Perussuomalaiset

Henna Kajava

Amazonian sademetsät ovat maapallon sielu

36 kommenttia

Olemme joutuneet lukemaan raastavia uutisia siitä, miten Brasiliassa sademetsien jo ennestäänkin kiivastahtiset metsien tuhoamiset ovat lisääntyneet merkittävästi Jair Messias Bolsonaron tultua valituksi maan presidentiksi. Paloja sytytetään pääasiassa siksi, että länsimaihin myytävät naudanliha ja soijarehu saisivat lisää tuotantoalaa. Onneksi armeija on nyt sammuttamassa metsäpaloja. On kuitenkin selvää, että jatkossa tarvitaan jatkuvaa, tarkkaa valvontaa, koska presidentti on aiemminkin pettänyt lupauksensa. Brasilian valtavat köyhyysongelmat ja rikollisuus kertovat selkeästi siitä, millaisia Brasilian poliitikot ovat – korruptoituneita kähmijöitä, jotka eivät välitä kansansa, eivätkä tietenkään silloin myöskään luonnon hyvinvoinnista.

Keskustan valtiovarainministeri Mika Lintilä on peräänkuuluttanut brasilialaisen lihan tuontikieltoa. Olin aika järkyttynyt, että Suomeen saakka tuodaan brasilialaista lihaa. No, mutta Lintilä ja keskusta varmasti ajavat sitten johdonmukaisesti myös soijan tuontikieltoa Brasiliasta, jota tuodaan lähinnä eläinten rehuksi? Valitettavasti epäilen tätä, koska kepulaiset lihan tuottajat kyllä hyötyvät minkä tahansa ulkolaisen lihan tuontikiellosta, kun taas soijarehun tuontikielto haittaisi erityisesti broilereiden kasvatusta.

Kaikkein masentavinta on, ettei edes sademetsistä kaadettua puuta ole saatu blokattua EU:n markkinoilta toisin, kuin on uskoteltu. Brasiliasta tulevan puun sertifiointi kun ei takaakaan, ettei puu ole sademetsistä: https://yle.fi/uutiset/3-10933291 Brasilian tärkein tuontituote Suomeen on paperimassa, jota tuotiin Brasiliasta 236 miljoonalla eurolla viime vuonna. Onko tässäkin käytetty sademetsistä peräisin olevaa puuta? https://yle.fi/uutiset/3-10935490

Olisi toivottavaa, että kaikki puolueet pitäisivät nyt yhtä siinä, että meidän sivilisaatiomme ja maapallon luonnon monimuotoisuus halutaan säilyttää. Tällöin Suomen tulee sekä esittää, että puoltaa kaikkia mahdollisia keinoja, joilla sademetsätuhot saadaan pysyvästi minimoitua. EU:n on esimerkiksi varmasti syytä laittaa tuontikieltoon kaikki tietyn tuoteryhmän tuontituotteet Brasiliasta, jos maassa hävitetään sademetsiä näiden tieltä. Vaikka esimerkiksi brasilialainen tuontipuu ei olisi peräisin sademetsästä ja metsäteollisuus kuitenkin kaataa sademetsien puita, niin puun tuonti Brasiliasta lisää sademetsien kaatamista. Keinovalikkoon sisältyisi myös Brasilian kannustaminen ja tukeminen tuotantorakenteen muutokseen, jotta raaka-aineiden ja matalan jalostusasteen tuotteiden vientiä voidaan vähentää.

