Eläkeläiset
Pienituloisia eläkeläisiä kiusataan
Tällä hallituskaudella saatiin kansaneläke- ja työeläkkeisiin oikein 0,4 prosentin laskennallinen indeksikorotus luvatun 1,4 tilalle. Tässä ei ole hurraamista, varsinkin kun eläkeindeksi on ollut jo hetken jäädytettynä. Vaikka indeksikorotus olisi suunnitellusti ja täysimääräisesti tehty, osallistuvat eläkeläiset valtiontalouden sopeuttamiseen muita tuloryhmiä enemmän. Heiltä puuttuu vähennysoikeuksia esim. työtulovähennys. Kehyspäätöksissä tulleet sähkön, kiinteistöverojen ja liikkumisen veronkorotukset tulevat automaattisesti sekä sairaanhoidon korvausten leikkaukset. Myöhemmin, kun palataan täysimääräisiin indeksitarkistuksiin, on eläkkeen euromääräinen summa tietenkin pienempi kuin se, jolle indeksitarkistus nyt lasketaan. Näin vaikutukset jäävät pysyviksi.
Eläkkeiden indeksikorotuksen leikkaus on tarpeeton, kohtuuton ja turha ja se ei hyödytä valtiontaloutta. Hallituksen kehysriihessä tehty päätös leikata eläkkeiden indeksitarkistus 0,4 prosenttiin on pienituloisten eläkeläisten kiusaamista. Eläkkeistä suurin osa, noin 90 prosenttia, on työsuhteessa karttuneita työeläkkeitä. Niistä suurimman osan maksaa yksityiset työeläkeyhtiöt. Näihin liittyvät indeksikorotukset maksaa samat eläkeyhtiöt eli leikkaamisella ei ole valtiontalouden kannalta mitään merkitystä. Leikkaamisen taloudellinen hyöty menee eläkeyhtiöille, jotka maksavat valtavia etuja johtajilleen. Kuka on työllään maksanut nämä eläkerahat, sitä sopii miettiä.
Leikkauksen pysyvät vaikutukset
Eläketurvakeskuksen mukaan vuonna 2013 Suomessa oli työeläkeläisiä yli 1,4 miljoonaa, eli noin 25 prosenttia koko väestöstä. Keskimääräinen eläke oli 1549 euroa kuukaudessa. Meillä on noin 1 milj. ihmistä, joiden tulot ovat alle 1000 euroa/kuukaudessa. Tähän mahtuu eläkeläisiäkin.
Suurin osa eläkeläisistä on työeläkeläisiä, jotka saavat eläkkeensä työeläkeyhtiöiden kautta niin, että osa tulee suoraan palkoista maksettavista eläkemaksuista ja osa eläkerahastojen tuotoista. Eläkevarallisuus eläkeyhtiöissä on nyt noin 163 miljardia euroa eli noin kolme kertaa valtion budjetin verran.
Työeläkkeet eivät miltään osalta tule valtion budjetista, joten on suorastaan kummallista, että hallitus oli leikkaamassa eläkeindeksistä. Käytössä oleva 20/80-indeksi on jo lähes 20 vuotta aiheuttanut sen, että eläkkeet ovat jääneet jopa 40 prosenttia palkkakehityksestä.
Työeläkkeen piti alkujaan olla 60 prosenttia kulloisestakin palkasta. Eläkeläisten ostovoiman laskiessa laskevat myös kuntien verotulot.
Maarit Markkula
agronomi, opettaja
Köyliö (Ps)
eduskuntavaaliehdokas
Tekstin aiheet:
Täyttä asiaa Maarit.Millä keinolla tämän vääryden saa korjattua.Kaikki yhteiskunnan voimavarat on valjastettu tukemaan ”kaikki mulle heti nuorison bilettämistä. Me vanhat ikäluokat teimme töitä 23 vuotiaiksi ilman eläkekertymää-elätimme lapset ilman päivähoito-oikeutta,siis valtion subventoimaa.Miksi valtio pettää meidät.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Valta-osa nyky eläkeläisistä on myös joutunut,tai saanut kantaa suuren vastuun omista vanhemmistaan(sotien vammauttamista).Myös sisaruksista(nuoremmista).Ilman,että valtio olisi ojentanut auttavaa kättänsä.Nyt sama valtio kavaltaa minulta aikanaan luvatut eläketulot,jotka yksityinen työnantajani sekä minä olemme maksaneet. Lupaus oli n,60%palkasta.Miksi valtio puuttuu yksityisten työntekijöiden pieniin eläkkeisiin indeksileikkauksilla .Siis yksityisellä työnatajalla töissä olleella.Tämä eläkeasia on aina huomioitu palkassa,nyt kun se kongretisoituu VALTIO tulee ryöstää eläkkeenitselleen
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Voisiko joku valistunut kansalainen viedä tämän työeläkeläisten epäinhimillisen kohtelun=varkaus,EU:tuomioistuimeen.Yksityisalojen eläkkeet ei pitäisi olla valtion virkamiesten tai ministerien oikkujen varassa,kuten nykyään on käytäntö.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti