Perussuomalaiset

Lauri Heikkilä

Omaishoitaja on kunnalleen lottovoitto

Perussuomalainen valtuustoryhmä jätti Marttilassa kunnanvaltuuston kokouksessa 13.12.-18 seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen:

Auranmaalla, myös Marttilassa, väestö vanhenee ja omaishoidon tarve lisääntyy. Nykyisin Suomessa on vallalla suuntaus, että vanhuksia pyritään hoitamaan kotonaan mahdollisimman pitkään. Sama koskee myös perheessä asuvia vammaisia ikään katsomatta. Monesti omaishoito on ainut ratkaisu millä omaiselle pystytään järjestämään riittävä huolenpito kotioloissa.

Omaishoito on inhimillinen ja usein sekä hoidettavan että hoitajan ensisijainen toive. Yhteiskunta kuitenkin tukee erittäin kitsaasti omaishoitajia. Marttilassa alimmassa palkkioluokassa hoitopalkkio on 453 €/kk ja ylemmässä palkkioluokassa palkkio on 754 €/kk, kun omainen tarvitsee ympärivuorokautisesti runsaasti hoitoa, huolenpitoa, ohjausta ja/tai valvontaa ja apua useissa henkilökohtaisissa päivittäisissä toiminnoissa, esim. WC-käynneissä, peseytymisessä, pukeutumisessa ja ruokailussa eikä häntä voi jättää yksin. Omaishoitajan palkkiosta maksetaan vero.

Laitoshoidon ja palveluasumisen kustannukset vaihtelevat palvelutarpeen mukaan, mutta keskimääräiset kustannukset maassamme ovat 2500 – 15000 euroa kuukaudessa. Kunnat ovat saaneet tänä vuonna 90 miljoonaa euroa ylimääräistä kehittämisrahaa perhe- ja peruspalveluministerin kertoman mukaan. Omaishoidossa työskentelevät ja järjestöjen edustajat kyselevät, missä rahat ovat ja mitä niillä tehdään. Omaishoito tarvitsee rahansa.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä ehdottaa, että Marttilassa otetaan käyttöön omaishoitajien arvostusraha, jota myönnetään vuosittain 250 € yli kuukauden vuodessa omaishoitosopimuksella omaistaan hoitaneelle ja 500 € vuodessa omaistaan vuoden aikana yli puoli vuotta hoitaneelle. Esitämme tätä kunnanhallitukselle ja sosiaalilautakunnalle valmisteltavaksi ja lisätalousarvion avulla toteutettavaksi jo vuonna 2019.

Marttilan Perussuomalainen valtuustoryhmä
Lauri Heikkilä ja Kimmo Kylämäki

Kommenttina voin tähän todeta, että nyt hallituspuolueiden haparoidessa ja rämpiessä soten ja maakuntauudistuksen kanssa on kunnanvaltuustoissa syytä miettiä tarkkaan, että miten voidaan tukea kuntien vähävaraisia ja huolenpitoa tarvitsevia. Näyttää siltä, että sote-soppaa riittää vatkattavaksi vielä vaalien jälkeenkin. Taidetaan kohta aloittaa taas koko sirkus alusta. Tosin terveydenhuollossa julkisella puolella ovat virkamiehet ja alan ammattilaiset onnistuneet jo yhdessä tekemään joitakin toimintaa parantavia uudistuksia.

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Tyytyväinen
#1

Omaishoidon aliarvostaminen on tarkoituksellisesti kirjoitettu säädöksiin. Kyse on siitä, että hoitobisneksen työpaikat pysyvät ”järjestäytyneen” työvoiman hallussa.

Miten sitten muuttaa järjestelmää?
— Taikasana on HOITOVASTUU. Nyt kunta väittää olevansa vastuussa vammaisen, ja itse asiassa jokaisen kuntalaisen, hoidosta. Siis hoitoon tarvittava raha kuuluu kunnalle ja se pitää jakaa poliittisesti oikein.
— Jos hoitovastuu olisi henkilöllä itsellään tai hänen omaisellaan, olisi seurauksena, että hoitoraha annettaisiin omaiselle, joka sitten harkintansa mukaan ostaisi hoidon tai osan siitä joltain laitokselta ja muilta osin hoitaisi henkilön itse.

HOITO. Mistähän lienee kielenkäyttöön pesiytynyt sana hoito?
— Ei vanhuus ole sairaus.
— Ei vammaisuus ole sairaus.
Miksi kuitenkin vanhuksia ja vammaisia ”pitää hoitaa”?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lauri Heikkilä erikoistutkija, FT
Tyytyväinen
#2

Liekö hoito-sana tullut tuosta mainitsemastasi järjestetystä kunnallisesta hoitovastuusta, jossa on yleisesti käytetty hoitolaitoksia ja kun omainen huolehtii, niin se on sitten omaishoito.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000