Perussuomalaiset

Kaj Granlund

Putinin trollit - tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta

12 kommenttia

Sain lahjaksi Jessikka Aron kirjoittaman kirjan ”Putinin trollit”. En tunne Jessikkaa, enkä ole liiemmin seurannut häntä koskevaa uutisointia mediassa, joten aloitin lukemisen melko puhtaalta pöydältä. Luin kirjan läpi ja päädyin lopulta siihen, että Bonnierin suuren journalistipalkinnon 2016 saanut kirjailija ansaitsee teoksestaan muutaman kommentin.

Lukeminen oli heti alkuun tyssätä Jessikkan näkemykseen sananvapaudesta, kun hän määrittelee ”tavallisen ihmisen perusoikeuksiin kuuluvan sananvapauden kirjan sivulla 16 näin:

”Se sisältää oikeuden vastaanottaa todellista tietoa!”

Tämä lausuma nosti minulla heti kourallisen ”vastakarvoja” kirjoittajaa kohtaan, koska se on yleensä yksipuolista tietoa tuottavan journalistin näkemys sananvapaudesta. Se saattoi myös aktivoida joutakin suodattimia suhtautumisessani kirjan sisältöön.

Kirja osoittikin pian paikkansa poliittisen taistelukentän tantereella. Sitä lukiessa kävi usein mielessä tuo tunnettu projektio-ilmiö, jossa omat viat projisoidaan vastapuoleen. Erityisesti voimakaasti kirjan sivuilla rehotti ”edistyksellisissä piireissä” tyypillinen ”piiloviha”. Jokainen maastosta löydetty trolli saa huutia ja hänet peitettiin noilla tavallisilla rasisti-, natsi-, fasisti-nimityksillä. Löytyy sieltä vihattavaksi myös kommunisteja.

Jessikka Aron oma hiekkalaatikko on erehtymätön. Sivulla 167 hän kertoo, kuinka länsimaiset toimittajat (hän ja kaverit) ovat vallan vahtikoiria, jotka käyttävät universaalia ihmisoikeutta, sananvapautta, kritisoidakseen ja arvioidakseen vallanpitäjiä. Samaa oikeutta ei kuitenkaan suoda muille, ja sivulla 281 hän unohtaa aiemmat sanomansa. Hän kertoo kuinka rasistinen, vähä-älyinen MV-lehti on, ja hän käyttää melkoisen määrän palstatilaa todistaakseen olevansa oikeassa. Hänen mukaansa lehti kerää yhteen kaikkein häiriintyneimmän ja länsivastaisimman materiaalin.

Voin itse sanoa, että luen MV-lehteä kuten mitä tahansa lehteä, ja MV-lehteä kuten muita lehtiä ja YLE:n sivuja on luettava kriittisesti. Vain yhdistelemällä eri tietolähteitä minulla on mahdollisuus käyttää oikeuttani vastaanottaa todellista tietoa.

Tiedettä vaiko tarinointia?

Viestinsä perusteella Jessikka Aron kirjaa Putinin trollit pitäisi arvioida tietokirjana, koska siinä halutaan todistaa maailmanlaajuisen ilmiön olemassaolo ja Venäjän ”vihamielinen” suhtautuminen Jessikkaan ja hänen tuttavapiiriinsä. Tietokirja se ei kuitenkaan ole. Vaikutelmani kirjasta oli, että Jessikka oli toimittajana liikkunut eri puolilla maailmaa ja tavannut samaan ammatti- ja aatekuntaan kuuluvia henkilöitä. Hän oli keskustellut heidän kanssaan ja koonnut tarinat yksiin kansiin, vaivautumatta tutkimaan niiden todenperäisyyttä suhteessa tapaan, jolla tarinat oli hänelle kerrottu.

Otetaan esimerkkinä Jessikkan käsitys Robert Muellerin tutkinnasta, jossa selvitettiin Trumpin suhteita Venäjään. Jessikka toistaa kritiikittömästi sen, minkä hän tutkimatta kuvittelee totuudeksi. Pieni selvitys ja maalaisjärjen käyttö olisi pian paljastanut, että koko tutkinta oli masinoitu ja Yhdysvaltojen demokraattien trollaus. Tästä trollauksesta istuu jo muutama henkilö lukemassa tiilenpäitä. Kirjasta löytyi paljon muita tapahtumia, joissa on toistettu valtamedian käsitys ilman yritystä analysoida tapahtumien taustoja muutoin kuin taas kerran – oman kaveripiirin kautta.

Kirja on lähinnä kokoelma kertomuksia kavereiden kokemuksista. Olisin (tietokirjailijana) vaatinut tukevampaa tieteellistä otetta, selviä lähdeviittauksia ja enemmän analyysejä. Erityisesti minua häiritsi kirjan löysä ja poukkoileva kerronta, jossa kirjailijan tavoitteena oli upottaa lukija suuren epämääräisen tietovyöryn alle. Oliko hänellä kenties pyrkimyksenä soveltaa tuota aivopesussa käytettyä menetelmää, jonka mukaan totuus lopulta on se väite, jonka useimmin kuulee?

