Perussuomalaiset

Jouni Vallin

Ammatillisen koulutuksen kurimuksesta

Ymmärrän maamme hallituksen tarpeen karsia menoja pakon edessä, mutta ammatilliseen koulutukseen kohdistuva 100 miljoonan euron leikkaus on hutilyönti, joka tuo mukanaan enemmän ongelmia ja lisäkuluja kuin hyötyä.

Ammatillisen koulutuksen säästöt kohdennetaan jo tutkinnon suorittaneiden aikuisten koulutukseen. Tämä saattaa yhtäkkiseltään kuulostaa oikealta, mutta käytännössä tämä vaikeuttaa ammattiin opiskelevien mahdollisuutta vaihtaa koulutusalaa jos ja kun huomaa valmistuvansa itselleen sopimattomalle alalle.

Kuka 18-25 vuotias tietää mitä työtä tulee tekemään vuoden tai vuosien päästä? Myös terveydelliset syyt voivat pakottaa ihmisiä vaihtamaan alaa aikuisiällä. Tilastotkin osoittavat suurimman osan ihmisistä vaihtavan ammattia jossain vaiheessa työuraansa.

Ammatillisesta koulutuksesta on leikattu kaikissa viimeisissä koulu-uudistuksissa hallituksen kokoonpanosta riippumatta. Pysyäkseen taloudellisesti edes jotenkuten toimintakelpoisena, ammatillinen koulutus tarvitsee myös aikuiskoulutusta.
Meillä on krooninen työvoimapula ja alan vaihtamista toiseen, työllisyystilanteeltaan parempaan tai kiinnostavampaan tulisi tässä tilanteessa kannustaa, ei vaikeuttaa.

Maassamme lukiokoulutus on perinteisesti ollut pyhä lehmä, johon mikään hallitus ei ole uskaltanut koskea.

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen muuttaminen maakunnallisiksi pois kunnilta olisi ratkaisu, joka yhdenvertaistaisi koulutuskäytäntöjä, säästäisi resursseja ja takaisi kaikille opiskelijoille laadukkaan koulutuksen. Lisäksi lukion ja ammatillisen koulutuksen hallinto pitäisi yhdistää yhteisen hallinnon alle. Tämä poistaisi koulutusten välistä raja-aitaa ja säästäisi hallinnollisia kuluja ja turhaa koulutusten välistä byrokratiaa.

Jouni Vallin
Hyvinvointialueen vastaava kuraattori, opinto-ohjaaja

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Nimetön
#1

On se kyllä kumma. Aina kun Kokoomus on hallituksessa, niin se haluaa leikata ammatillisesta koulutuksesta, vaikka meillä on huutava pula nimenomaan suorittavan portaan ammattilaisista. Trakikoomista on myös se, että oppositio tekee välikysymyksen sairaaloiden karsimisesta, koska ei tiennnyt ettei hallitus ole karsimassa sairaaloita. Laitavasemmistolle tuli yllätyksenä se, että heidän edellisen hallituksen tekemän soteuudistuksen kustannukset kasvavat heidän ennakoimaansa paljon enemmän. Nyt laitavasemmisto esittää epäluottamuslausetta ministeri Juusolle, koska Juusolle tuli yllätyksenä se, että edellisen vasemmistohallituksen tekemän soteuudistuksen kustannukset nousevat vieläkin enemmän. Vasurimedia menee taas halpaan. Hehheeh!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#2

Vaikea kysymys. Tämäkin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000