Perussuomalaiset

Ari Kultala

Kuopion vanhusten asumiseen liittyvät haasteet

Kuopio on tulevina vuosina suurien asumiseen ja palveluihin liittyvien haasteiden edessä. Haasteet eivät liity uudisrakentamisen, vaan vanhuspalveluiden järjestämiseen kunnassamme.

Kuopiossa asuvien ikääntyminen lisää vanhuspalveluiden tarvetta, käyttöä ja kustannuksia lähivuosina. Päättäjien on valittava mihin vanhuspalveluissa panostetaan: avo- vai laitospalveluihin, sillä epävirallisen hoivan määrää ei voida rajattomasti lisätä omaisten asuessa eri paikkakunnilla kuin apua tarvitseva vanhus. Kuopio on maantieteellisesti laaja ja isolle alueelle sijoittuvat asutuskeskukset asettavat kovat kustannushaasteet ja paineet veroäyrin nostoon.

Vanhuspalveluiden käyttömenot nousevat ja samalla nousee kuntien rahoitusosuus palvelujen kustannuksista. Vanhuspalvelulain (28.12.2012/980) mukaan kotiin tarjottavia palvelut on ensisijainen tapa vastata ikääntyneen väestön palvelujen tarpeisiin.

Näin turvataan iäkkään henkilön arvokasta elämää tukeva hoito ja huolenpito. Laitoshoitoa voi toteuttaa vain laissa määrätyin perustein, se ei voi eikä saa olla ensisijainen ratkaisu ongelmaan. Tutkimuksen mukaan suuri osa vastaajista ostaisi hoivapalveluita mieluummin kotiin, vaikka palveluasumisesta ei perittäisi vuokraa.

Toinen kysymys liittyy siihen, säästääkö kotihoito, jossa kotiin ostetaan ostopalveluna mm. siivous, ruoka, sairaanhoito sekä mahdolliset eri terapiat?

Tutkimuksissa on osoitettu, että kotihoito korvaa laitoshoitoa odotusten mukaisesti, mutta ei välttämättä säästä kotihoidon ja laitos hoidon kustannuksista. Kotihoitoa voidaan pitää kustannusvaikuttavana vain niiltä osin, että tulosten mukaan kotihoito parantaa asiakkaiden elämänlaatua. Elämänlaadun paranemisen kääntöpuolena on kotihoidon kallis hinta, joka ylittää yli puolella kotihoidolle asetetut hintasuositukset.

Kuopion virkamiehet ja päättäjät joutuvat mahdollisesti tekemään nyt tulevalla valtuustokaudella vaativia, kunnan talouteen ja vanhusten elämään liittyviä päätöksiä.

Vanhuspalveihin liittyvät päätökset eivät sisällä pelkästään asumismuotoon liittyviä päätöksiä. Asumisen lisäksi vanhukset tarvitsevat laadukkaita ja kustannusvaikuttavia palveluita, jotka he voivat ja saavat itse valita.

Yhtenä ratkaisuna on, että Kuopiossa parannettava palveluja tuottavan henkilöstön johtamista ja palkkausta, jotta työntekijät jaksavat ja sitoutuvat tekemään arvokasta työtään vanhusten parissa, kun vaihtoehdot on avo- tai laitoshoito. Toisena ratkaisuna on omaishoito, Kuopio lisä +200e/kk maksuluokasta riippumatta sekä omaishoitotuen verovapaus.

Kaikesta huolimatta näköpiirissä näyttää olevan paluu 24/7 hoitoon, laitospalveluihin ja tehostettuun palveluasumiseen, koska emme saa uusia työntekijöitä erityisesti haja-alueella tarvittaviin palveluihin.

Norjassa haja-asutusalueilla olevien on itse kustannettava iso osa avohoidin kustannuksista tai muutettava asutuskeskuksiin. Tätä Kuopio ei tahdo, vaan yhdenvertainen kohtelu ja arvokas vanhuus kaikille.

Osallistu keskusteluun!


2 kommenttia
Lasse Hietanen
Iloinen
#1

Hei. Kiitos Arikin. Joka kerran keksitään: Sitä aina arvellaan: On vanha sanonta. Kun nuo lääkärit ovat tuollaisia tappajia, että pystyvät: Viattomia sikiötä tappamaan, vaikka Taivaan Isä on toista sanonut: Kyllä he meitä syntisiä vanhuksia pystyvät ”listimään”, kuin kärpäsiä. Sydämistämme lähtevät pahat ajatuksemme: kuten tappokin: Älä Tapa: Sanoo Isä. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Verotulojen oikeinjako
#2

Mamujen ylläpitoon menee yli miljardi euroa/v. Ei ilmaista elatusta terveille tulijoille. Sillä miljardilla saisi jo jotain aikaan vanhustenhoidossa, ihmisille jotka ovat jo maksaneet tälle valtiolle veronsa monella eri tavalla.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000