Perussuomalaiset

Arja Suuronen

Sote-palvelujen lähdettävä tarpeesta

2 kommenttia

Ohessa kirjoitukseni Vaalipuheita Kaleva 23.2.2017.

Lisäksi alla on kirjoitukseni Mitä odotat sote-uudistukselta? 23.2. 2016

Nythän asiantuntijatkin ovat viime päivinä antaneet uutisissa kovaa kritiikkiä valinnanvapaudesta. Sote-uudistusta lähdettiin tekemään liian kovalla kiireellä. Voi käydäkin niin, että tehokkuuden sijasta tuleekin kaaosta ja kustannukset nousevat, Systeemi voikin lisätä eriarvoisuutta, kun laittamalla lisää rahaa voikin mennä yksityiselle. Mistä saamme rahat valinnanvapauden toteutukseen? 

******************************************************************************************

Omaan pitkän työkokemuksen sairaanhoitajana ja pidän tärkeänä, että hyvinvointi jakautuu kunnan eri osien välillä tasaisesti estäen syrjäytymistä ja vähentäen väestöryhmien terveyseroja. Meidän tulee tarjota riittävän lähellä käyttäjää laadukkaita ja edullisia asiakkaan tarpeista lähteviä julkisia sote-palveluita. Niitä antaa oikein mitoitettu koulutettu henkilökunta riippumatta siitä onko tuottaja julkinen, kolmas sektori tai yksityinen. Elämme yhä vanhemmiksi ja muistisairaudet lisääntyvät. Hoitotyöhön tulee olla riittävästi aikaa ja käsipareja. Inhimillisyys ja asiakas evät saa unohtua tulevassa sotessa, siinä rahan riittävyys määrittelee liian monta asiaa. Julkisten peruspalvelujen tulee olla hyvämaineisia, riittäviä ja kilpailukykyisiä, jotta asiakas valitsee ne jatkossakin, kun valinnanvapaus tullee voimaan. Mielestäni sairaanhoidon asiakasmaksuja korotettiin lyhyessä ajassa yli sietorajan. Ne nousevat tätä tahtia lähes samalle tasolle kuin yksityisissä palveluissa. Tämähän ei ole tulevan soten tarkoitus?
Terveysasemien akuuttivastaanottoon voi varata nykyisin aikoja, mutta numeroautomaatin kautta useiden tuntien muodostuva odotusaika hoitajalle on sairaalle liian pitkä. Suoran ajan saaminen terveysaseman lääkärille on vaikeutunut. Kun terveysasemille eikä työterveyshuoltoon saa aikoja ajoissa, apua haetaan päivystyksestä tai yksityiseltä. Pettyminen systeemin toimivuuteen ajaa asiakkaita yksityiselle. Terveysasemia ei voi vähentää nykyisestä määrästä.
Sote-palvelun käyttäjän ja työntekijän kokemukset ovat avainasemassa suunnittelussa ja päätöksenteossa, jotta saamme toimivan terveydenhuollon. Niukkenevassa taloudessa moni kansalainen haluaa saada helposti tietoa siitä mihin ja miten verorahojamme käytetään ja kuinka läpinäkyvästi suuret monikansalliset terveysalan firmat ilmoittavat liikevoittonsa ja verotietonsa.

