Perussuomalaiset

Anne Vuori

Onni asua Hekalla

Erään poliitikon blogia lukiessani (toivottavasti aprillipila) on jälleen kerrattava Helsingin kaupungin asuntojen vuokranmääräytymisperiaatteet, jonka mukaan vuokralaiset maksavat vuokransa.

Hekan kokonaisvuokra määräytyy omakustannusperiaatteella. Asukkailta peritään vuokrana ne kustannukset, jotka tarvitaan kattamaan kiinteistöjen pääomakulut, sekä kiinteistöhuollon ja hallinnon menot.

Kokonaisvuokrasta noin puolet on pääomavuokraa, eli pääosin kiinteistöjen lainakannan korkoja ja lyhennyksiä sekä tontinvuokraa. Toisen puolikkaan muodostaa hoitovuokra, joka koostuu isännöinnin, huollon ja siivouksen kustannuksista, lämmityksestä ja hoitokorjauksista sekä vesi- ja jätehuollosta.

Kiinteistöjen lainakannasta osa on Helsingin kaupungilta otettua lainaa, josta asukkaat maksavat vuokrissaan 4% korkoa omistajalleen (kaupungille), kartuttaen näin omistajansa tuloja. Lainan korko on huomattavasi kalliimpi, kuin esimerkiksi suoraan pankista otetulla asuntolainalla.

Ratkaisuja kuitenkin tarvitaan, jotta myös Helsingissä voisi asua niin, että omalla palkallaan voisi kattaa vuokransa ja rahaa jäisi palkasta vielä käteenkin vuokran jälkeen. Asukkaasta ei kuitenkaan saa tehdä kulujen maksuautomaattia, jotta omaisuuden voisi myöhemmin myydä esim. ulkolaiselle sijoittajalle omistajan tilipussia kartuttaen.

Tekstin aiheet:

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja