Perussuomalaiset

Lulu Ranne

Kuntien yhtiöiden on toimittava avoimesti ja terveesti

Mielipidekirjoitus päivän polttavasta asiasta lähetetty Hämeen Sanomien mielipidepalstalle 30.1.2015. Paperijulkaisua odotellessa julkaistaan jo täällä.

Professori Olli Mäenpää, Hanna Kuusela ja Matti Ylönen kantavat aiheellisesti huolta kuntien omistamien yhtiöiden rahankäytöstä ja sulkeutuneisuudesta (Helsingin Sanomat 12.1 ja 30.1). Esimerkkejä avoimuutta ja demokratiaa vähentävistä kunnallisista yhtiöistä löytyy valitettavasti maamme joka kolkasta. Ne ovat usein sulkeutuneita kuin simpukat. Yhtiöt voivat ja myös salaavat veronmaksajilta osakeyhtiölakiin vedoten lähes mitä tahansa tietoa. Piiloon on viety mm yhtiöiden hankintoja ja niiden perusteluja, keskeisten henkilöiden rekrytointeja, hankkeiden valmistelua, lukuisia tärkeitä asiakirjoja sekä mahdollisia ja myös todettuja väärinkäytöksiä. Myös ammattitaidotonta ja vaikuttamatonta toimintaa on salattu osakeyhtiölain turvin. Veronmaksajat eivät siis pääse kunnolla seuraamaan millä perusteella, mihin ja miten yhteisiä rahoja yhtiöissä käytetään. Tähän pitäisi kuitenkin olla täysi oikeus.

Hämeenlinnassa on vuosien varrella paljastunut suurempia ja pienempiä epäkohtia yhtiöiden toiminnoista. Viimeisimpänä media on käsitellyt FiCi-Copy lahjusjupakkaa, johon liittyy useampi kaupungin yhtiö. Tätä ennen ovat pinnalle nousseet mm jo kuopattu Sosiaalikehitys Oy ja fuusioitunut Innopark (nykyisin Linnan Kehitys). Myös Sunny Car Centeriin liittyvät kaupungin kytkökset ovat herättäneet vähintäänkin ihmetystä.

Lakien ja kaupungin konserniohjeiden vastaiset tai laillisuuden rajamailla olevat toimintatavat on saatava kokonaan loppumaan. Veronmaksajilla on oikeus tietää, mitkä tahot ovat laiminlyöneet valvonnan, olleet tietoisia laiminlyönneistä ja huonoista hallinto- ja toimintatavoista ja ne hiljaisesti hyväksyneet tai olleet niihin puuttumatta. Valvonnan laiminlyönnit ja puutteet sekä esim väärinkäytöksistä vaikeneminen eivät kuulu vastuulliseen toimintaan ja demokratiaan. Asiatonta toimintaa ei tule enää painaa villaisella. On demokratian ja veronmaksajien kannalta välttämätöntä, että kaupungin yhtiöiden toimintaa ja rahankäyttöä arvioidaan puolueettomasti, avoimesti ja asiantuntevasti. Nykytilanteessa tulee myös selvittää useiden kaupungin yhtiön mennyttä toimintaa erillisin selvityksin. Löysässä hirressä roikkuville yhtiöille pitää saada joko synninpäästö tai ne tulee pistää kuriin.

Julkisomisteiset yhtiöt on saatettava koko valtakunnassa julkisuuslain piiriin. Tätä välttämätöntä muutosta odotellessa, voimme onneksi lähteä kunnissa oma-aloitteisesti avoimempaan suuntaan. Perussuomaiset ovat jo tehneet useita yhtiöiden toimintaan liittyviä aloitteita ja muutosesityksiä. Olemme vaatineet yhtiöiden toimintaan, rekrytointeihin ja rahakäyttöön enemmän avoimuutta, vaikuttavuutta ja ammattitaitoa. Viimeisin esimerkki oli valtuustoaloite kaupunkikonsernin rahaliikenteen avoimuudesta. Tähän asti todellista tukea yhtiöiden avoimuuden ja toiminnan laadun  lisäämiseksi ei kokoomus-sdp-leireistä ole juuri tullut. Päinvastoin.

Kaikkien puolueiden on tästä eteenpäin syytä ottaa julkisten yhtiöiden ongelmat ja avoimuudenpuute tosissaan. Kyse ei ole arvovaltakysymyksistä vaan demokratiasta ja veronmaksajien oikeuksista. 

Suomalaiset ansaitsevat parempaa. 

Lulu Ranne,

diplomi-insinööri,

eduskuntavaaliehdokas (PS)

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000