Perussuomalaiset

Elina Louko

Nykyajan torpparit, köyhät vuokralaiset

2 kommenttia

Suomessa toki puhutaan paljon köyhyydestä, mikä nyt tietysti ihan toivottavaa kun maassa on laskelmien mukaan noin miljoona köyhää. Miljoona köyhää! Keitä he ovat? Tuossahan on kuitenkin kyse elävistä ihmisistä eikä vain numeroista paperilla, jotka näyttävät ikäviltä kansainvälisessä vertailussa. Tämä miljoonan köyhän suomalaisen joukko ei vain mystisesti ilmesty leipäjonoon ja sosiaalitoimen luukulle ja häviä sitten pois silmistä. Tai itse asiassa, kyllähän he häviävät, sillä he ovat tyystin syrjäytettyjä yhteiskunnasta ja omasta ihmisarvostaan.

Uskaltaisin väittää, että useimmat tästä miljoonasta asuvat vuokralla. Uskaltaisin vielä väittää, että heidän joukossaan on suuri joukko yksinasuvia ihmisiä. Yksinasuvat ihmiset ovat kaikista eniten tulonsiirroissa syrjityin ihmisryhmä. Heitä varmuuden vuoksi rangaistaan siitä, etteivät ole löytäneet ketään rinnalleen jakamaan taloutta ja elämää. Suurin osa yksinäisistä, ainakin minun tuntemat, haluaisivat lähes kaikki asua yhdessä jonkun, rakkaan kanssa, mutta eivät epäonnekseen ole löytäneet sellaista. Eivät he asu yksin koska ovat itsekkäitä omaa tilaa vaativia, vaan olosuhteiden pakosta. Ja tämän lisäksi heidän asemansa on kaikista heikoin kun vuokrien hinnat ovat järjettömän kalliita. Meillä Suomessa eniten on pielessä täysin tähtitieteellisiin summiin karanneet vuokrat, kiitos siitä että vuokrasäännöstely purettiin muistaakseni 90-luvun suuren laman tuoksinassa ja sen jälkeen vuokrat ovat karanneet niin lapasesta, ettei ansiotulokaan tahdo riittää vuokran lisäksi elämiseen. Hiljattain julkaistiin tilasto, jonka mukaan 60% vuokralla asuvista saa asumistukea. 60%! Siinä on jo mukana myös työssäkäyviä eikä vain toimeentulotuen piirissä olevia. Tässä asumistukirumbassa ei ole mitään järkeä, sillä suurin saaja niille on VVO, täysin käsittämätön laitos joka ei voi olla mahdollinen muualla kuin Suomessa. Ja lopun potin jakavat pienemmät vastaavat asuntoyhtiöt ja sijoittajat. Kun kyseessä on kuitenkin veroraha ja tulonsiirrot, olisiko järkevämpää, että asumistuki tai saman suuruinen summa olisi verovähennyskelpoista ja näin valtio verotuksessa turvaisi vuokralaisen? Silloin verorahat eivät siirtyisi sijoittajien osakemiljoonia lihottamaan vaan vuokralaisen itsensä hyväksi, jolloin hänellä olisi sitä ”ostovoimaa” jonka perään huudetaan, mutta ei tehdä mitään konkreettisia toimia että näin tapahtuisi.

Tein laskelman esimerkkihenkilöstä, joka on vuokralla yksinasuva nainen, joka tekee siivoustyötä 9e tuntipalkalla 37,5h viikossa päivätyötä ilman lisiä. Esimerkkihenkilömme asuu, sanotaanko vaikka Keravalla, kaksiossa jonka vuokra on 700e/kk. Keravalla yksiöidenkin vuokrat alkavat olla 600e lähtien, 700e kaksiota voidaan pitää melko edullisena! Laskelmani henkilön kuukausiansiot ovat 1350e brutto, kun vähennetään verot 20%, tämä on ehkä vähän yläkanttiin verotusta, mutta vähennän muita kuluja 50e, tellit, lellit ja vellit, vakuutukset, liitto, kirkollisvero yms jolloin nettopalkka on 1030e/kk. Vuokran jälkeen palkasta jää jäljelle huimat 330e. Reilua? Jo 90-luvulta on olemassa kansainvälinen hyvinvointibarometri jonka mukaan asumismenoihin ei saisi mennä enempää kuin 30% nettotuloista. Tässä tapauksessa vuokran olisi oltava 309e. Jokin tässä yhtälössä mättää, sillä esimerkkihenkilöllemme vuokra on yli tuplat kalliimpaa kuin mikä on minimitoimeentulon täyttyminen tässä hyvinvointibarometrissa. Palkat ja vuokrat ovat karanneet hyvin kauaksi toisistaan ja asumistukirahat käytetään aivan absurdilla tavalla pitämään tilanteen yllä ja lisäämällä palkkatulon ja vuokran epäsuhteen kasvamista. Miljoona köyhää! Eivät he ilmaannu tyhjästä, eivät he ole ilmaa. He asuvat vuokralla.

