Perussuomalaiset

Ari Kultala

Kuopion talous sukeltaa syvälle alijäämään.

Kaupungin talous on alijäämäinen. Ennakoidaan, että 2021 alijäämä olisi 19 milj. €. On otettu velkaa velan päälle, kattaakseen alijäämän. Nyt velkaa on 2900 € /asukas ja 2021 velkamäärä nousee 4450 €/asukas. Kaupungin johto pitää velan määrää normaalina. Jos lasketaan velkamäärä asukasta 119 000 kohden sehän tekee 530 milj. €

Tilinpäätös 2019 oli huono, yli 38 milj. € alijäämäinen. Sisäisillä kirjanpitokikkailuilla, saatiin tilinpäätös näyttämään vuonna 2019 lähes 54,9 milj.€ ylijäämää, yhtiöittämällä Kuopion vesi.

 

Nyt vedotaan koronaan ja maailman taloustilanteeseen tai jopa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Silmänsä auki pitävä huomaa Kuopion kompastuvan omaan suuruuden tavoitteluun.

Lukiessani Kuopion toiminta- ja taloussuunnitelmaa vuosille 2019 – 2022, en voi kuin ihmetellä missä virtuaalitodellisuudessa Kuopion kaupungin johtohenkilöt ovat olleet.

Muutamia lauseita:
”Kuopio tavoittelee merkittävää asukasluvun lisäystä”, herää kysymys miksi asukasluvun lisäys on itseisarvo?
”asukaslukua ja työpaikkojen täyttymistä voidaan parantaa Kuopion työssäkäyntialueeseen tilapäisesti työhön tulleiden ulkomaalaisten ammattiosaajien tänne jäämisellä”. 

Kuopiossa haikaillaan työperäisen maahanmuuttajien perään, joilla osin perustellaan holtiton lainanotto sekä tulevat tulo- ja kiinteistöverojen nosto.

Kuopio kaupunkina tai kuopiossa sijaitsevat pienet ja ”nippanappa” keskisuuret yritykset, yliopisto mukaanlukien ei pysty koulutus- ja palvelusektorille työllistämään maahanmuuttotaustaisia vakituiseen työsuhteeseen, ei kertakaikkiaan ei.

Missähän on ne työpaikat, jotka houkuttelisivat tänne lisää koulutettua väkeä ihan ulkomaita myöten pl. yliopisto ja sen ympärille Savilahteen sijoittuneet toimijat. Kuopiohan työpaikat tulevat palvelualojen sektorilta, ei teollisuuden tai tuotannon sektorilta. Finnpulpin ja kansainvälisen viruslabran tulon varaan ei kaupungin taloutta kannata laskea.

On aika painaa jarrua velanotolle. Isot investoinnit Savilahti, Asemanseutu, uima- ja jäähalli, skeittirampin, Lippumäen ylipainehallin ja jäähallin rakentaminen ja vanhan jäähallin muuttaminen salibandyn kentiksi ja Museon peruskorjaus. Nämä on tehty kaupunkilaisten palvelutason nostamiseksi, ei pysyviä työpaikkoja luodaksemme. Tehty mikä tehty, mutta jatkossa ensiksi pitäisi luoda työtä ja työstä tulee verotuloja, joilla rahoitetaan ja tuotetaan palveluja.

 

Luvut näyttävät, että talouden tasapainoon pääsy vie koko tulevan valtuustokauden tai vielä pidempään, mahdollisesti useita valtuustokausia. Tuloslaskelmasta 2018-2024 näkyy, että ilman valtionosuuksien huomattavaa kasvua 203 miljoonasta 249 miljoonaa Kuopio tekisi tänä vuonna lähes 43 miljoonan alijäämän. Myös 2021 ja 2022, on miinusta tulossa ja tämä rahoitetaan osittain velanotolla.

Keinoina kaupungilla tulee olemaan veroprosentit, nostetaan kunnallis- ja kiinteistöveroa. Kantavana arvona on saada verotusarvot vastaamaan alueen hintatasoa ja rakentamiskustannuksia, näin kommentoi kaupungilta kiinteistöveroprosentin nousuun kiinteistöjohtaja. Kunnallisvero, helppo ja kaikkia tasapuolisesti kohteleva, tämän keinon esitti taloussuunnittelupäällikkö kaupungilta.

Ei veroja voi nostaa tai ottaa lainaa lainan päälle, täytyy tehdä rakenteellisia muutoksia. On tarkasteltava palveluverkoston ja hallinnon rakenteita. Kuinka monta johtajaa ja päällikköä, palveluvastaavaa ym. esimiestä kaiken pyörittämiseen tarvitaan. Hallintokoneisto, tytär -yhtiöt sekä liikelaitokset muistuttaa Michelin -ukkoa, jossa väliportaiden johtajien ja päälliköiden määrä meinaa kaataa koko pienijalkaisen ja pienipäisen ukon.  

