Perussuomalaiset

Tomi Salonen

Seudullisesta yhteistyöstä apua Rauman Sote-ongelmiin?

Raumalla ja ympäryskunnissa tuskaillaan Sote-menojen kasvun ja lainsäädännön odottelun kanssa.
Jotain on tehtävä, jotta menot eivät tulevaisuudessa kasvaisi ja palvelut heikentyisi entisestään.
Oma uskoni lainsäädännön toteutumiseen on jo mennyt, eikä uskoni koko Satakunnan laajuisen soten syntymiseen ilman lain määräämää pakkoa ole yhtään sen vahvempi. Vaikea nähdä että eteläisessä- ja keskisessä Satakunnassa haluttaisiin toteuttaa kuntayhtymäpohjainen Satasote, joka väistämättä tarkoittaisi palvelujen keskittymistä suuriin keskuksiin ja mitä suurimmassa määrin Poriin.
Olisiko vettä jo virrannut Ganaalissa ja Eurajoessa riittävästi, että yhteiseen neuvottelupöytään voitaisiin istua ja alkaa pohtimaan yhteisiä ratkaisuja Sote-sektorin ongelmiin. Joissakin puheissa onkin esiin noussut vaihtoehto, jossa Rauma, Eura, Eurajoki ja Säkylä löisivät hynttyyt yhteen ja muodostaisivat kuntayhtymän, joka olisi vastuussa perustason ja perustason erikoissairaanhoidon Sotepalveluiden tuottamisesta. Mallissa Rauma toimisi keskuspisteenä ja muissa mukana olevissa kunnissa säilyisivät nykyisen kaltaiset ”sotekeskukset”. Vahvuutena mallissa olisi laaja väestöpohja noin 70 000 asukasta, jolloin yhtymä saattaisi olla nykyistä mallia houkuttelevampi ja näin osaajia saataisiin seudun tarpeisiin nykyistä paremmin.
Sosiaalipuoli jää usein liian vähäiselle huomiolle, vaikka siellä kulut ovat jatkuvasti kasvamassa, kun eriarvoisuus, mielenterveysongelmat ja huostaanotot lisääntyvät. Yllä esitetyssä kuntayhtymämallissa näihinkin palveluihin saataisiin riittävän leveät hartiat ja ennaltaehkäisyyn kyettäisiin todennäköisesti panostamaan nykyistä enemmän.
Isäntäkuntamalliin jossa Rauma tuottaisi alueen palvelut ja päättäisi mitä palveluja tarjotaan ja missä, tuskin saataisiin mukaan Säkylää ja Eurajokea, koska terveydenhuollon peruspalvelut ovat jo tällä hetkellä kunnissa todella laadukkaita ja kyseisillä kunnilla riittää rahaa niiden ylläpitämiseen. Yhteistyö olisi mielestäni paremmin mahdollista kuntayhtymän kuin isäntäkuntamallin kautta.
Eurajokelaisena päättäjänä on pakko vielä todeta, palveluiden kunnassamme olevan todella hyvällä tasolla ja nykyinen palveluiden järjestäjä Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä, onkin omasta mielestäni Eurajoelle nykyisessä tilanteessa se paras vaihtoehto.

Kaikki yllä oleva on tarkoitettu keskustelun avaamiseksi, sillä nyt on sen aika!

Satakunnan Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas
Eurajoen ja Luvian Perusuomalaisten puheenjohtaja.

Tekstin aiheet:

Osallistu keskusteluun!


0 kommenttia

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000