Perussuomalaiset

Jouni Kaskiharju

Aktiivinen rangaistusmalli

Aktiivimalli leikkaa etuutta kolmeksi kuukaudeksi, mikäli työttömänä oleva työnhakija ei pysty osoittamaan aktiivisuuttaan joko olemalla 18 tuntia palkkatöissä, viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa tai ansaitsemalla vähintään 241 euroa yritystoiminnalla tarkastelujaksolla.

Aktiivimalli on rangaistus, koska työttömät voivat joutua leikkurin kohteeksi, vaikka yrittävät aktiivisesti täyttää aktiivimallin ehdot: TE-toimiston työllistämistä edistävillä kursseilla ei välttämättä ole tilaa, tarjolla ollut pätkätyö ei osu tarkastelujaksolle tai sopivia työtilaisuuksia ei löydy lähialueella tarkastelujakson aikana.

Aktiivimalli eriarvoistaa, koska työttömillä on erilaiset mahdollisuudet täyttää aktiivimallin ehdot riippuen siitä, missä he asuvat ja millä alalla he työskentelevät. Aktiivimalli iskee myös henkilöihin, jotka käytännössä ovat työkyvyttömiä tarkastelujakson aikana, mutta eivät myöskään saa työkyvyttömyyden perusteella maksettavaa etuutta.

On toteen näytetty, että aktiivimalli leikkaa rajustikin työttömien korvauksia, 55 vuotta täyttäneiltä jopa 35%. Ikääntyneemmät pitkäaikaistyöttömät eivät pääse mukaan toimintaan, jossa ehdot täyttyisivät ja vaikka satunnaisesti pääsisivätkin, siltä 3kk tarkkailujaksolta on tuki leikattu. Mikäli seuraavalla tarkkailujaksolla ei ehdot täyty, jatkuu leikkurin louskutus.

Aktiivimalli on hallituksen isku työttömän vyön alle, yksi keino saada palkkakustannuksia alas pakottamalla työtön töihin alennetulla palkalla, yleisen palkkatason alentaminen jotta mahdollistetaan halpatyövoiman saanti joka on nyt vaikea toteuttaa yleissopimuksien takia. Lisäksi se ajaa lisää ihmisiä toimeentulotuen piiriin eikä tuo mitään säästöjä vaan kasvavia kustannuksia veronmaksajille.

Mieti ketä äänestät seuraavissa eduskuntavaaleissa: aktiivisesti aktiivimallia ajavia jotka vähät välittävät kansalaisaloitteista vai kansalaisten oikeuksia ja turvaa ajavia ehdokkaita.

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000