On tehtävä rakenteellisia muutoksia. Päättäjien on käännettävä Kuopion talous plussalle ja unohtaa hienot ja suuruuden korulauseet resurssiviisaasta ja ketterästä kasvua hakevasta Kuopiosta ja palata talouden realiteetteihin.

 

Esim. 100 hlön poistuma päälliköistä ja johtajista toisi n. 8 milj. euron vuosittaisen säästön. Tämä ei tarkoita irtisanomisia, vaan työtehtävien uudelleen organisointia, sekä vapautuvien tehtävien tarkkaa arviointeja, työtehtävien uudelleen organisointia olemassa olevien resurssien hoidettavaksi sekä vastuualueiden tarkentamista siten, ettei yksittäisen henkilön työ kuormitu liikaa.

Osallistu keskusteluun!


7 kommenttia
Lasse Hietanen
Iloinen
#1

Hei. Kiitos Arikin. Kyllä se perkeleen kumartaminen kalliiksi tuli ja yhä tulee, jos ei sydämemme valtias; jo viimenään muutu Se kelmi lupasi: Kaiken loiston, mutta, kun se ressukka on varas; hän lupasi meidän Isämme omaisuutta; kysymättä Isältämme lupaa: Saako hän antaa niitä kaikkea mammonaa. Lupaajahan on: Mammonaruhtinas; joka meitä; pahoin pettää, eikä hän; sääli ”kettää”. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#6

Se on Oulun tiellä !

Mutta Oulussa suunnitellaan koko Yliopiston ja asutus alueen siirtoa keskustaan VELKARAHALLA TIETYSTI !

Kukaan valopää ei ole rohjennut edes lopullista kustannusarviota laskea ,mutta puhutaan kymmenistä Miljardeista !
Oulussa sanotaan vaan että otetaan velkaa ja palkataan uusia herroja ja keksitään uusia virkoja niille kun Korona tuli kuin taivaan lahja Oulun kaupungille ja sadat turhat joutavan päiväiset Herrat voitiin laittaa sen verukkeella Etä töihin kotiin nurkista istumasta.
Semmoista peliä on Oulussa !

Nyt ne perkeleet vastustaa teatterin säästöjäkin ,kun jostakin on joka tapauksessa pakko säästää !

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#7

Vielä tästä Oulun keissistä !

Ouluun on liitetty ympäriltä pikku kuntia kuin sieniä sateella kaikki Oulun kaupungin kirjoille siirtyneet Herrat on edellen töissä vaikka töitä ei ole !!!!
Kaupungilla on satoja turhia iso palkkaisia jouten istujia jotka nyt istuu ja makaa kotona etänä.
Oulussa oli takavuosina jopa lähelle kymmen apulaiskaupungin johtajaa…asiasta kun tuli kohu niin niiden virka nimityksiä vaan muutettiin keksittiin aivan tuulesta temmattuja virka nimityksia ja samaan aikaan kaiken huipuksi on otettu lisää Herroja töihin on riittänyt kun on jonkun toisen herran sukulainen tai tuttu niin sika palkkainen virka on auennut …

Näin sairasta peliä Oulussa !

Miksi Hallitus ei puutu tähän hulluuteen ?????

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#2

Ari olet aivan oikeassa Kuopioonkin , tarvittaisi viisaitataloudenhoitajia , niinkuin koko Suomenmaahan / EeeUuuuhunkin ! Joosef pesasti aikoinaan sen aikaisen maailman , nälänhädältä !!?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#3

Urheilu- ja uimahallit sekä skeittiparkki kuuluisivat yksityisten palveluntuottajien tontille, sen sijaan vesilaitos ja veden jakelu kunnalle. Liikelaitoskikkailulla pelataan vaan lisäaikaa. Jossain vaiheessa velkoja vaatii veden myymistä. Erikoista priorisointia Kuopiossa. Ilmeisesti mamujen elatus sielläkin vetää taloutta alas. Oma iäkäs väki on sentään eläkkeensä aikoinaan omalla työnteollaan tienannut.
Kumma ettei näitä kuntatalouden suunnitelmia tehdä realismin mukaan, vaan haikaillaan että joku ihmeellinen ”työperäinen” maahanmuutto toisi rikkaudet ja poistaisi ongelmat.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
#4

Löytyi helposti syyt talouden kuralla olemiseen; Keskusta+Kokoomus+SDP eli KesKoSet teilläkin hääräävät ja sössivät.
Toisekseen lähes 4% on muuta kuin suomea tai ruotsia puhuvia. Liekö työperäistä maahanmuuttoa (työperäiseksi ei lasketa pitsa-kebab osastoa) vai sitten sitä toista lajia?

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Nimetön
Hämmentynyt
#5

Onko Ari Suomessa kaupunkia tai kuntaa jossa perussuomalainen johtaja?
Kaupungin- tai kunnanjohtajan esimieshän on valtuusto. Saataisiin vertailu miten onnistunut yhdistämään poliittiset näkemykset kansalaisten eduksi.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000