Suomi EU:n puheenjohtajamaana voi nyt vaikuttaa erityisen paljon asioihin. Tämän huomasin jopa omalla kohdallani eilen, kun kannustin sekä Lintilää, että ympäristöministeri Krista Mikkosta tekemään kaiken voitavansa sademetsätuhojen pysäyttämiseksi. Sain nimittäin pian tämän jälkeen Brasilian armeijan henkilöltä kommentin omille sivuilleni, jossa hän käski minun – ”nartun” – pitämään turpani tukossa ja olemaan puuttumatta heidän asioihinsa. Itse asiassa olin kehottanut em. suomalaisministereitä tutkimaan jopa mahdollisuuksia eliminoida Bolsonaro sivilisaatiomme pelastamiseksi ja Brasilian armeijan henkilö kysyi tähän viitaten, että haluaisinko, että hän tulisi jonkun tyyppisen rynkyn kanssa Suomeen ammuskelemaan. Brasilian armeijan henkilöstöä on ilmeisesti siis laitettu seuraamaan EU:n puheenjohtajamaan ministereiden sivuja. Vastasin tuhon kommenttiin melko hätäisesti, kun olin juuri lähdössä illanviettoon, mutta ajattelin, että provosoitumatta vastaan kuitenkin tuollaiselle macho-kulttuurin kovikselle samalla mitalla alatyylisesti takaisin, mutta samalla järkevästi perustellen. Armeijatyypin kommentti hävisi tämän jälkeen.

Kansallismieliselle ei pitäisi olla mikään ongelma siinä, että muut maat puuttuvat valtiossa harjoitettavaan luonnon tuhoamiseen tai saastuttamiseen. Luonnon ekosysteemit ja ilmasto eivät tunne valtioiden rajoja, joten on täysin perusteltua vahtia sitä, kuinka muut maat huolehtivat luonnosta ja ilmastopäästöistä. Kyse on kuitenkin meidän kaikkien ja tulevien sukupolvien elinmahdollisuuksista ja hengissä säilymisestä. Tietenkin muita maita kritisoidessa on syytä huolehtia, että omassa maassa ovat asiat kritisoitavan asian suhteen kunnossa. Esimerkiksi on uskomatonta, että täällä Suomessa kansalaiset ovat joutuneet tekemään kansalaisaloitteen avohakkuiden kieltämiseksi, eivätkä poliitikot ole saaneet tätäkään asiaa kuntoon – toivottavasti edes painostuksen avulla.

Presidentti Bolsonaro on syyttänyt Macronia kolonialismista, kun EU on nyt puuttunut Amazonasin kiivaaseen tuhoamiseen. Kolonialismihan on luonnonvarojen riistämistä ilmaiseksi tai pilkkahintaan heikommalta maalta, eikä siitä ole nyt kyse, joten huono veto Bolsonarolta. EU-maathan haluavat nyt varmastikin pidättäytyä Brasilian luonnonvarojen ostamiselta kokonaan, mikäli ne liittyvät metsätuhoihin.

Oma viidesluokkalainen poikani haaveilee päivittäin matkasta Amazonasin sademetsiin tällä hetkellä ja opiskelee alueen eläimistöä – kuvitellen tietenkin törmäävänsä sademetsissä kaikkiin noihin otuksiin, joita tietää siellä asustavan. En halua synkkää varjoa hänen innostuksensa ylle kertomalla sademetsien tilanteesta. En itse ole koskaan käynyt Amazonasin sademetsissä – Sumatran kylläkin. Olen kuitenkin lukenut niistä esimerkiksi kirjasta Jaguaarin voima. Siinä kuvataan, kuinka upeaa elämä voi alkuperäiskansoilla sademetsissä olla. Heillä on erityistaitoja ja -tietämystä luonnosta ja saa helposti vaikutelman, että heillä olisi jopa yliluonnollisia kykyjä. Tuntuu tosiaan, että Amazonasin sademetsät ovat paitsi maapallon keuhkot, myös maapallon sielu asuu niissä. Vaikkei koskaan tulisi käyneeksi Amazonasin sademetsissä elämän mielekkääksi kokemisessa voi olla ratkaisevaa tietoisuus siitä, että nämä metsät ovat olemassa. Ne vaikuttavat meidän maailmankuvaamme.