Arja Suuronen, kuntavaaliehdokas, (ps.), Oulu

******************************************************************************************
Mitä odotat sote-uudistukselta?
Hallituksen esityksen mukaan vuoden 2019 alusta lähtien 18 itsehallintoaluetta ja 15 sote-aluetta järjestää kaikki julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut (sote-palvelut). Sairaanhoitopiirit lakkaavat olemasta.
Monia sosiaaliturvan- ja terveydenhuollon muutoksia ja heikennyksiä on jo tehty, mutta monet asiat uudistuksessa on vielä kesken ja toteutumisen tiellä on monia avoimia kysymyksiä. Saavatko itsehallintoalueet veronkeräysoikeuden? Kuinka tasapuolisesti sote-rahoitus saadaan toteutettua maakuntien sisällä, jotta palvelut on saatavilla ja saavutettavissa myös reuna-alueilla? Saavatko isot kaupungit oman erityistehtävän maakuntien sote-päätöksenteossa? Riittääkö ammattitaitoinen henkilökunta toteuttamaan avopuolen lisääntyvän hoiva- ja kotipalvelutarpeen siten, että vanhus kokee olonsa turvalliseksi kotonaan? Saavutammeko palvelurakenteiden muutoksilla ja painopisteen siirtämisellä laitoshoidosta kevyempään avohoitoon toivotut säästöt, kustannustehokkuuden, vaikuttavuuden ja hoidon hyvän laatutason säilymisen siten, että lopputuloksena on tyytyväinen asiakas/potilas?
Tulevassa sote-uudistuksessa sähköinen asiointi ja sen lisääminen itsepalvelun muotona on haasteellinen tavoite. Otamme nopeasti käyttöön uuden it-teknologian työelämässä ja palveluissa. Sähköinen asiointipalvelu on hyvä, joustava ja täydentävä vaihtoehto niille, jotka hallitsevat verkkopalvelujen käytön ja pitävät tietokoneensa tietoturvan ajan tasalla. Moni kuitenkin haluaa ja tarvitsee jatkossakin henkilökohtaista ammattihenkilön palvelua ja vuorovaikutusta esimerkiksi aikaa varatessa tai kun tulkitaan vastauksia omaseurannan kautta. Sähköinen asiointi ei saa olla monimutkaista tai luoda turvattomuuden tunnetta asiakkaalle.
Uudistuksessa mietitään valinnanvapautta sekä kelan tukemaa yksityisen ja kolmannen sektorin vahvempaa roolia palveluiden täydentäjinä ja tuottajina. Asiakas saa vapauden valita, mistä hakee palvelut. Tuoko lisääntyvä valinnanvapaus hämmennystä, kaaosta, valinnanvaikeutta tai toivottuja hyviä vaikutuksia asiakkaalle ja taloudelle? Tapahtuuko joukkopako yksityisen palveluiden käyttäjäksi? Kaatuuko valinnanvapaus rahan puutteeseen?
Pohdittavaa riittää maallikoista päättäjiin. Päätöksenteossa erilaisten arvomaailmojen yhteensovittaminen ei ole helppo tehtävä. Myönteistä on, että ministeriö (STM) haluaa kartoittaa kansalaisten näkemyksiä ja kokemuksia, siitä kuinka saisimme sote-järjestelmän toimimaan paremmin, yhdenvertaisemmin, kattavammin ja potilaslähtöisemmin tässä niukassa taloustilanteessa. Meillä useimmilla on jonkinlainen näkemys sotesta ja sen toimivuudesta. Palautteella voimme vaikuttaa palveluiden saatavuuteen, saavutettavuuteen ja kattavuuteen ja niiden sisältöön. Ministeriön Otakantaa.fi-palvelun kautta voi juuri nyt vaikuttaa päätöksentekoon jo sen valmisteluvaiheessa. Voit kertoa, mitä odotat sote-uudistukselta. Toivottavasti saamme sote-uudistuksen maaliin hyvin arvosanoin.
Arja Suuronen, Oulu

Liitealue

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Onko järkee vai ei
#1

SOTE- ja maakunta-”uudistukset” ovat todellisuudessa hyökkäys ja tuhoamisyritys suomalaista itsenäistä kansallisvaltiota ja tavallisia suomalaisia kohtaan.
SOTE- ja maakunta-”uudistusten” tarkoitus on tuhota kansallisvaltio ja lähidemokratia, riistää kansallisvarallisuus ja päätäntävalta ylikansallisille organisaatioille ja bisnespiireille ja tehdä mahdolliseksi kansantuhonta.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Arja Suuronen Sairaanhoitaja, FM
#2

Tuntuu järjettömältä, että haluamme antaa päätäntävallan maakunnille näinkin isoissa asioissa kuin sote, vaikka hyvinvointi ja terveyden edistäminen jääkin kunnan tehtäviksi. Nekin tehtävät on hoidettava hyvin, jotta saamme kansanterveydellistä ja kansantaloudellista hyötyä.
Minusta yksityisille ei tulisi antaa suurempaa roolia kuin nyt. Julkinen sote voi olla laadukasta, tehokasta ja edullista, kun sen heikkoja linkkejä vahvistetaan.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000