Perussuomalaiset

Joukamo Kortesalmi

Vastakaupungistumisesta vetovoimatekijä

Koronakriisin ja pandemiapaniikin seurauksena maamme väestönkehitystrendeihin on muodostunut poikkeamia lukuisten kuntien suhteen. Muuttoliike ei ole enää suuntautunut yksinomaan Ruuhka-Suomen suurin väestökeskuksiin, vaan jopa poispäin osasta niistä. Käänne voi hyvinkin olla vain tautipakon sanelema tilapäisilmiö, mutta siitä huolimatta asiaan olisi kehitysaluekunnissakin syytä paneutua ponnekkaasti.

Muutoksia tapahtuu muuttumalla ja muuttamalla. Ensiksi mainittu näistä on passiivista tapahtumista, jälkimmäinen taas aktiivista toimintaa. Kuntakehityksessä ei pitäisi alistua ajopuun tavoin kulkeutumaan vain virran mukana, vaan tavoitteen pitäisi olla koskivene, mikä lasketaan määrätietoisesti maaliin kivikoista ja kuohuista huolimatta – akanvirrastakin yli rivakasti soutaen.

Hallitsematon maahanmuutto karkottaa

Päämäärätietoisuuden pitäisi olla pääasiana, mutta pelkkä tavoitteenasettelu ei vielä alkuunkaan riitä, sillä olennaisinta on löytää ne keinot ja konstit, millä haluttuun suuntaan ja aiottuun pisteeseen tahdotaan päästä. Lopputulos on aina monen eri tekijän summa, jolloin pitää pystyä vaikuttamaan useisiin tekijöihin joko hidastamalla ja estämällä tai kiihdyttämällä.

On aivan selvää, että nykyisenkaltainen urbanisoitumiskehitys ei voi jatkua loputtomasti, sillä edes kehitysaluekunnatkaan eivät tule tyhjenemään aivan yhdettömiin asukkaistansa. Siksi toisekseen mikään muutos ei ole pitkässä juoksussa väistämättä ja välttämättä pysyvää. Uhkia on, mutta niin on myös mahdollisuuksia. Heikkoudetkin pitää pystyä päihittämään vahvuuksilla.

Kuusamon kaltaisten seutukaupunkien ei pidä kuitenkaan sortua niihin samoihin jo tehtyihin virheisiin, mitkä nyt osaltaan ovat työntämässä väestöä pois suurista kaupunkikeskuksistamme. Hallitsematon maahanmuutto on yksi näistä keskeisimmistä seikoista, joiden aikaansaamat haittavaikutukset ajavat kantaväestöämme pois Etelä-Suomen väestökeskittymistä. Toisaalla olevaan työntövoimaan pitää pystyä paikallisesti vastaamaan vetovoimatarjonnalla.

Asutuksesta on pidettävä kiinni

Me emme tule pärjäämään sillä, että yritämme epätoivon vimmalla kopioida Ruuhka-Suomen näennäistä ja teennäistä elin- ja asumistapaa, vaan tarjoamalla nimenomaisesti aitoa vaihtoehtoa ja erilaista elämää kuin pelkät lähiöt mahdollistavat. Kuusamo on perinteisesti ollut kaukana kaikesta. Siihen sanontaan voidaan kuvitella kiteytyvän omia syrjäisestä sijainnistamme johtuvia ongelmia ja vaikeuksia. Sen uusmuotoilu voisi kuulua vaikkapa näin: Kuusamo – kaukana kaikesta pahasta!

Minkäänlaiselle henkseleidenpaukuttelulle ei nyt ole sijaa. Täytyy muistaa se tosiasia, että elämme parhaillaan poikkeusoloissa. Ennemmin tai myöhemmin olemme päässeet irti koronavitsauksen keskiöstä ja silloin on odotettavissa paluuliike ainakin osittain takaisin entiseen. Juuri tähän saumaan pitäisi olla valmiit konseptit tarjolla siihen, millä ruokitaan puolittain pakon sanelemana syntynyttä liikettä täysin vapaaehtoisella pohjalla.

Käänne vaatii kääntämistä

Vaikka meillä olisi kuinka vastaanottohalua, täytyy meillä olla myös kykyä siihen ja näiden ohella myös konkreettista ja kouriintuntuvaa vetovoimatarjontaa. Niitä ovat alkuunsa: työ ja toimeentulo sekä turvallisuus. Merkittävä tekijä on näiden lisäksi sijoitusturvallisuus, mitä ei tue alkuunkaan sellainen kiinteistöjen arvokehitys, missä vaikkapa ostetun omakotitalon hinta ehtii puolittua paljon ennen ostajan eläkkeelle pääsyä.

Esitin jo alkuvuodesta 2020 jättämässäni aloitteessa erityisen Tulevaisuustyöryhmän perustamista Kuusamoon koordinoimaan jatkuvana toimintona erilaista tilastoaineistoa ja kehitysennusteita sekä ideoimaan tulevaisuuden suuntaviivoja. Kuntalain edellyttämä kerran vaalikaudessa tehtävä kuntastrategian päivitys on aivan liian jäykkä ja hidastempoinen tapa toimia nopeasti muuttuvissa olosuhteissa. Tavoitteenasettelun on oltava päätöksenteossa jatkuvaa toimintaa aivan samaan tapaan kuin yrityselämässä liiketoimintasuunnitelmienkin on elettävä reaaliajassa.

Kuusamolla on mahdollisuuksia, mutta ne eivät realisoidu vain hokemalla, sillä käänteeseen tarvitaan aktiivista tekemistä!

Muutoin olen sitä mieltä, että Kuusamo on pelastettava!

Joukamo Kortesalmi (ps.)

kaupunginvaltuutettu

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000