lapsilleen ja/tai lapsenlapsilleen.

Myynnissä ostajana on usein kilpailija joka karsii päällekkäisyydet ja vähentää työntekijöitä. Lopettaminen on aina yhteiskunnan kannalta huonoin vaihtoehto, koska usein ei korvaavaa yritystä löydy.

Ylivoimaisesti paras vaihtoehto on sukupolvenvaihdos. Lapset tuntevat jo yrityksen, ovat usein olleet siinä töissä jo pitkään. Lisäksi perhe- ja pienyritykset ovat hyvin uskollisia toimintapaikkakunnalleen. Ongelma on usein miten kaupan/perinnön rahoittaminen! Verokohtelu on niin ankara, ettei jatkajilla ole mahdollisuuksia ottaa yritystä haltuun. Jotta tätä yritys- ja työpaikkamäärää ei vaaranneta, on Suomessa siirryttävä pikaisesti malliin (kuten Ruotsissa jo on!), että sukupolvenvaihdokset ovat verovapaita rintaperillisille (=lapset ja lastenlapset) edellyttäen että yritystä ei myydä viiteen vuoteen luovutuksesta. Tämän jälkeen jos yritys myydään maksaa myyjä normaalit verot myyntivoitosta. Mikäli taas yritys myydään ennen viiden vuoden ”karenssiajan” päättymistä myyjä maksaa myös perintöveron normaalisti.

Lisäperusteluja

Lapsilla on yrityksestä vankkaa ja syvää tietoa ja usein vahva tunneside yhtiöön ja sen työntekijöihin sekä asiakkaisiin.

Veron poisto helpottaisi sekä parantaisi sukupolvenvaihdoksia ja niiden onnistumisia koska voitaisiin tehdä pitemmällä aikajänteellä ja paremmin suunniteltuina. Nykymallissa valtaosa energiasta ja ajasta menee tarvittavan rahoituksen löytämiseen joilla verot ja kauppa maksetaan!

Perheyritykset myös ovat erittäin sitoutuneita kotiseutuunsa ja yhteisöönsä. He antavat myös kasvot yritykselleen eivätkä elä kvartaalien mukaan. PKT yrittäjille tarkasteltava ajan jakso on vähintään 2-3 vuotta, toiminnanjänne 25 – 30 vuotta. Myös investoinnit tehdään harkiten ja pitkäajan tavoitteisiin sopiviksi.

Markku Saarikangas

Kansanedustajaehdokas,

PS – Helsinki

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
mummi
#1

Todellakin.Toivon että saat kansan luottamuksen ja tulet valituksi eduskuntaan.Potentiaalista porukkaa viruu luottotiedottomien rekisterissä.Täysin käyttökelvottomana.Kaikki on tässä maassa tehty niin sairaan vaikeaksi.Hyvä kirjoitus.On myös nämä -90 luvun laman velalliset.Kun myös nämä ulosoton potilaat.Eikä kaikki ole pikavippien kurjistamia.Siinä olis pitkälti sarkaa.Järjetöntä rahastamista kuluilla ja koroilla.Jos ei liki laitontakin.Mutta kun on valtion piinama instanssi niin häviäjäksi jäät.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Peppu Betålår
Iloinen
#2

Olen itsekin sitä mieltä, että muutosta perintöveroon pitäisi tulla.
Itse olisin miettinyt, että onko semmoinen systeemi mahdollinen, että menot saisi vähentää perintöverosta.

Idea olisi periaatteessa siinä, että aina, kun tulee sukupolven vaihdos, niin firma joutuu lisäämään kulutustaan sen verran, että saadaan perintövero nollattua.

Mutta ei ole sen verran kokemusta minulla näissä asioissa, ettäkö pystyisin sanomaan minkälaisia porsaanreikiä tässä on.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000