Planeettamme tuntuu minusta pelkältä kuorelta ilman Amazonin sademetsiä, jotka ovat kosmisessa mittakaavassa tarkasteltuna mieletön ihme. Sellainen ihme, joka helposti ohjaa ajatukset Jumalaan tai johonkin jumaluuteen. Onkin kumma, että jokin osa kristityistä ei pidä luonnonsuojelua tärkeänä, koska ajatellaan, että elämä on katoavaista ja vain sielulla on merkitystä. Olen kuullut tällaisia ajatuksia helluntailaisten joukosta. Ihmettelen, että miten tällainen on mahdollista, kun kristinuskossa on varsin tiukkoja sääntöjä ihmisen elää siivosti. Luulisi olevan selvää, että siivosti elämiseen liittyy myös luonnonsuojelu ja eläinten laupias kohtelu. Miten Jumala olisi luonut tällaisen lajirikkauden ja hänelle olisi sitten muka ihan ok, että ihminen tuhoaa hänen kehitystyönsä tulokset?

Allekirjoita vetoomus!

Osallistu keskusteluun!


36 kommenttia
Nimetön
#1

Mitä me oikeestaan tiedetään sademetsistä? aika vähän.

Kunhan nyt edes osattais huolehtia omista metsistämme. Sekin näyttää aika vaikeelta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#2

Jumala Luomisen jälkeen antoi ihmisille maan , viljeltäväksi ja varjeltavaksi !! Kuinkas hyvin ihmiset on siinä tehtävässä Onnistuneet ??!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Al Goooore
Vihainen
#3

Valeuutisia taas, pitää erottaa kaksi aluetta: Amazonas is a small part of the Amazon Basin. Amazonas is a State in Brazil, it is a small part of the Amazon Basin Rainforest. I note that all of the video of the fires in Amazonas are in grasslands and agriculture zones, not in actual rainforest
https://www.globalfiredata.org/forecast.html#elbeni

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Henna Kajava Filosofian maisteri, valtuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja
Vihainen
#17

Amazonasin alueella kuule tilanne on joka tapauksessa vakavin uutisten mukaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Al Goooore
Tyytyväinen
#23

We will NOT run out of oxygen to breathe, even if we cut down all the forests and the ocean plankton disappear – they are not the lungs of the planet in any literal sense

https://www.quora.com/q/duzzmyeobxjljrpq/We-will-NOT-run-out-of-oxygen-to-breathe-even-if-we-cut-down-all-the-forests-and-the-ocean-plankton-disappear-they-ar

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#36

https://pbs.twimg.com/media/ECwbsNnW4AE4m4e?format=jpg&name=360×360

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Al Goooore
Vihainen
#4

Afrikassa tulipaloja enemmän, kukaan ei puhu niistä!!

https://www.zerohedge.com/news/2019-08-23/more-wildfires-are-burning-angola-congo-brazil

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Vihainen
#18

Toivottavasti media tarttuu nyt niihin!! Pommittakaa mediaa tiedoillanne ja linkeillä tästä!!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Al Goooore
Hämmentynyt
#34

Ei taida onnistua, olen lähettänyt ”Pravdaan”, MTV, HBL, kukaan ei ole julkaissut, samaten Tanskan meterologian laitoksen korjaus Grönlannin lämpöennätyksestä, suomlainen media ei ollut kiinnostunut jopa Expressen julkaisi jutun!
https://www.dr.dk/nyheder/indland/dmi-afviser-varmerekord-i-gronland, Afrikan palotilanteesta sen verran, Haaviston ja vihreitten passiivisuus johtuu varmaan siitä että sinne menee sen verran veronmaksajien rahaa, että pelkäävät suomalaisten vaativan tukimaksujen lopettamisen, koska eivät ”huolehdi”luonnosta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Al Goooore
Vihainen
#5

Amazon rainforest fires called a ’very serious threat’ but misinformation is going viral
Sociaalisessa mediassa ”feikki kuvia jopa vuodelta 2003, osa jopa Ruotsin metsäpaloista, julkkisten kuvat myös muualta.

