Perussuomalaiset

Tatu Tyni

Wettenhovi-Aspan Sampo

3 kommenttia

Sigurd Wettenhovi-Aspa (1870–1946) oli suomalainen maalari, kuvanveistäjä ja kielentutkija. Hänellä oli Vilniemen huvila Karjalohjalla.

Vuonna 1935 hän julkaisi kiistellyn teoksensa Kalevala ja Egypti, Suomen Kultainen Kirja II. Kirja sisältää mullistavia ja perusteltuja väittämiä. Valitaan tähän kirjoitukseen hänen näkemyksensä Sammosta.

Sivu 123: “Näyttää miltei olevan helpompi sanoa, mikä Sampo ei ole, kuin, mikä se on: vertauskuva – tai useitten vertauskuvien yhdistymä. Tarun mukaan se on “mylly”, joka ei ainoastaan tuota viljaa, vaan myös suolaa ja päälle päätteeksi kaikenkaltaista onnea, säästöjä, rikkautta ja hyvinvointia.”

Sivulla 125 asiaa aukaistaan enemmän: “Sampo ei ylimalkaan ole silminnähtävä, käsinkosketeltava esine, mutta silti tämän arvoituksen ratkaisun avain on löydettävissä juuri suomen kielestä, kuten myöhemmin saamme nähdä. Sampo merkitsee voimaa ja kyseellisessä tapauksessa salaista siitosvoimaa, joka tieteelle yhä selittämättömällä tavalla herättää henkiin valekuolleen siemenjyvän.”

Eli Sampo saa siemenjyvän kasvamaan viljaa.

“Filistealaisille Sammon piti jauhaa viljaa, mutta fenno-egyptiläisille myös suolaa. Suolaa saatiinkin auringon avulla, se kun haihdutti veden merenrantaan kaivetuista syvennyksistä, kun niihin laskettiin virtaamaan Välimeren varsin suolapitoista vettä. “

Eli Sammon ryöstössä Sampo hajosi ja osa siitä valui mereen muuttaen veden suolaiseksi.

“Köyhille, tavalliselle rahvaalle auringonjumala Sampo päälle päätteeksi jakoi perin huokeata kultaa, ja vielä tänään suomalainen arvoitus kuvaannollisesti sanoo: Kultaa kujaiset täynnä, eikä ole ottajata. Se on kultaista auringonpaistetta, köyhien kultaa…

Eli Sammon “pyhä kolminaisuus” olisi ensimmäisenä voimaa, joka saa viljan kasvamaan. Toisena se tuottaa veren suolaa, eli elämän suolaa. Kolmantena se muuttaa hiukset kultakutreiksi, eli tekee ihmisestä vitaalisen ja lisääntyvän.

Suorana omana tulkintanani Sampo tarkoittaa Jumalaa. Kun Sampo ryöstetään meiltä, seuraa kommunismi ja inkvisitio, eli elinkeinot romahtavat ja ihmisiä aletaan vainota. Omat pellot, metsät ja vedet eivät tuota kansalaisille elinkeinoa, elämän suola häviää ja ihmisten lisääntyvyys laskee.

Wettenhovi-Aspan mukaan tästä samasta taistelusta on ollut kyse jo kauan ennen kristillistä ajanlaskua. Ja onhan Sammon ryöstö hyvin ajankohtainen teema Suomessa vuonna 2017, sillä jo vuosikausia olemme hylänneet enenemässä määrin kymmenen käskyä ja eläneet syömävelalla. Me olemme antaneet ulkomaille päätäntävallan itsenäisen kansakunnan tärkeimmästä asiasta, eli finanssipolitiikastamme.

Osallistu keskusteluun!


3 kommenttia
Nimetön
#1

Sampo – tärkeä tekijä elämässä, epäilemättä.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

paljon avoimia kysymyksiä
#2

Olisko Sampo auringonjumala?
Entä Ukko, ylijumala, mikä olisi hänen paikkansa?

Tai voisiko Sampo olla auringonjumalan kasvot?
Usein kuulee sanottavan, että arkkienkeli Mikael on Kristuksen kasvot.
Olisiko Sammolla vähän samanlainen asema?
Saisiko Sampo voimansa, elävyytensä kristusvoimista?

Kalevalasta ja sen hahmoista on paljon tulkintoja.
Wettenhovi-Sapan ajatukset sammossa kuulostavat mielenkiintoisilta.
Kalevalaa pitäisi tutkia nykyisinkin, enemmän ja syvemmin, syvemmin ja syvemmin.

Hankin jokin aika sitten ”Uuden laulun Kalevalan”, kirjan, joka sisältää Kalevalan tekstit ja lisäksi sen sanotaan olevan sukellus uuteen myyttien aikaan – runonlaulun uuteen sykliin.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

kalevalainen luontosuhde
#3

Satuin näkemään uutisen (olisko ollut iltalehden nettisivulla), että Ukko-Kolilla on juhannuksena julistettu LUONTORAUHA – PAX NATURA.

Kalevalainen luontosuhde haluttaisiin kirjattavaksi UNESCON perustamaan ihmiskunnan aineettoman perinnön luetteloon.

Lue koko kommentti Tämä kommentti on ilmoitettu asiattomaksi Näytä kommentti

Sulje

Ilmoita asiaton kommentti

Ota kantaa

Heräsikö ajatuksia? Ota kantaa. Muista kuitenkin, että lyhyet ja napakat kommentit menevät paremmin perille kuin polveileva tajunnanvirta. Pitäydy asiassa ja salli muille keskustelijoille mielipiteenvapaus. Tutustuthan pelisääntöihin.

Haluatko mielipiteellesi kasvot? Rekisteröityminen mahdollistaa keskustelun oikealla nimellä ja oikeilla kasvoilla. Rekisteröityneenä käyttäjänä saat myös automaattisen ilmoituksen aina, kun kirjoittamaasi kommenttiin vastataan. Rekisteröidy tai kirjaudu sisään.

Kommenttisi

1000 / 1000