Vielä suurempaan yksinäisyyden talousloukkuun tipahtaa työtön, vuokralla yksinasuva toimeentulotukiasiakas. Tässä nimittäin suomalaiset ovat epätasa-arvoisessa asemassa keskenään, koska tapahtuu kuntakohtaista ihmisbingoa, jossa toisaalla kunnat eivät aseta tällaiselle yksinasuvalle tt-asiakkaalle vuokran maksimihintoja, kun taas toisaalla näin tehdään. Keravalla yksinasuvan vuokralaisen asumismenot saavat olla enintään 680e/kk. Jos siis vuokra nyt sattuu olemaan vaikka 750e/kk mikä edelleenkin on Keravalla melko ”edullinen” hintataso, tämä vuokran ”liian korkea osa” vähennetään toimeentulotuesta. Nämä yksinasuvat työttömät eivät siis saa minimitoimeentulotukeaan täysimääräisenä, vaan siitä on rokotettu liian kallis asuminen, vaikka kaupungilla ei olisi osoittaa hänelle halvempaakaan asuntoa. Onko tämä reilua? Kaikista köyhimpien asemaa rokotetaan entisestään.

Tämän lisäksi että vuokralaiset kärvistelevät jatkuvasti kohoavien vuokrien kanssa, he eivät saa elää asunnoissaan vapaasti. Seiniä ei saa maalata useimmissa vuokra-asuntoyhtiöissä kuin maalarin valkoisella. Värikkäät seinäthän saattaisivat jopa piristää ankeaa betonilähiötä. Vuokralaisen asumisesta ei saa poismuutettaessa jäädä mitään jälkiä ja esim. VVO:lla on laskutuslista minkä kaiken siivouksesta ja kunnostuksesta asiakkaan poismuuttaessa laskutetaan. Tällaisia olivat esimerkiksi lattiakaivojen siivous, ikkunoiden pesu, seinien pesu jne. Toisaalla on olemassa ”yleinen huoneenvuokrauslaki”, jonka mukaan esim. juuri poismuutettaessa riittää ”normaali perussiivous”, jossain paikoissa edyllytetään poismuuttavalta kuitenkin ikkunoiden pesua (entä jos muuttaa talvella?), lattioiden vahausta ja kellarikomeroiden imuroimista. Normaalia perussiivousta? Lisäksi asumisen kulumiset sakotetaan ja vuokralaisen maksettaviksi laitatetaan uudet lattiat, vaikka asunto olisi 20 vuotta vanha ja kyseinen vuokralainen asunut siellä 5 vuotta. Asunnot pitäisivät palauttaa paremmassa kunnossa kuin ne olivat vastaanotettaessa ja käytännössä lähes kaikki ongelmatapaukset ratkaistaan vuokranantajan, ainakin VVO:n hyväksi. Lisäksi vuokralaiset saavat tapella vuokranantajiaan kohtaan joissakin tapauksissa kun he vaativat toimivia jääkaappeja ja liesiä hajoavien tilalle. Vuokra-asunnotkin voivat olla miten rähjäisiä tahansa, 70-luvun alkuperäiskuosissaan ja vuotavalla vessanpöntöllä, mutta niistä revitään vuokrat täysimääräisinä alueen yleisen hintatason mukaan.

Miljoona köyhää huutavat betonilähiöissään huutoa jota kukaan ei kuule. Heidät nähdään leipäjonoissa, mutta asia vain todetaan ikään kuin jonain välttämättömyytenä, no, ne on vaan ne köyhät. Omaa syytä on heidän köyhyytensä.

Julkaistu facebook-seinälläni 1.11.2016. EDIT 22.2.2017: Keravalla yksinasuvan toimeentuloasiakkaan maksimivuokra on 630 euroa eli tämän ylittäviä vuokrakustannuksia ei huomioida ja ne jäävät maksettavaksi asiakkaalle itselleen. Perustoimeentulon maksajaksi siirtynyt Kela penää nyt kaikilta tämän vuokrarajan ylittäviltä keravalaisilta halvemman asunnon hankkimista.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
tuisku
#1

Uusliberaali keinottelukapitalismi jyllää.
Rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy.
Jotkut omistavat sijoitusasuntoja joilla nyhtävät vähävaraisilta viimeisetkin roposet.
Yksityishenkilöiltä pitäisi lailla kieltää useamman asunnon omistaminen ja vuokraustoiminta keskittää OIKEASTI yleishyödyllisille voittoa tavoittelemattomille järjestöille ja kunnille. Tai sitten valtiolle.
Nyt riistokapitalistit repivät pelihousunsa. Sijoittakoon talouteen!

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Onko järkee vai ei
Utelias
#2

Miksi verottaja ei ryhdy tukien takaisinperintään ja nosta oikeusjuttuja mamuista jotka nostavat Suomesta tukia vedoten varattomuuteen mutta todellisuudessa omistavat kiinteistöjä ja vuokra-asuntoja lähtömaissaan?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000