https://www.cbc.ca/news/world/amazon-rainforest-fires-threat-social-media-1.5255992

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Henna Kajava Filosofian maisteri, valtuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja
Hämmentynyt
#19

Jopa vihreiden keskusteluryhmässä harmiteltiin harhaanjohtavaa uutisointia. Hyvä kuitenkin, että maailma heräsi vahtimaan maapallon kalleinta aarretta tämän historiallisen nopean sukupuuttoaallon keskellä. Bolsonaro on kuitenkin kommentoinut niin sademetsien suojelun vastaisesti ja tehnyt myös hallinnollisia toimia sademetsien suojelun heikentämiseksi, että on syytä pelätä sademetsien puolesta. Ja EU:lla on syytä itsetutkiskeluun, kun paljastui, että tänne yhä tuodaan esim. sademetsäpuuta, brasilialaista lihaa ja -soijarehua. Rehun kasvattaminen siellä suomalaiseen lihantuotantoon lisää paineita raivata sademetsiä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Al Goooore
Hämmentynyt
#25

Is Amazon Rainforest Burning At Record Rates? What Is The Way Forward?

https://www.science20.com/robert_walker/nasa_say_the_amazon_is_burning_at_below_average_rates_yet_many_news_stories_say_record_rates-240959

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#29

Yksinomaan vihreät ovat soijan suurkuluttajia, edes kanat eivät pärjää näille. Soijaa käytetään nykyään vihreiden rehuna, josta vaikeat puutostilat ja aivovammat. Ihminen tarvitsee luontaista ravintoa, punaista lihaa ja lintuja ym. Näihin ihminen ja tämän ruoansulatus on sopeutunut satojen tuhansien vuosien aikana, jossa väliin on syöty mammuttejakin. Erityisesti kasvisöljyt ovat keholle vierasravintolaji, vaikka oliviiviöljyäkin on käytetty tuhansia vuosia. Kasviöljyt ovat terveydelle äärimmäisen vaarallinen ravinto, pelkkää hiilihydraatteja, mutta ei mm. aivojen ravitsevia hivenaineita. Noiden kasvien juuret eivät yksinkertaisesti ime niitä ravinteita, joita ihminen tarvitsee, mm. raudan puutokset ym. ym. ym.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#30

Kasvisöljyt rasvoittavat maksaa, ja heikentää insuliinin tuotantoa jne. Öljyn käytön sijaa pitäisikin käyttää voita tai luonnollisia rasvoja, joita mm. rypsiöljy ei ole.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Al Goooore
Hämmentynyt
#6

The Amazon rain forest is often perceived as the lungs of the planet. In fact, almost all the oxygen the Amazon produces during the day remains there and is reabsorbed by the forest at night. In other words, the Amazon rain forest is a closed system that uses all its own oxygen and carbon dioxide.”
Eli tuotettu happi kulutetaan öisin, voi sanoa suljettu ”systeemi”eli ei ole eikä koskaantule olemaan meidän keuhkot

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Henna Kajava Filosofian maisteri, valtuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja
Utelias
#20

Nyt oli lähde jäänyt kokonaan pois, joten ei ole painoarvoa lainauksella 🙂

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Al Goooore
Tyytyväinen
#37

No, the Amazon fires won’t deplete the Earth’s oxygen supply. Here’s why
https://www.pbs.org/newshour/science/no-the-amazon-fires-wont-deplete-the-earths-oxygen-supply-heres-why

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Al Goooooore
Utelias
#7

That’s right—more than half of the oxygen you breathe comes from marine photosynthesizers, like phytoplankton and seaweed.

