Perussuomalaiset

Maarit Markkula

Eläkeläiset

Pienituloisia eläkeläisiä kiusataan

Tällä hallituskaudella saatiin kansaneläke- ja työeläkkeisiin oikein 0,4 prosentin laskennallinen indeksikorotus luvatun 1,4 tilalle.  Tässä ei ole hurraamista, varsinkin kun eläkeindeksi on ollut jo hetken jäädytettynä. Vaikka indeksikorotus olisi suunnitellusti ja täysimääräisesti tehty, osallistuvat eläkeläiset valtiontalouden sopeuttamiseen muita tuloryhmiä enemmän. Heiltä puuttuu vähennysoikeuksia esim. työtulovähennys. Kehyspäätöksissä tulleet sähkön, kiinteistöverojen ja liikkumisen veronkorotukset tulevat automaattisesti sekä sairaanhoidon korvausten leikkaukset.  Myöhemmin, kun palataan täysimääräisiin indeksitarkistuksiin, on eläkkeen euromääräinen summa tietenkin pienempi kuin se, jolle indeksitarkistus nyt lasketaan. Näin vaikutukset jäävät pysyviksi.

Eläkkeiden indeksikorotuksen leikkaus on tarpeeton, kohtuuton ja turha ja se ei hyödytä valtiontaloutta. Hallituksen kehysriihessä tehty päätös leikata eläkkeiden indeksitarkistus 0,4 prosenttiin on pienituloisten eläkeläisten kiusaamista. Eläkkeistä suurin osa, noin 90 prosenttia, on työsuhteessa karttuneita työeläkkeitä. Niistä suurimman osan maksaa yksityiset työeläkeyhtiöt. Näihin liittyvät indeksikorotukset maksaa samat eläkeyhtiöt eli leikkaamisella ei ole valtiontalouden kannalta mitään merkitystä. Leikkaamisen taloudellinen hyöty menee eläkeyhtiöille, jotka maksavat valtavia etuja johtajilleen. Kuka on työllään maksanut nämä eläkerahat, sitä sopii miettiä.

 

Leikkauksen pysyvät vaikutukset

Eläketurvakeskuksen mukaan vuonna 2013 Suomessa oli työeläkeläisiä yli 1,4 miljoonaa, eli noin 25 prosenttia koko väestöstä. Keskimääräinen eläke oli 1549 euroa kuukaudessa. Meillä on noin 1 milj. ihmistä, joiden tulot ovat alle 1000 euroa/kuukaudessa. Tähän mahtuu eläkeläisiäkin.

Suurin osa eläkeläisistä on työeläkeläisiä, jotka saavat eläkkeensä työeläkeyhtiöiden kautta niin, että osa tulee suoraan palkoista maksettavista eläkemaksuista ja osa eläkerahastojen tuotoista. Eläkevarallisuus eläkeyhtiöissä on nyt noin 163 miljardia euroa eli noin kolme kertaa valtion budjetin verran.

Työeläkkeet eivät miltään osalta tule valtion budjetista, joten on suorastaan kummallista, että hallitus oli leikkaamassa eläkeindeksistä. Käytössä oleva 20/80-indeksi on jo lähes 20 vuotta aiheuttanut sen, että eläkkeet ovat jääneet jopa 40 prosenttia palkkakehityksestä.

Työeläkkeen piti alkujaan olla 60 prosenttia kulloisestakin palkasta. Eläkeläisten ostovoiman laskiessa laskevat myös kuntien verotulot.

                                                                                                                    Maarit Markkula

                                                                                                                    agronomi, opettaja

                                                                                                                    Köyliö (Ps)

                                                                                                                                            eduskuntavaaliehdokas

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
Hämmentynyt
#1

Täyttä asiaa Maarit.Millä keinolla tämän vääryden saa korjattua.Kaikki yhteiskunnan voimavarat on valjastettu tukemaan ”kaikki mulle heti nuorison bilettämistä. Me vanhat ikäluokat teimme töitä 23 vuotiaiksi ilman eläkekertymää-elätimme lapset ilman päivähoito-oikeutta,siis valtion subventoimaa.Miksi valtio pettää meidät.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#2

Valta-osa nyky eläkeläisistä on myös joutunut,tai saanut kantaa suuren vastuun omista vanhemmistaan(sotien vammauttamista).Myös sisaruksista(nuoremmista).Ilman,että valtio olisi ojentanut auttavaa kättänsä.Nyt sama valtio kavaltaa minulta aikanaan luvatut eläketulot,jotka yksityinen työnantajani sekä minä olemme maksaneet. Lupaus oli n,60%palkasta.Miksi valtio puuttuu yksityisten työntekijöiden pieniin eläkkeisiin indeksileikkauksilla .Siis yksityisellä työnatajalla töissä olleella.Tämä eläkeasia on aina huomioitu palkassa,nyt kun se kongretisoituu VALTIO tulee ryöstää eläkkeenitselleen

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#3

Voisiko joku valistunut kansalainen viedä tämän työeläkeläisten epäinhimillisen kohtelun=varkaus,EU:tuomioistuimeen.Yksityisalojen eläkkeet ei pitäisi olla valtion virkamiesten tai ministerien oikkujen varassa,kuten nykyään on käytäntö.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000