Jessikka Aron olisi pitänyt tutustua Albert Einsteinin sanontaan, että määrällä ei ole väliä. Albertille riitti yksi perusteellinen tutkimus todistamaan suhteellisuusteorian vääräksi. Sellaista ei kuitenkaan julkaistu.

Lopuksi vielä huomautus tuosta trollauksesta. Kaikki valtiot Suomi mukaan lukien käy propagandasotaa ”vihollisiaan” vastaan. Missä määrin Venäjän käymä sanasota merkittäväti poikkeaa muiden maiden sanasodista en tiedä. Selvää on kuitenkin, että Newtonin 3. laki voimasta ja vastavoimasta koskee myös propagandasotaa.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


12 kommenttia
Paula
#1

Kirja on aivan huuhaata. Paperikin on sellaista, ettei se sovi kuin sytykkeeksi.
Tietty maailmankatsomuspolitiikka nosti tämän fiktioromaanin bestselleriksi, josta hunajaa jaettiin pilvin pimein samoilta aatepoppoolta.
Suosittelisin tilaamaan Adribliksesta ja lukemaan Hege Storhaug – islam 11 vitsaus- niin jopa maailma avartuu siihen, millä keinoin maa miehitetään, miten tuo poppoon tarpeet rahoitetaan ja minkälaisia sliipattuja tyyppejä nousee politiikkaan päättämään.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#9

Merkkelin Rollit (Myös Suomen politikot ,kaikki Hallituspuoluiden edustajat mm.) yritti Rosvota 750 Velkarahaa Italian Mafialle / Isikselle (Siis suoraan sanottuna rikollisuuteen, Terrorismiin ja Huumeisiin )
Mutta onneksi Unkari / Puola Palasti Suomen siltä velkaantumiselta.
(Jos tämän päiväinen uutinen pitää paikkansa)

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#10

Ei ilmeisesti pidä?Koska YLE:llä oli tieto,että Unkari ja Puola eivät pysty kaatamaan oikeusvaltioperiaatetta.Vaan siihen riittää jäsenmaiden enemmistö,joka on sen jo hyväksynyt.Eli Selkosuomeksi oikeusvaltioperiaate jota mm,Suomi/Marin ajoi kiihkeästi,on jo sovittu liitettäväksi rahanjakoperusteiisiin.Tämän”Koronaelvytyspaketin”kohdalla.Ainoa mitä Unkari ja Puola voivat tehdä on viivyttää kyseistä pakettia.Kaatamaan tuskin sitä lähtevät,kun ovat kuulemma isosti saamapuolella esim Suomeen verrattuna.Näin kertoo YLE mikäli siihen on luottamista?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
Iloinen
#2

Hei. Kiitos Kaj’kin. Jessikka on oma persoona. Olen saanut hänen touhuistaan selvyyttä; seuraamalla Reformi Studiota. Panu Huuhtanen ja Tiina Keskimäki hänet: Aika tarkkaan; arvelen tuntee. ”Se sisältää oikeuden, ottaa todellista tietoa vastaan!” Eikös myöskin: Rohkeuden puhua; Totuutta rohkeasti; niinkuin Jeesuskin aikanaan: ”Menkää ja sanokaa sille ketulle.” Jessikka ystävämme; voisi lukea Raamattua: On oikeus ottaa Todellista tietoa vastaan ja Isämme ei siitä pahoita mieltään. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Aron saama huumetuomio ja sitä edeltänyt vaikea huumeriippuvuus ovat julkista tietoa, koska hän on itse kommentoinut asiaa muun muassa Iltalehdelle, mutta jos siitä mainitsee somessa tulee kutsu poliisin puheille. Aro tehtailee, Taposen avustamana, kaiken maailman syytteitä ihmisille, jotka kritisoivat häntä. Aro on mestari-uhriutuja. Aro itse paiskoo lokaa muiden ihmisten niskaan, mutta häntä ei saa edes kritisoida. Aro on loistavat esimerkki rakennetusta ilmiöstä, joka vastustaa kaikkea kansallismielistä ja haluaa rajoittaa muiden sananvapautta, mutta itse mellastaa sananvapauden nojalla ilman mitään rajoja. Mitään toimittajan koulutusta hänellä ei ole lukion lisäksi, oli kuulemma liian raskasta opiskella huumenuorena. Kaikki Aron suullinen ja kirjallinen tuotanto perustuu hänen omiin käsityksiinsä ilman yhtikäs mitään faktapohjaa. Mutta suvakeille menee kuin häkä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nörtti jo jonkun aikaa
Utelias
#4

Hei,

mitä itse silmäilin kirjaa ja näitä tarinoita, niin jäi vähän sellainen kuva, ettei tekijä(t) ole hirveästi intternettiä käyttäneet. Pelkästään tuo trollin kääntäminen tahattomasti tai ehkä tahallaan väärin ja suoraan ”peikoksi” tietokirjassa on iso miinus.