https://ocean.si.edu/ocean-life/plankton/every-breath-you-take-thank-ocean

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#9

Juuri näin, Amazonin aluetta liioitellaan yleisesti, meret ovat merkittävin hapen tuottaja, ja Siperian metsät ovat suurin hiilinielu tällä hetkellä. Mutta, asiasta toiseen, vaikka Amazonin hiilidioksidi pitoisuudet ovat tällä hetkellä huippuluokkaa, lämpötiloihin sillä ei ole merkitystä, joskin metsäpalot nostavat luonnollisesti paikallisia mitattavia lämpötiloja. Hiilinielujen sijainnit ovat vuodenajoista riippuen valtaosin merialueella, ja ennen kaikkea ravinteikkaimmilla alueilla. Pohjolan talven lähestyessä hiilinielujen painopiste siirtyy eteläiselle pallonpuoliskolla, joka on suurelta osin merialuetta. Pohjolan talvi lopettaa yhteyttämisen suurelta osin, eli hiilinielut vaeltavat pohjolan ja etelän väliä vuodenaikojen mukaan. Ilman mereen varautunutta lämpöä edes sitkeimmät kasviplanktonit eivät voisi tuottaa happea.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Joku Toinen
Hämmentynyt
#8

”Amazonian sademetsät ovat maapallon sielu”
Paha sanoa tähän mitään, kun en ole siellä koskaan käynyt, enkä luultavasti tule koskaan käymään. Veikkaisin kuitenkin sen puolesta, että se vaikuttaisi lähinnä metsältä. Ja sehän on tuttua meille suomalaisille.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Henna Kajava Filosofian maisteri, valtuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja
Hämmentynyt
#21

Jaa – metsä kuin metsä metsätyypistä riippumatta. Hyvä, ettei susta tullu biologia 😀

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#10

Ongelmat alkoivat soijan kysynnän kasvus myötä, jossa vegaanit alkoivat tehdä soijasta ”jauhelihaa”, jugurdia ym. kasvipainotteista ravintoa. Märehtijöille ei tarvitse syöttää soijaa, ehkä siipikarjalle, mutta vihreät ovat syypää sademetsien tuhoon. Suomalaiselle naudalle syötetään heinää, joista paaleja näkyy jokaisen pellonlaidalla tälläkin hetkellä. Vihreät puhuvat täyttä paskaa punaisen, ja varsinkin suomalaista lihaa vastaan. Jos ruokapöytään tuodaan suomalaista punaista lihaa, se on ecoteko sanan laajimmassa merkityksessä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#11

Se on täsmälleen näin, EU:n tärkein soijan tuottaja on Brasilia, ja viljelyalan kasvattaminen seurausta soijan kulutuksen järkyttävästä kasvusta, joka on seurausta ravinnon siirtymisestä soijaan ja siitä tehtäviin ravintoaineisiin, mm. soijaöljyyn jne. Valitettavasti soijan kasvatus ei toimi laajasti muualla kuin sademetsien ravinteikkaassa maaperässä, joka sekin toimii vain aikansa. Maaperän ravinnon oton jälkeen alueet muuttuvat pysyvästi aavikoiksi, mm. eroosion ym. johdosta, jossa esim. eroosio nostaa maapallon valtamerien pintaa, ja sitten valitetaan. Eroosiota on muutoinkin luonnostaankin ihan tarpeeksi, mm. mannerjalustat, joiden tilavuus on miljoonia kuutiokilometrejä. Mm. Siperian edustan jopa 1500 km rannikolta ulottuva mannerjalusta on eroosion luomaa, ja sillä on valtamerien tilavuuteen merkittävä vaikutus.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Henna Kajava Filosofian maisteri, valtuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja
Vihainen
#22

Argumentointiin kuuluu olennaisesti se, että tarkistaa luulonsa: ”Miksi paloja sytytetään? Pääasiassa siksi, että länsimaihin myytävät naudanliha ja soijarehu saisivat lisää viljelypinta-alaa.” https://yle.fi/uutiset/3-10933291 ”Geenimuunneltua soijaa tuodaan entistä enemmän siipikarjan rehuksi – MTK: ”Gm–vapaudesta täytyy maksaa enemmän” https://yle.fi/uutiset/3-10922322

