Perussuomalaiset

Kai-Ari Lundell

MOT: paljon sitkeää kiusaamista

MOT soitti rehtoreille, joiden kouluissa on paljon kiusaamista. Vastaukset olivat hätkähdyttäviä.

Hyvä, että yksikään rehtori ei vastannut, että meillä on kiusaamisen suhteen nollatoleranssi, meillä ei kiusata. Joskus takavuosina jotkut rehtorit typeryyksissään vastasivat noin.

On selvää, että joka koulussa kiusataan tavalla toisella enemmän tai vähemmän. Lasten maailmassa sattuu ja tapahtuu, ja lapsikin voi olla toiselle lapselle julma. Kouluissa pitää pyrkiä siihen, että kiusaamista tapahtuu mahdollisimman vähän.

Yhteistyöllä koulu saa yleensä kiusaamisen loppumaan. Silloin kotienkin on oltava mukana kiusaamisen lopettamisessa.

Mutta kokeneena opettajana tiedän, että pahimmat kiusaamistapaukset ovat tiukka kanki kaskessa. Urallani on ollut kaksi todella vaikeaa kiusaamistapausta. 

Toinen havaittiin ajoissa, ja työtä tehtiin urakalla. Vanhemmat olivat hyvin mukana asioita ratkottaessa, mutta kiusaaminen vain jatkui. Mitä enemmän koulussa asiaa käsiteltiin, sitä enemmän kiusaaminen siirtyi koulun ulkopuolelle, mihin koulun toimivalta ei edes ylety. Kiusaaminen loppui alakoulun yläluokilla, kun lapset kasvoivat ja kehittyivät.

Pahin tapaus liittyi tyttöjen dissaamiseen. Sain ns. irtoluokan, opetin kuudetta luokkaa vain vuoden. Keväällä huomasin tyttöjen keskuudessa kireyttä ja pahaa oloa, jota ei aikaisemmatkaan opettajat olleet havainneet. Kiusaaminen tapahtui ns. kilttien tyttöjen keskuudessa. Kiusattua ei otettu huomioon millään tavalla, ei otettu mukaan leikkeihin, ei istuttu tytön viereen ruokalassa, väheksyviä katseita jne. Toiminta oli hiljaista ja näkymätöntä.

Kun asiaa selvitettiin, kiusaajien vastaus oli, että ei me olla mitään tehty. Samalla tavalla vastasivat tyttöjen vanhemmatkin.

Mutta siitä juuri olikin kysymys, ei me olla mitään tehty. Kiusattua tyttöä halveksittiin tekemättä mitään näkyvää, tai rangaistavaa, kun ei ääneen ilkuttu tai haukuttu. Kiusattuun ei käyty käsiksi.

Painotin, että kyllä kyllä teidän olisi pitänyt tehdä – kaikki pitää ottaa mukaan leikkiin, ei se mitään maksa, jos on toiselle ystävällinen jne.

Aika loppui kesken, mutta kiusaamistapaus ratkesi siihen, kun lapset menivät syksyllä kahteen eri yläkouluun. Pidin takuuvarmasti huolta siitä, että kiusaajat hajotettiin eri luokkiin, ja että kiusatun luokkaan ei laitettu yhtään kiusaajaa. 

Perussuomalaisilla on hieno Koulutuspoliittinen ohjelma, jossa puututaan vahvasti myös kiusaamiseen. Listaan alle puolueen kiusaamisenesto-ohjelman parhaat palat:

– ensisijainen kasvatusvastuu kuuluu kodeille, eikä vanhemmuutta voi ulkoistaa kouluille

– pienemmät ryhmäkoot

– erityisoppilaille hyvää opetusta myös erillisissä pienluokissa

– opettajien auktoriteetti ylläpitää järjestystä palautetaan

– koulurauha-asiamies kuntiin ratkomaan kiusaamistapauksia

– jos ei muu auta, kiusaaja vaihtaa koulua, ei kiusattu

Monet muutkin koulutuspoliittiset tavoitteemme ehkäisevät koulukiusaamista. 

* * *

8.1. Yle MOT

”Outoa, että 12-vuotiaat ilmoittavat olevansa homoja”

Paljon sitkeää kiusaamista

Ylen MOT tutki koulukiusaamista perehtymällä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2017 Kouluterveyskyselyn koulukohtaisiin tuloksiin. Jutussa keskitytään alakouluihin.

Tuloksista tarkasteltiin sitä, kuinka suuri osuus kyselyyn vastanneista oppilaista koki kiusaamista vähintään kerran viikossa lukukauden aikana. Kyselyyn osallistuivat nelos- ja vitosluokan oppilaat.

Lisäksi tutkittiin sitä, kuinka usein oppilaan kiusaaminen jatkui tai pahentui sen jälkeen, kun hän kertoi kiusaamisesta koulussa työskentelevälle aikuiselle.

Tulokset ovat hätkähdyttäviä: joissakin kouluissa peräti joka kolmas kyselyyn vastannut oppilas on kokenut kiusaamista vähintään kerran viikossa.

Kiusaaminen on myös hyvin sitkeää. Tilastosta nousee esiin kouluja, joissa kiusaaminen on jatkunut tai pahentunut kertomisen jälkeen jopa yli 50 prosentissa tapauksista.

