Perussuomalaiset

Eija Pirinen

Tuhotaanko nykykaavoituksella espoolainen elämäntapa?

Korkeat kerrostalot tiivistyvät uudisalueiksi tai täydentävät jo olevaa. Espoon viihtyisien asuinalueiden kasvot muuttuvat kotikaupungista joksikin vieraaksi. Voimmeko katsoa vain vierestä omaleimaisten alueiden kuten Olarin tai Tapiolan menettäessä luonteensa ja kodikkuutensa?

Kiviruukin kaavoitusta seuranneet omakotiasujat ovat saaneet kauhistella ehdotusta rakentaa jopa 16-kerroksisia betonitaloja omakotitalojen viereen.

Pohjois- ja Keski-Espoon yleiskaavasta on väännetty vuosikausia. Asia on nytkähtänyt eteenpäin. Alueelle suunnitellaan kahta raideasemaakin suurine rakennuskantoineen. Kaavan vuoksi osa espoolaisista pohtii jo muuttoa pois.

Kun nykyinen katoaa, paluuta ei ole. Rakennetun elinympäristön muutos jää paikalleen pysyvästi. Silti kaavoitusta tehdään poikkoillen ja sen ajurit voivat olla aivan muut kuin asukkaiden tarve ja viihtyvyys.

Kaavoitus ohjaa minkälaisia asukkaita Espoo houkuttelee

Rahanmaksimoinnilla ei saa rakennuttaa liian korkeita taloja ja tuhota jo olevaa.

Kaavoituksella vaikutetaan siihen, keitä Espoosta muuttaa pois ja minkälaisia naapureita haluamme kotikulmillemme.

Kaavoittamalla yrityksille sopivia tontteja lisätään Espooseen yritystoimintaa.

MAL-sopimuksen varjollakaan ei tarvitse rakennuttaa liian tiheästi. Espoossa riittää maa-alaa viihtyisään rakentamiseen.

Rivitalot ja townhouse-tyyppiset talot sopivat parhaiten omakotitalovaltaisten alueiden naapuriin. Espoon Kauklahti on kaunis esimerkki suhteellisen tiiviistä, mutta viihtyisästä pientalorakentamisesta. Lähipalveluiden on kuitenkin säilyttävä Kauklahdessakin. 

Asukkaiden toiveet huomioon

Suuria ja tiiviitä kerrostalokeskittymiä perustellaan pienellä hiilijalanjäljellä ja edullisuudella. Millä prosenttiosuudella asukkaiden viihtyvyyttä ja toiveita kuunnellaan Espoossa? Liian tiiviistä rakentamisesta on luovuttava.

Jo suunnitteluvaiheessa on huomioitava myös pysäköintipaikkojen riittävyys, niitä nyt vaan tarvitaan. Kaikki pysäköintipaikat eivät myöskään saa olla maksullisia.  

Pientalotontteja on kaavoitettava nykyistä enemmän, koska niille on kova kysyntä.

Asukkaita ei vain kuunnella vaan heidän aloitteensa on oltava osa päätöksentekoa

Kaupunkisuunnittelukeskuksen mukaan noin joka viidennestä asemakaavamuutoksesta valitetaan. Valitukset lähtevät usein hallinto-oikeuteen vasta valtuustokäsittelyn jälkeen.

Jo suunnitteluvaiheessa on järjestettävä tilaisuuksia, joissa alueen asukkaat saavat vaikuttaa kotikulmiensa kaavoitukseen. Asukkaita ei tule vain kuunnella, vaan heidät tulee ottaa mukaan päätöksentekoon.

Ruohonjuuritason yhteistoiminta vähentää valituksia ja säästää näin rahaa.

Kun kansalaisvaikuttamisesta muodostuu luonteva toimintatapa, asukkaat pysyvät tyytyväisinä ja päätöksenteosta tulee läpinäkyvää ja avointa.

Asukkaitaan vartenhan Espoo on. Vuoropuhelun kanavat ja rakenteet on pidettävä kunnossa. Nyt on toimittava sen eteen!

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


1 kommenttia
Nimetön
#1

Olen kaksi vuotta sitten muuttanut Kainuusta Espooseen. Asunnon löytäminen oli vaikeaa. Monet asuntoalueet on kaavoitettu liian tiiviiksi. Alkavat muistuttaa slummeja. Paikoitusalueita ei ole, vaikka Espoossa olisi tilaa riittävästi. Asiallinen paikoituksen järjestäminen samalla väljentäisi kaupunkikuvaa.

Löysin viimein uuden hyvän asunnon kerrostalosta taajaman reuna-alueelta, mutta autopaikkoja on vain reilut puolelle asunnoista. Ihmisillä on auton tarvetta, koska heillä on elämää myös kauempana, vaikkapa mökillä. Samaan aikaan kaupunki sulkee ja vähentää tarpeellista kadunvarsipaikoitusta.

Kaavoituksen ja rakennuslupien tulisi taata autopaikka jokaiselle asunnolle. Jos joku ei sitä tarvitsisikaan, on sillä kyllä kysyntää. Nyt aatteellispoliittisista syistä maksatetaan sähköautojen latauspaikat niilläkin asunnoilla, joille ei minkäänlaista autopaikkaa edes riitä. Perusteeksi väitetään asunnon arvonousua. Täyttä puppua, asumiskulujen nousu latauspaikkarakentamisesta nimenomaan

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000