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

eastfinn
#12

Olisiko syytä meilläkin metsittää kaikki pellot? Yritettäisiin pärjätä luonnon ravinnolla, itse kyllä pärjäisin luonnon antimilla mutta miten vihreät sitten tulisivat toimeen?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#13

Karkuun päässeet naudat tulivat hyvin toimeen ilman soijaa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Henna Kajava Filosofian maisteri, valtuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja
#24

Suomalaisessa naudanlihan tuotannossa ei enää käytetäkään soijaa toisin kuin possu- ja broileriparkojen kasvattamisessa.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#28

No mutta, miksi yle kuvittelee, että soijaa käytetään erityisesti nautojen ravinnoksi, jättää sellaisen käsityksen, että metsiä raivataan juuri nautoja varten. Yle tässä luulee, ja väärin argumentoi. Itse olen syönyt viikon kanakeittoa, ja alkaa mitta olla täysi näitä soijaravintoja, tuntuu kuin saisi siivet pian selkään. Naudat saa heinäravintoa, ja siinä se on selluloosa maukkaimmillaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Utelias
#32

Poliitikot voisitte ruveta ajamaan lemmikki/prosessoidun lihatuotteiden veronkorotusta:
Dogs, Cats And Climate Change: What’s Your Pet’s Carbon Pawprint?https://www.forbes.com/sites/jeffmcmahon/2017/08/02/whats-your-dogs-carbon-pawprint/#56d2607013a6

Save the planet: time to eat dog?www.stuff.co.nz/national/2987848/Save-the-planet-time-to-eat-dog

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#35

Yhtä lailla maapallon kaikki piennisäkkäät ja villieläimet voitaisiin hävittää, jotta ihmiskunnalle riittäisi tilaa. Intiassa on noin 16 000 000 nautaa joutavina, ”muuttavat ilmastoa” (Suomessa nautoja on noin 850 tuhatta), mitä näiden kanssa pitäisi tehdä? Muita märehtiviä ja ei märehtiviä löytyy miljardeja. Jos maa ei kestä lemmikkejä, voisi rajoittaa niiden omistajien lisääntymistä, silloinhan vähenisi myös lemmikit. Mitäpä ei ilmastonmuutoksen estämiseksi voitaisi tehdä, ja silti ilmasto muuttuu jatkuvasti, vaikka tehtäisiin mitä hyvänsä. Tärkein ilmastonmuuttaja on maapallon saama säteilyn määrän kasvu, joka johtuu maapallon magneettikentän jyrkästä heikkenemisestä (mm. Ilmatieteenlaitoksen tutkimuksia, Heikki Nevanlinna). Viimeisten 3000 vuoden aikana magneettikenttä on heikentynyt noin 30%, ja viimeisten 150 vuoden aikana noin 15%, eli puolet pidemmän ajan jaksosta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Tyytyväinen
#33

Environmental impacts of food consumption by dogs and cats
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0181301

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Al Goooore
#14

Tästä pääsette katsoman Nasa:n sateliittien päivittäiset metsäpalokuvat. https://worldview.earthdata.nasa.gov/
Valitse: “satellite detection of fires”, ja laita päivämäärä

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

#15

Sitten unohdetaan helposti se tosiasia, että sademetsät ovat myös suurimmat hiilidioksidin tuottajat. Voisin jopa uskoa, että tehokkaassa viljelyssä oleva maa-alue on parempi hiilinielu (hapen tuottaja) kuin luonnollisessa tilassa oleva sademetsä.