Luvut ovat moninkertaisia maan keskiarvoon verrattuna. Keskimäärin 4. ja 5. luokkalaisista 7,3 prosenttia kokee koulukiusaamista vähintään kerran viikossa. Kiusaaminen on jatkunut tai pahentunut kertomisen jälkeen keskimäärin 16,3 prosentissa tapauksista.

MOT soitti rehtoreille, joiden kouluissa esiintyy kyselyn perusteella erityisen paljon kiusaamista.

Osallistu keskusteluun!


5 kommenttia
Nimetön
#1

Täyttä asiaa, mikä vaivaa suomalaisia, miksi kiusataan?! Suomi on kuuluisa päiväkoti-, koulu- ja työpaikkakiusaamisesta. Tuo kohta missä kerrottiin kiusaavista tytöistä, ”ei me olla mitään tehty” on tuttua naisvaltaisilla työpaikoilla. Riittää kun joukossa on yksi henkisesti yläasteen pihalle jäänyt, niin saa mukaansa muutkin. Eikä kaikki viisastu vaikka ikää ei olekaan enää 15v, vaan yli 50v.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Täyttä asiaa on tämäkin kommentti, ihan arkielämästä suoraan. Olen itse ollut määräaikaisessa työsuhteessa eräässä valtion virastossa. Siellä oli melkoista kuohuntaa pinnan alla, henkilöstö jakautunut kahtia ja minä siinä välimaastossa enkä halunnut liittyä kumpaankaan leiriin, halusin vain tehdä työni. Viraston päällikkö vähän sellainen lapsellinen tunteet edellä eikä saanut kitkettyä tätä eripuraa. Minullekin paine kasvoi että johonkin kuppikuntaan olisi pitänyt liittyä, onneksi määräaikaisuus päättyi sopivasti. Oli siinä melkoinen naislauma ja kumpikin leiri ”ei me olla tässä mitään tehty”. Täysin kykenemättömiä katsomaan omiin liiveihinsä, sellainenko meno työpaikalla on sitten kiva juttu; sehän syö hirveästi energiaa ja ongelmat päässyt jo todella tulehtuneeksi; ja olihan siellä ennätyslukemat sairauspoissaoloissa. Onneksi pääsin pois, minut pelasti määrä-aikaisuus 🙂 . Välillä muistelen, että miten sellainen on mahdollista, jääkö suurin osa naisista yläasteen tyttöjen tasolle?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Jos järkyttäviä mielipiteitä esittänyttä rehtoria ei eroteta pikaisesti, niin se antaa avoimen valtakirjan alistavien ja häiriintyneiden opettajien jatkaa toimintaansa kouluissa kiusaajia tukemalla ja itse kiusaamalla lapsia.

Pitäisi selvästi nostaa esiin se, että myös opettajat ja muut koulussa olevat aikuiset voivat olla kiusaus-kulttuuria ylläpitäviä ihmisiä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Päästiin perseen myyjistä
#3

Rehtorihan puhui asiaa !

On tietenkin väärin että jotakin hiljaisia tai ujoja tai erikoisen näköisiä kiusataan.
Mutta Osalla kiusatuista on omassa päässä vikaa jolla se saa muut ärsytettyä ja kiusaamaan

Ei kouluissa voida antaa valtaa muutamille ääliöille jotka saa lain taakseen että saavat käyttäytyä niin tyhmästi että niitä kiusataan ,myös ääliö kiusaajilla kovemmat lait.
Nämä ääliöt pitää sirtää pois normaali kouluista ne ei kuulu normaali lasten joukkoon !
Eihän tyhmiä aikuisiakaan pidetä normaalien joukoissa ne laitetaan vankilaan ja mieli sairaalaan !

Sitten tämä Homo homma jos 12 v. alkaa homosteleen niin pitäs miettiä missä on vikaa ? yheiskunta on sairas ja kotona ei kaikki ole kunnossa !
On todella hyvä että Rehtori puuttui asiaan minusta se sanoin ihan oikein ,mitä muuta siihen olisi voinut edes sanoa !!!!
Viher-Kommunistit sanoo varmaan että 12 v. homoja pitäisi kannustaa homoileen !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Päästiin perseen myyjistä
#5

PERSUJEN OLISI VAADITTAVA SUOMEEN LAKIA HOMOPROPAKANDAN LEVITYKSEN KRIMINAISOIMISESTA LAPSILLE !!!!

Ei ole oikein että jos joku rehtori uskaltaa puuttua asiaan järkevällä tavalla niin se irtisanotaan sen takia kun ei huuda opetusministeriön paska suvakki ja homostelu perseily kulttuuria !!! Vaan huutaa hätähuudon mihin tämä yhteiskunta oikein on menossa !!!!

PERSUJEN ON VAADITAVA MYÖS OPETUS MINSITERIN EROA JOKA PERSEILI TÄMÄN ASIAN TIIMOILTA !

Eikö nämä Oulun tapaukset opeta mitään ????

Vai haluataanko tahallaan Pedofiilien ruokaa lisää tähän maahan sekoittamalla lasten päät täysin !!!

Jos Lapset kasvatetaan kunnolla kotona niin on erittäin pieni vaara että se sekaantuu huume.pedofilia,homo,terroristi ym. hommin ja tukee niitä mutta kun yhteiskunnasta tulee tuollainen paine ja propakanda niin heikoimmat saattaa sortua silti .ikävä kyllä !

Ei se omena kauas puusta putoa !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000