Perussuomalaiset

Jukka Kilpi

Ammattiyhdistysliike fuusioi asukkaiden 170 miljoonaa

Ammattiyhdistysliikkeen hallitsema Asuntosäätiö on vasemmistopuolueiden yksi kassara, jolla huhkitaan valtion – ja asukkaiden – asuntorahat omiin taskuihin. Nyt annetaan kyytiä Asokotien (15 000 asumisoikeuskotia) asukkaiden 170 miljoonan euron pääomasijoituksille.

Asokotien (Suomen Asumisoikeus Oy:n) talotoimikuntien puheenjohtajat on kutsuttu ”teemaseminaareihin”, joissa kerrotaan Asokotien ja Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:n fuusiosta. Jälkimmäinen pienehkö asumisoikeusyhtiö oli Asuntosäätiön omistuksessa jo ennen noin vuosi sitten tapahtunutta kauppaa, jossa VVO ja SATO myivät Asokodit ammattiyhdistysliikkeen hallitsemalle Asuntosäätiölle. Asuntosäätiö maksoi satojen miljoonien arvoisista Asokodeista vain pari miljoonaa euroa – 130 euroa per asunto. Asukkaat sivuutettiin kaupassa täysin. Siitä voit lukea lisää aiemmasta kolumnistani

http://jukkakilpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165310-antti-rinne-rahasti-14-000-asokotia-asukkaat-nuolevat-nappejaan

Tänä keväänä Asokotien asukkailta kerätyt miljoonat saavat jälleen ammattiydistysliikkeen kyytiä. Asokoteihin fuusioitava Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy on kooltaan noin kymmenesosa Asokodeista. Huomionarvoista on se, että Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy on taloudeltaan paljon heikompi ja velkaisempi kuin Asokodit. Näiden asumisoikeusyhtiöiden Daavidin ja Goljatin yhdistäminen merkitsee sitä, että Asokotien asukkaiden asumisoikeusmaksujen asema heikkenee. Asukkaiden riskit kasvavat.

Asumisoikeusmaksut ovat talot omistavan yhtiön omaa pääomaa osakepääoman rinnalla. Ne ovat riskisijoitus, joka saatavien etuoikeusjärjestyksessä on viimeisellä sijalla osakepääoman kanssa. Se tarkoittaa, että yhtiön maksukyvyttömyystilanteessa riskisijoitus voidaan maksaa sijoittajalle vasta kun kaikki velkojat ovat saaneet omansa pois. Koska fuusion jälkeisen Asokotien vakavaraisuus on huonompi kuin ennen fuusiota, kasvaa siis asukkaiden asumisoikeusmaksuina tekemien  pääomasijoitusten sijoitusriski.

Perustuslain 15§:ssä säädetään jokaiselle kuuluvasta omaisuuden suojasta. Tämän mukaisesti yhtiöoikeudessa fuusiotilanteessa turvataan sekä yhtiöön pääomasijoituksen tehneitä sijoittajia että yhtiön velkojia tiedonsaantiin ja fuusion vastustamiseen liittyvillä oikeuksilla.

Asuntosäätiön tulkinnan mukaan asumisoikeusasukkaiden tekemällä pääomasijoituksella ei olisi fuusiotilanteessa vastaavaa omaisuuden suojaa kuin yhtiön osakkeenomistajilla ja velkojilla. Tämän tulkinnan Asuntosäätiö perustaa asumisoikeuslakiin ja osakeyhtiöoikeuteen.

Perustuslain ensisijaisuudesta erityislainsäädäntöön nähden seuraa käsitykseni mukaan kuitenkin, että asumisoikeuslain säädösten nojalla ei fuusiossa voida loukata pääomasijoittajan (eli asumisoikeusmaksun maksaneen asukkaan) oikeussuojaa loukkaamatta perustuslain 15 §:ää, jossa säädetään omaisuuden suojasta. Asumisoikeusmaksun muodossa pääomasijoituksen tehneiden asukkaiden jättäminen vaille oikeussuojaa fuusiotilanteessa loukkaa myös Euroopan Unionin omaisuuden suojaa koskevaa oikeutta.

Osakeyhtiölaki edellyttää, että fuusiosta tiedotetaan yhtiön velkojille ja sijoittajille. Pääomasijoituksen tehneille asukkaille ei kuitenkaan ole Asuntosäätiön masinoimasta liitoksesta mitään tiedotetta annettu. Siksi he eivät ole voineet myöskään vastustaa sitä. Siten perustuslain ja EUn peruskirjan säätämää asukkaiden omaisuuden suojaa on loukattu.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
mummi
#1

Asuin VVO:n vuokra-asunnossa muutaman vuoden kiskuri vuokralla.Asunto oli melkoinen pommi.Kiitin luojaa että pääsin pois.Itse en missään nimessä lähtisi näihin asumisoikeus asuntoihin.Jos on laadukasta asumista mutta kovat on niissäkin vuokrat.Ja jos vielä silmään pissataan niin huh huh.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Veli Savolainen
Iloinen
#2

Olisi enemmän kuin toivottavaa, että perussuomalaiset menisivät seuraavaan hallitukseen ja lisäksi olisi toivottavaa, että Jukka Kilpi valittaisiin eduskuntaan. Tarvitsemne Jukan kaltaisia osaajia hoitamaan tämän asuntohuijauksen kuntoon.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Hanslankari
Vihainen
#3

Hyvä kirjoitus Jukka Kilveltä.
Luin Jukka Kilven mainoksen ESPOON SEURAKUNNAN ESSE lehdestä jonssa Kilven pääsanomana on: Äänestä vuokrat alas!
Tänäpäivänä paljon puhetta herättää asuntojen vuokrien suuruus, johon vaikuttavat myös valtion verojen osuudet sekä yhteisöjen ahneus.
Opiskeleva poikani asuu Asuntosäätiön rakennuttamassa rivitaloyhtiössä joka on rakennettu ESPOON SEURAKUNNAN tontille. Tontin vuokrasopimuus on tehty Espoon Seurakuntayhtymän sekä rakennuttajan, Asuntosäätiön edustajien kesken, ei vuokran maksajien!
Tontin vuokran osuus vastikkeissa on n. 40%.
Tähän voin lyhyesti todeta Espoon seurakunnan olevan yksi ahne vuokranperijä, joka kohtuuttomalla vuokralla ja ahneudellaan vaikeuttaa oleellisesti nuorten asuntosäästäjien
elämää !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000