Suomessa suorakylvetty viljapelto tuottaa jopa 7 tonnia viljaa, josta puolet on hiiltä. Samaan aikaan metsä tuottaa n. 6 m3 vuosittaista kasvua, joka männyn kohdalla tarkoittaa n. 3 tonnia, josta puolet on hiiltä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#16

Systeemi on monimutkainen, ja valon määrä rajallinen. Paremman kasvun saisi, jos olisi useampi aurinko. Puu nielee hiitä paremmin aina auringonpuoleisella sivulla, kun viljapellon kasvu on tasaisempaa, johtuen matalammasta kasvusta ja jopa ilmavirtausten aiheuttamasta kasvin heilahteluista valossa. Sademetsien ylälehvästö muodostaa katoksen, jossa hiilinielu toimii, ja puu toimittaa hiilihydraatteja sienirihmastolle, joka antaa puulle sen tarvitsemia rakennusaineita, fosfori ja typpeä jne., ja kerää itseensä myös hiiltä, vetyä ja happea. Metsäpalot ei metsää tuhoa, sienirihmasto jää elämään, ja ilman tuota ei myöskään puusto kykene kasvamaan. Ilmasn rikkiä metsät lakkaavat kasvamasta, koska sienirihmasto ei kykene sulattamaan saamaansa hiilihydraatteja, ja tuhoutuu. Luonnollisia rikin lähteitä maapallolla on tulivuoritoiminnan kautta saadut, mutta pahitteeksi ei ole kivihiilenpolttokaan. Kannattaa muistaa, maapallon ilmakehä pitää sisällään myös kasvikunnan tarvitsemat ainekset.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#31

Brasilian sademetsät ovat maapallon pinta-alasta vain luokkaa 1/500 osa, ja tälläkin hetkellä hiilidioksidi metsäpalojen vuoksi reippaasti yli maapallon keskiarvon. Hiilidioksidin kasvu maapallolla lisääntyy ilmaston viilenermisen vuoksi, jossa pääasiassa pohjoisen pallonpuoliskon talvien pidentyessä, hiilinielun aika vähenee. Talvilevossa olevat kasvit eivät yhteytä, koska juuristo on jäässä. Mm. Alaskan ”kultamailla” maa on ympärivuotisessa roudassa, jolloin kullankaivuu vaivoin onnistuu järeillä koneilla. Tuo johtuu siitä, että jääkausin päättyi Pohjois-Amerikan pohjoisille alueille, josta näkyvin merkki on Kanadan voimakkain maankohoaminen, kuten Grönlannin jäätiköt ovat jääkauden viimeisiä jäänteitä. Uusi jääkausi alkaa Siperiasta, mutta saavuttaa Skandinavian vasta noin 10 000 vuoden kuluttua. Asiaan vaikuttaa magneettisen pohjoisnavan rantautuminen mantereiselle alueelle Siperiaan. Tämän hetken lämmöt pohjoisessa johtuu auringon hiukkasparvista jäämeriseudulle…

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#38

Hyvin pitkälle näin, on osattava erottaa trooppinen ja subtrooppinen sademetsät toisistaan, jossa varsinaiset trooppiset sademetsät eivät ole vaarassa. On myös lauhkean vyöhykkeen sademedtsiä jne. Eroja näissä on vuotuiset lämpötila ja sateisuus erot. Trooppista sademetsää on vaikeampi polttaa, koska sademäärä on huomattavasti subtrooppista suurempi. Nyt poltettavat ”sademetsät” eivät ole sitä sademetsää, mitä yleensä kuvittelemme sademetsän olevan, vaan usein kuivia aroja, joka ei juuri hetkauta maapallon ilmastoa suuntaan tai toiseen, varsinkin, kun alueet otetaan viljely- tai puunkasvatuskäyttöön myöhemmin. Troopiset sademetsät kattavat 32% maapallon metsäalasta, ja on merkitsevää. Arojen käyttöönotto kuitenkin vaikka soijan viljelyyn, voi olla pois nautakarjan kasvatuksesta, joka on ylivoimaisesti soijaa tärkeämpi ravinnon lähde.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000