Puhumattakaan siitä, että viesti oli selvä, että kaikki joilla on jotain kritisoitavaa siitä tai tästä asiasta ovat automaattisesti jotain GRU/KGB-vaikuttaja-agentteja. Paino siis sanalla kaikki, koska netissä on oikeastikin kaikenlaista operaatiota menossa aina tilanteen mukaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Lasse Hietanen
#5

Hei. Kiitos Kaj’kin. Hurjaa on Suomalainen elämä: Kun olen yli vuoden kokenut kaukohäirintää: ”Nelitahtikoneen” tyyppisellä äänellä ja ihorokotuksilla. Tänään hämmästyin; mitä; perkelesydäminen suomessa tekee. Olen Pyhän Hengen antamalla varoituksella; pitänyt päässäni; foliosta tehtyä maalarin lakkia. Nyt sain kauhukseni todeta; että vasta hiljattain tehty; foliolakki; onkin pieniä reikiä; melko täysi ylhäältä. Kiitin Luojaani; että olit todella; varoituksessa oikeassa. Perkele vainoaa aivoja ja ilmeisesti yrittää saada; ainakin; Epilepsian käynnistettyä aivon; sähköisissä toiminnoissa ja lääkkeiden käyttäjäksi. Tämänlainen Totuuden ilmitulo kertoo siitä; että koko koronakouhotuskin on perkeleen keksimä juoni; että saa lääkkeitä kaupaksi kaikille maailman ihmisille. Tosi kavala ”kaveri.” Sama peli sillä yhä jatkuu; kuin Jeesuksenkin kanssa, kun houkutteli Hänet; kirkon harjalle: ”Tapa itsesi; ajatuksella.”

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Aliina
#6

Jos sananvapauskäsitys on niin kapea, että se käsittää vain oikeuden vastaanottaa todellista tietoa, niin sananvapaus koetaan vain tiedonvälittäjien asiaksi. Sananvapaus on vajavainen, ellei se koske myös vastaanottavaa yleisöä.

Tässä USAn vaalivilppiasiassa huomaa kuinka valtamedia maailmanlaajuisesti kontrolloi Biden-narratiivia, omaa totuuttaan, eikä salli toisenlaisen tiedon pääsevän julkisuuteen, vaihtoehtomediaakin (googlen kautta tai youtube:ssa tai tviiteissä) sensuroidaan asian suhteen. Toisaalta eiväthän useimmat ihmiset Trump-vihassaan edes halua kuulla totuutta, heille sopii hyvin valtamedian asenteellisuus.

Venäjä-trolleihin suhtaudutaan samoin, epätoivottavana informaatiovaikuttamisena, mistä todisteita ei tarvitse kaivaa, fiktio ja tunnereaktiot voivat hyvin toimia riittävänä perusteena tapahtuneesta. Elämme journalismin alennustilaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Utelias
#7

Toki Putinin kätyrin Prigozhinin ”sponssaamat” trollit on aika vakava ongelma. Mutta suurimman vahingon aiheuttavat Venäjällä, kiusaamalla oppositiota ja levittämällä propagandaa. Toisaalta suurin osa näiden trollien kirjoituksista on niin läpinäkyviä ja typeriä, että kukaan ei edes kommentoi niiden provosoivia kirjoituksia. Ulkomailla niiden vaikutus on mitätön, vaikka asiaa paisutellaan Länsimediassa. Huomattavasti enemmän propagandaa on kuitenkin viimeisten vuosien aikana levitetty nimenomaan ”vapaana” pidetyissä demokraattisten maiden mediassa. Jos seuraa tilannetta esim. USA:ssa, missä demokraattien omistamat mediayhtiöt ovat tietoisesti levittäneet perättömiä valheita sekä kampanjoinnin, että Trumpin presidenttiyden aikana. Nämä hyökkäykset muistuttavat keskiaikaisia noitavainoja – niissä ei ollut mitään järkeä silloin, eikä ollut nytkään, kun ne vain halvaannuttivat päätöksentekoa ja lietsoivat kapinamielialaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#8

Kiitos raportista. Lopputulemasi vahvistaa käsitystäni siitä, miten toimittajat käyttävät omaa asemaansa oikeuttaakseen erilaiset ulostulot muka journalistisina tuotteina.

Jos on nimeä ja täten asemaa voi mennä siitäkin mistä on aita on matalin ja hutioida ja olla suurpiirteinen; läpi menee näinä viihteellisiä aikoina.

Vähän sama kuin kirjailijoiden teoksia markkinoidaan kirjailijoiden kasvokuvilla nykyisin. Sisällöstä viis, kunhan kirjan on kirjoittanut joku tunnettu – kirjailija, julkkis, tutkija tai ”tutkija”?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#11

Tässäkö sananvapautemme tulevaisuus?
https://www.patmosplus.fi/radio-ohjelmat/episodi?episode=23325

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#12

Mitä USA edellä, se kohta meilläkin?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000