Kiinteistöverosta
Kiinteistövero kiristyy maapohjan eli tontin ja teollisuusrakennuksien osalta Espoossa tänä vuonna 0,93 %:sta 1,0 %:iin, mikä tarkoittaa 7,5 prosentin korotusta.
Vaikka asuinrakennuksien kiinteistövero säilyy ennallaan, kiinteistöveron korotus vaikuttaa asuinrakennuksessa asujaan eli laskun maksajaan, koska ei ole olemassa taloa ilman tonttia.
Asumiskustannuksia ei muutenkaan kannattaisi nostaa, vaan pikemminkin alentaa. Jo nyt kiinteistövero on kohtuuton monille pienituloisille, jotka asuvat vanhassa talossa nykyisen mittapuun mukaan isolla tontilla.
Kiinteistöverosta kirjoitetaan usein ikään kuin peitellen. Esimerkiksi Raksystems 18.11.2020 kirjoittaa ”Vakituisen asumisen verokanta säilyy ennallaan, joten asumisen kiinteistövero kiristyy Espoossakin ”vain” maapohjien osalta 7,5 %.”
Tontin kiinteistövero muodostaa yleisestä kiinteistöverosta suurimman osan. Esimerkiksi keskikokoisen omakotitalon kiinteistöverosta noin 15 prosenttia osuu rakennukseen. Tällöin tontin kiinteistöveroksi jää 85 prosenttia. Talo ja tontti kuuluvat yhteen, koko kiinteistövero on asumisen kustannuksia.
Erään espoolaisen keskikokoisen omakotitalon kiinteistövero vuonna 2011 oli 587,93 euroa, kun se tänä vuonna on 963,40 euroa, eli nousu on 64 prosenttia kymmenessä vuodessa, mikä on merkittävä korotus. Kehityssuunta on mielestäni liian jyrkkä.
Kiinteistövero koskee kaikkia. Se kohdistuu kiinteistön omistajille suoraan ja muille vuokraan tai yhtiövastikkeeseen sisällytettynä. Kaikki veroluontoiset maksut vähentävät ostovoimaa ja rahan pyörimistä markkinoilla.
Yritysten osalta yleisen kiinteistöveron nousu tarkoittaa lisäkustannuksia liiketoimintaan. Siksi se on väärä tapa paikata kuntataloutta. Kun teollisuusrakennusten ja niihin liittyvien tonttien kiinteistöveroa nostettiin, se vaikuttaa suoraan yritysten toimintaedellytyksiin. Päinvastoin Espoon pitäisi luoda sellaisia vaikuttimia, jotka houkuttelevat yritystoimintaa, eivätkä kiristä. Eräs tällainen voisi olla kiinteistöveron alentaminen – tai edes nostamatta jättäminen. Tämän voimme tehdä taloudenpitoa tehostamalla.
Tekstin aiheet:
Niin kiinteistöverosta puheenollen ,Eija se tuntuu nousevan aika vauhdikkaasti ! Muutamavuosi taaksepäin se ei tuntunut missään !? Mutta kylläkin nyt tuntuu !
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Olen samaa mieltä! Kiinteistövero nousee paljon jyrkemmin kuin muut verot.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Mitä veroa mielestäsi Eija sitten saisi nostaa tai mistä säästää kun Espoo kuitenkin rahaa tarvitsee?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tehokkaalla taloudenpidolla voidaan jättää kiinteistövero nykyiselle tasolle. On siis tehostettava verokertymän käyttöä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tuo on kyllä jo ryöstöverotusta.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Jostakin täytyy kerätä miljardit lähetetettäväksi Italiaan. Siellä ei peritä kiinbteistöveroa ja hallitus kaatuisi jos sitä yritettäisiin.
Helpompi kiristää veroja Suomessa missä veroja maksetaan mielellään. Italiassa veronmaksuhalua ei ole eikä sille EU voi mitään.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti