YLE uutisoi demokratian kriisistä, heppoisilla ratkaisuilla
YLEn toimittaja otsikoi eilen mahtipontisesti sanalla ”analyysi” artikkelinsa, jossa hän pohdiskelee että demokratia on kriisissä, ja esittelee vain muutaman ratkaisun siihen ongelmaan. Eikä edes kovin hyviä ratkaisuita. Sellaista ”analyysiä” tällä kertaa. Mistä noille maksetaan palkkaa?
Uutisen mukaan merkkejä demokratian kriisistä ovat mm. äänestämis-aktiivisuuden heikkeneminen, anarkistiset lakia ja järjestystä rikkovat mielenosoitukset, sekä yhteiskunnan polarisoituminen toisiaan syvästi vihaaviin leireihin Yhdysvalloissa ja monessa muussakin maassa.
Toimittajan haastattelema demokratian tutkija Yascha Monk kuvailee tilannetta pitkästi, mutta ei lopulta esitä mitään ratkaisua ongelmiin. Jos ei sellainen ole hänen mainitsemansa kompromissiin myöntyminen. Jos oikeisto haluaa veroprosentiksi 20 ja vasemmisto 30, tehdään kompromissi ja laitetaan veroprosentiksi 25.
Uutinen ei mainitse, millä menetelmällä tähän ratkaisuun käytännössä päädyttäisiin, mutta kerron sen kuitenkin: lakkauttamalla muutaman puolueen hallitus kokonaan instituutiona, ja johtamalla valtiota parlamentaarisesti koko eduskunnan kautta. Silloin politiikka olisi koko ajan samaa harmaata kompromissia, eikä se olisi joskus paljon vasemmistolaisempaa ja sitten yhtäkkiä paljon oikeistolaisempaa.
Toinen uutisessa haastateltu asiantuntija, professori Chantal Mouffe valittelee että puolueet ovat liian samanlaisia ideologialtaan. Hän toivoo taloudelliseen oikeistoon ja vasemmistoon perustuvan politiikan paluuta. Ei kompromisseja, vaan vaalit voittava vaihtoehto vie politiikkaa, ja hävinnyt vikisee seuraaviin vaaleihin asti. Kuitenkin siten, että vastapuolta ei nähdä vihollisena vaan yhteistyön kumppanina. Ilmeisesti Chantal Mouffe ei muista, kuinka paljon kommunistit inhoavat kapitalisteja, ja päin vastoin.
Tässä jää mainitsematta, miten politiikka jakautuu nyt kun se ei jakaudu vain talouskysymysten perusteella oikeistoon ja vasemmistoon. Se jakautuu intersektionaalisen feminismin puolustamiseen ja vastustamiseen. Kymmenien tuhansien maahanmuuttajien vastaanottamisen puolustamiseen ja vastustamiseen. Hiilineutraaliuden tavoitteluun maailman nopeimmassa aikataulussa, tai mieluummin vain top kahdessa kympissä EU:n keskikastissa.
Tästä ei ole paluuta pelkkään talouspolitiikkaan perustuvaan jakoon, arvoisa Mouffe, joten miksi edes haaveilette sellaisesta?
Kolmantena toimittaja löytää haastateltavaksi professori Hélène Landemoren, jonka mielestä edustuksellisen demokratian ongelmana on, että kansanedustajat eivät ole neutraali läpileikkaus koko väestöstä, vaan jonkunlainen toisiaan paljon muistuttavien ihmisten eliitti. (Okei, hän ei käytä sanaa eliitti.) Miksi kansanedustajat eivät olisi neutraali läpileikkaus koko väestöstä? Uutisessa ei pohdita tätä asiaa, mutta teen niin siitä huolimatta: ehkä siksi että tyhmäkin ihminen äänestää mielellään melko fiksua poliitikkoa. Tai siksi että vaaleissa saa etua mainostamalla, ja mainonta maksaa rahaa, ja köyhillä ei ole paljon rahaa.
Olipa syy kansanedustajien samanlaisuuteen mikä tahansa, ongelman korjaamiseksi Landemore ehdottaa, että poliitikot pitäisi valita arpomalla. Puolueita ei tarvita lainkaan Landemoren mielestä. Landemore sortuu tässä vähän utopian puolelle, olettamalla että arvonnan kautta eduskuntaan päässeet 50 työläistä eivät huomaisi edustavansa samoja arvoja toistensa kanssa, ja olevansa kollektiivisesti kilpailutilanteessa toisten 50 edustajan kanssa jotka ovat rikkaiden kakaroita ja yritysten omistajia.
Puolueet ovat ja pysyvät politiikassa. Ikuisesti.
Siinä olivat ne vaihtoehdot, jotka YLEn toimittaja vaivautui esittelemään lukijoille. Totean tähän lopuksi oman näkemykseni asiasta.
Yhteiskunnan polarisaatio on totta, eikä ole katoamassa mihinkään. Toiset ammentavat elämänkatsomuksensa Raamatusta, toisen SETA ry:n pamfletista. Lopputulos on hyvin radikaalisti erilainen, ja avoimessa konfliktissa keskenään. Toiset näkevät pakolaisten vastaanottamisessa aneen jolla lunastetaan itselle taivaspaikka, toiset näkevät siinä käytännön ongelmia joita ei voida hyväksyä yhteiskuntaamme. Jotkut näkevät vapaassa maahanmuutossa ahkeraa työvoimaa joka suostuu tekemään töitä minimaalisen pienellä palkalla, toiset näkevät heissä palkkatasoa polkevan työmarkkinoiden häirikön joka ei ole tervetullut.
Polarisaatio on ja pysyy politiikassa. Ikuisesti.
Siksi laadin vuonna 2005 moniulotteisen demokratian teorian, jossa ratkaistaan tämä ongelma siten, että erilaiset ideologiat elävät rinnakkain omana itsenään. Yksinkertaisimmassa tapauksessa suurten puolueiden itsehallintoina. Esimerkiksi vähintään 300,000 asukkaan kokoisina itsehallintoina (vaikka käytinkin miljoonaa asukasta raja-arvona vielä vuonna 2019). Suomen asukasluvusta 300,000 asukasta on noin 5 % väestöstä. Suomessa on 7 puoluetta joiden kannatus ylittää 5 % rajan, joten 7 puoluetta saisi oman itsehallinnon, ja kahdeksas itsehallinto olisi lopuille puolueille yhteensä.
Ion Mittler: Parasta mahdollista politiikkaa?
Miten tämä menettely ratkaisisi demokratian kriisin? Siten, että yksittäisellä kansalaisella olisi vihdoin todellista valinnan varaa politiikassa. Kahdeksan erilaista yhteiskunnan olemusta ja politiikkaa, jonka alaisena voi elää elämänsä. Vapaasti saa valita minkä tahansa, ja valintaansa saa myös muuttaa jälkeenpäin jos alkaa ahdistaa. Hintana on muutto siihen itsehallintoon, joka kiinnostaa eniten. Pakko ei ole muuttaa mihinkään, jos elämä kelpaa sellaisenaan kuin se annetaan siinä itsehallinnossa, jossa satut asumaan valmiiksi.
Tällainen yhteiskunta olisi aidosti moniarvoinen. Sen sijaan yhteiskunnasta yritetään tehdä väkisin yksiarvoista. Eri mieltä olevia haastetaan jopa oikeuteen asti. Sellaisia kuten vaikka Päivi Räsänen. Polarisaatio ei siihen ole loppumassa, vaan siitä se vasta kunnolla alkaa, jos kansalaiset huomaavat elämänkatsomuksensa olevan laillisen yhteiskunnan hyväksynnän ulkopuolella.
Tekstin aiheet:
Ylenannossa ei tiedetä mitä sama demokratia tarkoittaa. Se ei tarkoita sananvapauden rajoituksia, näytösoikeudenkäyntejä, kansalaisten kyttäämistä, pienpuolueiden valtaa, median propagandaa, valehtelua, jne… Vanha sanonta pitää paikkansa: Näkee rikan rokassa mutta ei malkaa omassa silmässä.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hesarissa oli yleisökirjoitus, kuinka Apassilinnake kertoo valkoisen miehen ylivallasta ja edustaa kolonialistista ajattelutapaa. Ei mennyt montaa päivää, kun yle poikkeuksellisesti ilmoitti olevansa samaa mieltä ja ilmoitti jatkossa kontekstualisoivansa (yksi sana lisää käytettäväksi sopivissa yhteyksissä pönkittämään egoa) klassikkoelokuvat.
Woke cancel-kulttuuria mielistellessään unohtivat selvittää, mistä Apassilinnake kertoo, kuten myös yleisökirjoituksen mielipiteiden takana olevat henkilöt.
Myöhemmin yleisönosastossa oli toisenlainen näkemys asiasta. Se ei mennyt yksi yhteen ylen arvojen kanssa, joten siihen ei vastattu.
Onko ylellä käynyt yksi lukuisista kouluttajista, jotka saavat elantonsa valtiontuen lisäksi siitä että kiertävät eri työpaikkoja antamassa opetusta siitä mitä mieltä pitää olla ja miten toimia, että woke ja cancel-kulttuurit kukoistavat?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Apassilinnake kertoo millaista aikaa silloin elettiin Amerikassa 1800 luvun puolivälissä. Mielestäni siinä elokuvassa kuitenkin sai apasseista myönteisen kuvan varsinkin heidän päälliköstään Cochisesta toisin kuin valkoisten päälliköstä joka oli oikeassa elämässä kokematon luutnantti George N.Bascom
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Demokratia on kriisissä vääranlaisten poliittisten päätösten takia.Suurin syyllinen demokratian puuttumiseen Suomessa ja muissakin EU:n jäsenvaltioissa,on EU itse.Vielä demokratia vajetta lisää vihervasemmistolainen hallitus keskustan tukemana.Tekemällä sellaisia päätöksiä/lakeja jotka kyykyttävät Suomalaista keskiluokkaa ja köyhempää kansanosaa.Yle,Hesari ym,mediat heittävät vielä soppaan omat mausteensa.Näiden lisäksi haittamaahanmuutto lisää kokoajan demokratian vajetta.Ja koristeena kakunpäällä kristinuskon harjoittajien vainoaminen ja sananvapauden rajoittaminen.Näin toimii ”oikeusvaltio”nimeltä Suomi,joka markkinoi kiihkeästi oikeusvaltioperiaatetta maailmalle.Ja kaiken tämän lisäksi kansalaisten pitäisi olla tyytyväisiä!:(:(:(
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Uutinen tosiaan unohti mainita, että päätösvallan valuminen Brysseliin voisi olla syy sille että kansan into äänestää Suomessa laimenee. Vähemmän syitä äänestää, kun on vähemmän päätösvaltaa asioihin.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Hei. Kiitos Ionkin. Vähemmän päätösvaltaa, ja muutenkin: Kukas tätä enään Rakkaaksi kotimaakseen kokee, kun Hallitus on tuollainen huithapeli, että jakelee korruptuneille paljon meidän lasten omaisuuksia, ja jos täällä jatjuu afrikkalaishuusholli, että tulevat kaulatkatkomaan meiltä päällepäätteeksi. Tässä, ennemmin Suomi teki(puhdasta, voimakasta) Lähetystyötä Afrikassa, ja Martti Rautanenkin oli maankuulu puurtaja Jeesuksen asialla, ja nyt siellä on tapettu veljiäni maanviljelijöitä, kun pakanamuslimit maan valloitti. Olisi jo korkea-aika saada Suomeen ensimmäinen: Jeesusta Kristusta, julkisesti tunnustava Hallitus Tuhannen kahdensadan, kahdenkymmenen, kahdenvuodenvuoden jälkeen. Kun Taivaanisä olisi jo alussa antanut: Hyvän Presitentin Kyösti Kallion jälkeen antanut maalaisjärkisistä, tunnustavista ihmisistä Hallituksen, siellä voisi olla vieläkin ”Rippeitä”, heistä jäljellä. Nythän siellä on niin vahvoilla nämä: 30: nen hopearahojen antajat, jotka ovat Mammonisteja.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
HEI. KIITOS ANTEEKSI. KAI YMMÄRSITTE. EN OSAA OIKEIN TAIVUTTAA SANAA, JA KIRJOITTAA: KORRUPTONEILLE. KIITOS, SIUNATEN, LASSE HIETANEN.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Tarkoitit Lasse!varmaankin korruptoituneille?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Demokratia nykyisessä parlamentaarisessa muodossaan on aika kaput.
Ei toimi enää. Ei.
Mitä tilalle? Se onkin vaikea kysymys.
Yhteisöllinen kolmijäsennys. Tarkoittaa: on kolme aluetta 1) kulttuuri, tiede, opetus, 2) säännöt, lait, oikeus, hallinto, 3)talous.
Vapaus, tasa-arvo, veljeys. 1) alueella tärkeintä vapaus, 2) alueella tärkeintä tasa-arvo, 3) alueella tärkeintä veljeys.
Nykyisin talous hallitsee kaikkea ja tasa-arvo ympätään paikkoihin, joihin se ei kuulu.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Vallan kolmijako-oppi ei enää toimi. Näytösoikeudenkäynnit kertovat oikeuslaitoksenkin politisoituneen.
Demokratiaa murentaa ns. puoluekuri äänestyksissä, jolloin yksittäisestä edustajasta tehdään puoluejohdon kumileimasin vastoin ehkä tämän omaa kantaa. Hallitusta ei muodosteta kansan tahdon ja vaalituloksen mukaisesti, vaan ns. suurin puolue muodostaa blokin häviäjistä ja marginaalipuolueista. Eihän tämä mitään demokratiaa ole. Koko EU:n hallinto komissioineen on demokratian irvikuva vai onko joku päässyt äänestämään EU:n hallituksen jäseniä?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
EU on demokratian ja terveen järjen irvikuva.
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti
Iloinen siksi , että näistä kirjoitellaan !? Monet niin sanotut asiantuntijat , selittävät pitkiäkin , jaaritteluja , mutta eivät sano mitään !? Niin Ee Uuu tulee mitä ilmeisemmin , hajoamaan , ennemmin tai mmyöhemmin ?! Nyt jo rutisee , niin pahasti liitoksistaan !! Jos ei omiakaan , sääntöjä noudateta ?!?
Sulje
Ilmoita asiaton kommentti