Perussuomalaiset

Joukamo Kortesalmi

Vyö ja henkselit

Olen vuodesta toiseen – jopa jo vuosikymmenestäkin seuraavaan – puhunut kuusamolaisen kunnalliselämän kummallisuudesta eli päätöksenteon valmistelemattomuudesta. Vaikka tietoa ja tausta-aineistoa sekä jopa tekijöitä on tarjolla ruuhkaksi asti, ei suurtenkaan päätöksien pohdintaan paneuduta lähestulkoonkaan riittävässä määrin.

Surkuhupaisin ja samalla säälittävin esimerkki tästä tolkuttomuudesta on keskustapuolueen valtuustoryhmän paniikkipäätös uuden alakoulun rakentamisesta. Kaikessa kiireessä kun sattuivat unohtamaan sen, että kyseessä on ainoastaan poliittinen esitys ja mielipiteenilmaus, mutta varsinainen kunnallinen päätös tehdään vasta varsinaisessa valtuustokäsittelyssä.

Kunnallista keikauspäätöksentekoa

Ymmärrän sen, että eduskuntavaaleissa häämöttävä keskustan rökälevaalitappio presidentinvaalien tapaan ajaa epätoivoisiin ratkaisuihin. Tämä oli kuitenkin kaikkien aikojen pohjanoteeraus, missä edettiin niin sanotusti ahteri edellä puuhun. Naulattiin alkuun kanta lukkoon ja sitten aikanaan tehdään kouluverkoston kokonaissuunnitelmat, selvitetään toi-menpidevaihtoehdot ja laaditaan kustannusarviot kuhunkin ratkaisuun ikään kuin jälkijättöisesti.

Mahtaa siinä olla melkoinen motivaatio virkamieskunnallammekin laatia aineistoa kasaan paljoudessaan turhan takia. Tai sitten muokata sitä sellaiseen muotoon, että se tukee jo tehtyä yhden puolueen poliittista linjavalintaa. Tässä kyllä hätähousuiset paikallispoliitikot jäivät ikään kuin rysän päältä kiinni ja vieläpä housut kintuissa. Päätöksentekomme on juuri niin huonoa kuin miksi sitä on koko ajan syytettykin.

Koulujemme sisäilmaongelmat ovat vaikeita ja niihin on suhtauduttava kaikella vakavuudella. Ei vain poliittisia irtopisteitä keräämällä. Paineet olemassa olevien ongelmien helpottamiseksi ovat kasvaneet tehtyjen avausten, kuten kuntalaisaloitteen johdosta ja sosiaalisessa mediassa pitkään velloneen homekoulukeskustelun ansiosta. Tämä todistaa sen, että jo yksikin valtuutettu voi vaikuttaa ja sitä päätöksenteon ohjailua voi tehdä myös kokonaan valtuuston ulkopuolelta käsin.

Kouluista kokonaissuunnitelma

Yhtenä ratkaisuvaihtoehtona tarkasteluun olisi pikimmiten otettava koko Nilon koulukompleksien kokonaisuudistaminen, jos ei aivan kerralla kuntoon, niin ainakin vaiheittain. Se tuhlailun tie on joka tapauksessa kuljettu loppuun, millä mittavia ilmanlaatuongelmia laastaroidaan piiloon kerta toisensa perään tilapäisratkaisuilla ja kosmeettisilla pintojen pika-pakkeloinneilla.

Sen pitäisi olla jokaiselle itsestään selvää, että julkisten tilojen on oltava turvallisia ja terveellisiä. Näin on oltava erityisesti silloin, kun niiden käyttäminen on suurelle yleisölle välttämätöntä, kuten tilanne on vaikkapa oppivelvollisuuden suorittamisen suhteen. Ja henkilökunnalle puolestaan mahdollinen altistuminen on pitkäkestoista ja jatkuvaa, mikä kohottaa tuntuvasti vakavan sairastumisen riskiä.

Lapsiperheet kärkiasiaksi

Kuusamon väestön keski-ikä on kohonnut viimeisten 20 vuoden aikana yli kymmenellä vuodella nousten 45,3 vuodesta 55,4 vuoteen. Ja tämä väestömme ikääntyminen jatkuu edelleen. Jos siihen meinataan vaikuttaa edes hidastavasti, on meidän panostettava nykyistä tuntuvasti enemmän nuorten ja lapsiperheiden palveluihin.

Kuusamon kaupungin suoranainen velkamäärä on viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana kaksinkertaistunut ja kokonaisvastuut yhdessä vuokrataloyhtiön kanssa nousseet vuoden 2005 noin 47 miljoonasta tämän vuoden talousarviotasoon likipitäen 62 miljoonaan eli noin 15 miljoonalla.

Kun tähän pannaan vielä 10-40 miljoonaa lisää uusien koulujen rakentamisvelkaa, niin kokonaisuudessa aletaan pyöriä jo lähes 100 miljoonan veloissa ja vastuissa. On selvää, että näissä luvuissa pyörittäessa kädet ovat sidotut moneen muuhun tarpeeseen nähden.

Kannatan kouluongelmiemme pikaista ja pysyvää ratkaisemista. En siksi, että se enää sanottavasti koskisi ala- tai yläkoulunkaan osalta omia lapsiani, sillä he ehtinevät alta pois ennen kuin korvaavat tilat on saatu rakennetuksi valmiiksi, vaan vaikkapa siksi, että näin varmistetaan ainakin se, että näitä miljoonia ei pumpata jatkossa vuosittain Rukan pöhöt-tämiseksi tai golkenttäseikkailuiden jatkonäytöksiin.

Ja laittaessamme kerralla ala- ja yläkoulun kuntoon, on se ikään kuin tuplavarmistus tälle turhuuden torien tulpalle – vyö ja henkselit – yhdenaikaisesti! Näin pysyvät kepu-kalsaritkin jatkossa jalassa.

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000